Από τον Βαγγέλη Ντόκο


Μπορεί εδώ και λίγες ημέρες να άνοιξε και πάλι η εστίαση και να θέλουμε όλοι να επισκεφτούμε τα αγαπημένα μας εστιατόρια, καφέ και μπαρ όμως νομίζω πρέπει να κρατήσουμε κάποιες καλές συνήθειες που αποκτήσαμε την δύσκολη περίοδο που περάσαμε.Τι καλύτερο λοιπόν τώρα που φτιάχνει ο καιρός από το να βρεθούμε ακόμα μια φορά στο μπαλκόνι ή στην αυλή ενός φίλου και να οργανώσουμε ενα barbeque συνοδεία πάντα κρασιού αλλά και μπύρας.

Ας ξεκινήσουμε με τα λουκάνικα. Είτε χοιρινά είτε μοσχαρίσια υπάρχει ένα μεγάλο εύρος επιλογών. Ο μπαχαρένιος και πικάντικος χαρακτήρας τους επιζητά κρασιά με παρόμοια στοιχεία αλλά και οξύτητα. Πιο ταιριαστό συνδυασμό δεν μπορώ να σκεφτώ απο το Syrah του Κτήματος Αβαντίς  ενώ αν πάμε σε ρόζε  το blend Syrah-Λημνίωνα από το Κτήμα Θεόπετρα είναι ιδανικό. Σε μπύρα, μια lager όπως η Εstrella Βarcelona ή μία Asahi θα έδινε τον ανάλαφρο χαρακτήρα που θέλουμε.  

Συνεχίζουμε με κοτόπουλο. Λευκό κρέας, ζουμερό , που με το κάρβουνο αποκτά άλλο χαρακτήρα. Ένα Chardonnay που έχει περάσει από βαρέλι  όπως το Chardonnay Καριπίδη είναι ιδανική επιλογή  ενώ σε κόκκινο θα επιλέξουμε ενα ελαφρύ Μούχταρο απο το Κτήμα Μουσών. Αν το κρέας μας συνδυαστεί με μία πικάντικη σάλτσα μια ελαφριά ale μπύρα οπως η Mary Rose της Septem θα είναι τέλεια.

Πάμε στο χοιρινό. Εδώ έχουμε μπριζόλες ή σουβλάκια είτε πανσέτες. Κοινό χαρακτηριστικό το λίπος. Ροζέ και κόκκινα απο ξινόμαυρο για να χτυπήσουν την λιπαρότητα θα ήταν ιδανικά. Το Kτήμα Αλφα Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος ειναι μια καλή επιλογή όπως και το Anarch ροζέ. Σε λευκό ενα Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fume με οξύτητα και πλουτο θα είναι ωραίος συνδυασμός.

Στο μοσχάρι οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπριζόλες, φιλέτα, σουβλάκια ή Rib-eye. Σίγουρα θέλουμε κρασί να ισορροπήσουν με τις τανίνες απο το κρέας. Εδώ θα προτείνουμε ένα αργεντίνικο Malbec το Altos Del Plata και σε ροζέ το γεμάτο Rose de Xinomavro του Κτήματος Θυμιόπουλου. Σε μπύρα μια μαύρη stout ή porter με τα γεμάτα και καραμελωμένα χαρακτηριστικά όπως οι Voreia Stout - Septem Porter θα είναι καλός συνδυασμός.

Τέλος για αυτούς που θα ψήσουν ψάρια. Σίγουρα ένα Aσύρτικο Σαντορίνης  όπως από το Κτήμα Αργυρού με τον γεμάτο και όξινο χαρακτήρα του θα ισορροπήσει ωραία με κάθε ψητό ψάρι. Σε ροζέ ο Οδίτης της Στροφιλίας ένα ελαφρύ ροζέ από Αγιωργίτικο με αλμυρό χαρακτήρα, θα μας ευχαριστήσει με όποιο ψάρι βάλουμε στην ψησταριά μας.