Riesling!

Γράφουν οι #inthehousers Άννα Παπαδοπούλου και Χριστίνα Παλάτου


Ένα από τα πράγματα που μας έμαθε αυτή η καραντίνα είναι να μην πάψουμε να βρίσκουμε λόγους για μία ωραία πρόποση με ένα νόστιμο κρασί. Έτσι λοιπόν, ψάχνοντας μια ακόμη αφορμή για να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας, έστω κι από απόσταση, γιορτάζουμε μαζί σας την Παγκόσμια Ημέρα Riesling (13/3/21)!

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ποικιλία, που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων, από την ζωηρή οξύτητα που διαθέτει. Το Riesling κατάγεται από την περιοχή του Ρήνου στη Γερμάνια και καλλιεργείται ευρέως πέρα από τη Γερμανία, στην Αλσατία και την Αυστρία.

Και αφού αποφασίσαμε να το γιορτάσουμε παρέα, πάμε να κάνουμε μαζί ένα μικρό οινικό ταξίδι με 5 διαφορετικές ετικέτες, από διάφορες χώρες που καλλιεργείται ανά τον κόσμο

Leon Beyer Riesling, Domaine Leon Beyer
Ένα Αλσατικό Riesling που ακολουθεί πιστά τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας και συνοδεύει ιδανικά ένα πλατό με θαλασσινές λιχουδιές και όστρακα. Αρώματα εσπεριδοειδών, με έντονη την παρουσία λεμονιού και του μοσχολέμονου, ορυκτότητα και φυσικά η κοφτερή οξύτητα που χαρακτηρίζει τα Riesling που προέρχονται από ψυχρές περιοχές. Ένα φρέσκο, ξηρό και αρωματικό κρασί που οφείλει να βρίσκεται στο ποτήρι σας ειδικά αυτήν την ημέρα.

Jim Barry Lodge Hill Riesling, Jim Barry Wines
Η Αυστραλία ανηκεί στις λεγόμενες χώρες του ‘Νέου Κόσμου’ όσον αφορά την παραγωγή κρασιών και κατέχει σημαντική θέση στην εξαγωγή τους. Το συγκεκριμένο κρασί καλλιεργείται σε υψόμετρο κοντά στα 500 μέτρα στην κοιλάδα της Clare Valley και μπορεί να παλαιωθεί έως και 15 χρόνια. Ξηρό κρασί, με αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, πράσινων φρούτων  και παρουσία ορυκτότητας και μελιού. Διακρίνεται φυσικά από υψηλή οξύτητα και κομψότητα, συνδυάζεται με ταρτάρ ψαριών και οποιοδήποτε θαλασσινό πιάτο επιθυμεί κανείς.

Riesling Private Bin, Villa Maria Estate
Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση της ποικιλίας από τη φημισμένη Νέα Ζηλανδία. Ένα ευχάριστο, πολύ αρωματικό Riesling, με τα επίπεδα οξύτητας να είναι ελαφρώς πιο χαμηλά και μια ‘γλυκιά’ παρουσία, οφειλόμενη στα υπολειμματικά σάκχαρα του κρασιού αυτού. Αρώματα κίτρινων και τροπικών φρούτων, παρουσία φυσικά και των τυπικών αρωμάτων της ποικιλίας σε μια πιο εξελιγμένη μορφή. Ένα λευκό σχεδόν ημίξηρο κρασί που μπορεί να το απολαύσει κανείς μόνο του ή με συνοδεία έθνικ πιάτων και θαλασσινών.

Scharzhof Egon Muller Riesling, Egon Muller
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ποικιλίας, σε ότι αφορά όλα της τα τυπικά χαρακτηριστικά, είναι μια φιάλη από τον Egon Müller και φυσικά μιλάω για το Scharzhof του 2019.

Ένα φανταστικό, ξηρό Riesling, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους. Με κρυστάλλινο χρώμα και μύτη φρέσκια, με αρώματα εσπεριδοειδών, νύξεις πυρηνόκαρπων φρούτων και λευκά λουλούδια. Στο στόμα, η οξύτητα μας δίνει τόσο φρεσκάδα που ανυπομονούμε για την επόμενη γουλιά ενώ γευόμαστε ότι η μύτη του μας είχε υποσχεθεί! Ταιριάζει φυσικά με θαλασσινά και ειδικά με ένα πιάτο, λαχταριστό sushi.

Πιείτε το και γιορτάστε μαζί μας, αλλά εάν έχετε ακόμη μια φιάλη , κρατήστε τη για να γιορτάσετε και την έξοδο από την καραντίνα! Άλλωστε Riesling είναι, μεγαλώνει όμορφα.

Riesling Kabinnet, Weingut Robert Weil
Μια ακόμα επιλογή,για τους φίλους της ποικιλίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, δεν είναι άλλη από  το Kabinnet Riesling  του Weingut Robert Weil.
Ένα ημίγλυκο, πλούσιο κρασί με σταφύλια χαμηλής ωριμότητας και φυσικά υπολειπόμενα σάκχαρα, που το κάνουν πεντανόστιμο.

Αρώματα από εξωτικά φρούτα αλλά και γιασεμί, με στόμα ισορροπημένο, ωραίο αλκοόλ, και τρομερά τραγανή οξύτητα!

Όποιο επιλέξετε, στην υγειά σας!
Με αγάπη,

Άννα , Χριστίνα.

Share: