Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την περασμένη εβδομάδα ασχολήθηκα με malt whiskies, κάνοντας αυτό το άτυπο Top10, αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθώ με blends, κάνοντας ένα αφιέρωμα σε μια από τις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες εταιρίες που ασχολούνται με την ανάμειξη και πώληση whisky. Η εταιρία με την οποία θα ασχοληθώ σήμερα, κατέχει παραπάνω από το 3% της αγοράς whisky σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που από μόνο του μαρτυρά το μέγεθος και τη δυναμική της. Σήμερα μιλάμε για Whyte and Mackay

Στον κατάλογο της προηγούμενης εβδομάδας, στην δέκατη θέση σαν whisky value for money, φιγουράρει το απίθανο δωδεκάρι Dalmore. Το Dalmore, είναι μαζί με το Jura και το Fettercairn, τα τρια αποστακτήρια malt, που έχει στην ιδιοκτησία της η εταιρεία. Για το Dalmore και το Jura, τα έχουμε πει σε σχετικά άρθρα, για το Fettercairn θα τα πούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Βεβαίως το βαρύ πυροβολικό της Whyte and Mackay παραμένει το Dalmore και δεν είναι τυχαίο οτι η εταιρία πούλησε στις 14 Οκτωβρίου του 2010 δυο Dalmore Trinitas 64 ετών, προς 100 χιλιάδες λίρες έκαστο, κάτι που το καθιστά το ακριβότερο whisky που πουλήθηκε ποτέ. Σε αυτό το σημείο όμως έφτασε η ώρα να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα

Η οποία όμως είναι λίγο μπερδεμένη, σε ότι αφορά στην χρονολογία ίδρυσης της εταιρείας. Στα μπουκάλια Whyte and Mackay αναγράφεται το 1844, κάτι το οποίο δεν ισχύει, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ξεκινάμε με το 1875, όταν ο Charles Mackay και ο James Whyte ενώνουν τις επιχειρηματικές τους δυνάμεις με τον William Hunter Scott, ιδιοκτήτη της εταιρίας Allan and Poynter. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε σαν βασικό της αντικείμενο τα αγροτικά και χημικά προϊόντα, αλλά εκτός από αυτά ασχολείτο και με την αποθήκευση κρασιού, ρούμι, brandy και whisky. Πιο συγκεκριμένα, αποθήκευε στη Γκλασκώβη whisky από πολύ γνωστά αποστακτήρια της εποχής, όπως Jura, Glenturret, Oban και Bowmore. Εκτός αυτού, χρηματοδοτούσε και είχε μετοχές σε αποστακτήρια, όπως τα Stratchdyle, Talisker και Tobermory. Το 1881 όμως, ο William Hunter Scott πεθαίνει και οι Whyte και Mackay, αγοράζουν την εταιρία του από τη χήρα του, Rachel Morisson Scott. Επειδή λοιπόν η εταιρία Allan and Poynter είχε σαν έτος ίδρυσης το 1844, θεωρείται η συγκεκριμένη χρονολογία και σαν έτος ίδρυσης και της Whyte and Mackay, κάτι που όπως καταλαβαίνετε δεν ισχύει, το σωστό νούμερο είναι το 1881. Εξάλλου, δεν υπάρχουν διασωθέντα αρχεία που να μαρτυρούν πότε άρχισε η εταιρεία να ασχολείται με την ανάμειξη και πώληση whisky. Αρχεία που μαρτυρούν κάτι τέτοιο, υπάρχουν από το 1896 και μετά. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1897, η εφημερίδα West Australian Sunday Times διαφημίζει την εταιρία και προτρέπει Drink only Whyte and Mackay whisky.

Πάντα βάσει των αρχείων, το 1898 στις αποθήκες υπήρχαν 955 βαρέλια whisky, ενώ το 1904 ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 2651 βαρέλια, κάτι που δείχνει τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Επίσης την ίδια εποχή, η εταιρία προμηθεύεται τα grain whisky που χρειάζεται από τα αποστακτήρια Dundashill, Cameronbridge και Glenochil ενώ τα malt whisky από τα Auchtermuchty, Glen Garioch και Linkwood. Στις 4.10 το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου του 1919, πεθαίνει ο Charles Mackay και στις 10 το πρωί της 10ης Αυγούστου του 1921, είναι η σειρά του James Whyte να αποχαιρετήσει, από κίρρωση του ήπατος αμφότεροι, νομίζω καταλαβαίνετε οτι οι εκλιπόντες το έτσουζαν. Από τότε και μετά αναλαμβάνει ο γιος του James, Harley Whyte, όμως αυτός που ουσιαστικά τρέχει την επιχείρηση είναι ο διευθυντής John McIlraith, που συνταξιοδοτήθηκε με την απίστευτα μακριά θητεία των 70 ετών στην εταιρεία. Γιαυτό και το 2007 προς τιμήν του φτιάχτηκε το Whyte and Mackay 40 ετών 1966, το οποίο αριθμεί μόλις 1000 φιάλες παγκοσμίως και ο υπογράφων τούτες τις αράδες είναι από τους τυχερούς που διαθέτουν δυο φιάλες από αυτό το νέκταρ, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 70 τοις εκατό από παμπάλαια Dalmore και θεωρείται κατά πολλούς το καλύτερο blend όλων των εποχών.

Λίγα ακόμη λόγια

Η Whyte and Mackay είναι η μοναδική εταιρία του χώρου, η οποία παντρεύει τα grain και malt whiskies της για μερικούς μήνες μέσα σε βαρέλια sherry, πριν την εμφιάλωση, ενώ απασχολεί πάνω από 500 υπαλλήλους. Στις 31 Οκτωβρίου του 2014 πουλήθηκε στην Emperador Inc, Φιλιππινέζικων συμφερόντων. Από ετικέτες υπάρχουν αρκετές, όπως, Special, Reserve, 13, 19, 22 ετών, το απίθανο 30 ετών, ενώ για το 40 ετών τα είπαμε πιο πριν. Τα δυο τελευταία είναι must have για τους πραγματικούς λάτρεις του καλού whisky και επειδή το σαραντάρι και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί και δύσκολα βγαίνουν τόσα λεφτά από την τσέπη, μένει το τριαντάρι, το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα και συνιστώ να αγοράσετε, όσο προλαβαίνετε, εννοείται πως είναι εκτός παραγωγής.

Τέλος, ευχαριστώ για ακόμη μια φορά, την καλή φίλη και συνεργάτιδα Μαριάννα Μπόικου, η οποία μου δώρισε το βιβλίο Goodness Nose, του master blender της Whyte ad Mackay, Richard Paterson, από το οποίο πήραμε ορισμένες από τις πληροφορίες που διαβάσατε.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.