Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα ρίξουμε μια ματιά στο πως κινήθηκε η αγορά στο whisky σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινάω απο την αρένα της Γκλασκώβης, όπου είχαμε μετά απο πολύ καιρό ολοκληρωτική κυριαρχία για τα γιαπωνέζικα.

Κάτι το οποίο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Κι αυτό διότι απουσίαζαν τα πολύ βαριά Macallan και Bowmore, την ίδια στιγμή που είχαμε κυριολεκτικά μια παρέλαση απο ακριβά Karuizawa. Συγκεκριμένα, είχαμε πάνω απο 20 κομμάτια του πεντοχίλιαρου και πάνω, αλλά ένα απο όλα πουλήθηκε για το ποσό των 27 χιλιάδων λιρών. Ήταν μια απο τις διάσημες γκέισες, η ακριβή όμως, αυτή των 37 ετών παλαίωσης. Θα μου πείτε, αυτή ήταν ακριβή, οι άλλες ήταν φθηνές? Με 16 χιλιάρικα αυτή που ακολούθησε αμέσως μετά, και με 12 χιλιάρικα οι επόμενες δυο, κάθε άλλο παρά φθηνές θα έλεγα. Και λίγο πιο κάτω, πάλι Ιαπωνία, αλλά αυτή τη φορά Yamazaki σε single cask, όπως single cask ξέχασα να αναφέρω οτι ήταν και τα Karuizawa που προηγήθηκαν. Με 8800 λίρες λοιπόν, είχαμε ένα Yamazaki του 1991. Και μετά ένα σωρό Karuizawa όπως προείπα, ολοκλήρωσαν την ιαπωνική κυριαρχία. Οι υπόλοιποι σοβαροί παίκτες, εκτός Macallan και Bowmore, δηλαδή Laphroaig, Springbank, Balvenie και τα λοιπά, λίγα πράγματα. Διασώθηκε το Ardbeg με την έκδοση 33 ετών με την ονομασία 1815, που παραπέμπει προφανώς στην χρονιά ίδρυσης του αποστακτηρίου. Τιμή 4400 και πέραν τούτου ουδέν.

Πάω τώρα σε άλλη δημοπρασία. Εδώ όμως αντιθέτως, είχαμε πανάκριβα Macallan και Bowmore, που σημαίνει οτι τα Karuizawa δεν είχαν τύχη για την πρώτη θέση. Την οποία και κατέλαβε εύκολα η πέμπτη έκδοση του Macallan Lalique. Η φιάλη άλλαξε χέρια για 52000 λίρες, δηλαδή κάτι παραπάνω απο 57000 ευρώ. Δεύτερη και τρίτη θέση, με 27 και 25 χιλιάδες αντιστοίχως, είχαμε ναι μεν Karuizawa, αλλά σε σετ 3 φιαλών και στις δυο περιπτώσεις. Οπότε στο δικό μου το μυαλό την δεύτερη θέση πήρε το Black Bowmore, αυτό των 42 ετών. Χρονιά παραγωγής είναι πάντα η ίδια, το 1964, όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτό το μπουκάλι θρύλος, αυτό που αλλάζει είναι η χρονιά εμφιάλωσης. Πάντως δεν καταλαβαίνω τι κάνουν εκεί στο Bowmore με αυτό το θέμα. Έχουν βγάλει ένα σωρό Black Bowmore και τελειωμό δεν έχει. Έχουμε και λέμε. Black Bowmore 29 ετών, 30 ετών, 31 ετών, 42 ετών, 50 ετών και τέλος αυτό το φρέσκο που έβγαλαν σε συνεργασία με την Aston Martin και τους παραγωγούς του James Bond. Όπως πάνε θα βγάλουν σε λίγα χρόνια κι έκδοση 80 ετών. Πάντως αν με ρωτήσετε αν προτιμώ το whisky ή το αμάξι, μην περιμένετε να πω το whisky. Είπαμε, είμαι φανατικός με το whisky, αλλά όχι και ηλίθιος. Θα πάρω την Aston Martin.

Μάλλον τίποτα δε θα πάρω, ούτε whisky ούτε αμάξι. Ένα δεκαράκι Ardbeg όμως θα το πιω. Για την ιστορία να πω οτι το Black Bowmore πωλήθηκε για 16500, ενώ τα αδελφάκια του White και Gold που ακολούθησαν, έπιασαν 14500 και 13750 αντιστοίχως.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: