5 σπάνιες ποικιλίες στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Όσες φορές και αν γράψω ότι ο ελληνικός αμπελώνας διαθέτει αμέτρητες σπουδαίες αυτόχθονες ποικιλίες είναι λίγες! Περισσότερες από 300 βρίσκονται διάσπαρτες στην ελληνική γη. Κάποιες από αυτές πολύ γνωστές και καταξιωμένες, άλλες κερδίζουν έδαφος συνεχώς και κάποιες τώρα αρχίζουν να δείχνουν την δυναμικής τους. Στο μικροσκόπιο αυτή την φορά θα βάλουμε 5 σχετικά σπάνιες αλλά πολλά υποσχόμενες ποικιλίες και θα τις φέρουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ποικιλίες που δίνουν κρασιά που ταιριάζουν με τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως τα θαλασσινά, τα λαδερά και τα όσπρια και αξίζουν να τους δώσουμε προσοχή.

 

Σιδερίτης

Ο Σιδερίτης είναι μια σπάνια ερυθρωπή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Αχαΐα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή τόσο λευκών όσο και ροζέ κρασιών. Παίρνει το όνομα του από την σκληρή φλούδα που είναι σαν ‘σίδερο’. Δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και μέτριο αλκοόλ και αρώματα που παραπέμπουν σε εσπεριδοειδή όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, σε αχλάδι αλλά και σε λευκά λουλούδια. Η φρεσκάδα και το νεύρο που βρίσκουμε σε κρασιά όπως τα λευκά Iron S, Τα Δώρα του Διονύσου και το ροζέ Petite Fleur είναι χαρακτηριστικά που φέρνουν την ποικιλία στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δίπλα σε όλα τα θαλασσινά όπως τα όστρακα και οι γαρίδες αλλά και όλα τα άλλα νηστίσιμα εδέσματα!

 

Βοστιλίδι

Φεύγουμε από Πελοπόννησο και πάμε στα Ιόνια νησιά για να ανακαλύψουμε το Βοστυλίδι ή όπως αλλιώς καλείται Αυγουστολίδι. Ένα λευκό σταφύλι που παράγει κρασιά με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, σχετικά γεμάτο σώμα και κομψά αρώματα γλυκών φρούτων όπως τα πυρηνόκαρπα, φλούδες εσπεριδοειδών αλλά και νύξεις λουλουδιών. Ωριμάζει συχνά σε δρύινα βαρέλια ενώ συναντάμε και κάποιες εκφράσεις με ανεπαίσθητες τανίνες από την επαφή με τις φλούδες αλλά και οξειδωτικά στυλ. Ανακαλύψτε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γοητεία αυτής της ποικιλίας σε δυο Κεφαλλονίτικες εκφράσεις, το Nouvelle Εpoque Βοστιλίδι και V for Vostilidi δίπλα στα πιάτα της Καθαράς Δευτέρες! Ταιριάζει απόλυτα, ακόμα και με έντονα εδέσματα όπως η ταραμοσαλάτα.

 

 

Θραψαθήρι

Πάμε τώρα στην Κρήτη, όπου μπορεί να καυχιέται για τις αμέτρητες σπουδαίες ποικιλίες της, κάποιες από αυτές πολύ σπάνιες. Μία από αυτές είναι και η λευκή Θραψαθήρι που συναντάται κυρίως στην περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου και σποραδικά στο υπόλοιπο νησί. Δίνει σχετικά πλούσια με αρκετή λιπαρότητα κρασιά, μέτρια οξύτητα και κομψά και εκφραστικά αρώματα πεπονιού και μπανάνας, πυρηνόκαρπων φρούτων, βοτάνων και ορυκτότητας. Βάλτε στο τραπέζι κρασιά όπως τα Ocean Θραψαθήρι και Λυραράκης Θραψαθήρι "Αρμί" που αποτυπώνουν την γοητεία της ποικιλίας, δίπλα σε ψητά θαλασσινά όπως το καλαμάρι κι οι καραβίδες αλλά και σε πλούσια πιάτα λαχανικών!

 

Μαύρο Καλαβρυτινό

Το Μαύρο Καλαβρυτινό είναι σπάνια ερυθρή ποικιλία της Πελοποννήσου που προέρχεται από την περιοχή των Καλαβρύτων. Δίνει κρασιά με μέτριο χρώμα, μέτριο σώμα με μαλακές τανίνες, δροσερή οξύτητα και αρώματα φρέσκων σκούρων φρούτων, βοτάνων και πιπεριού. Είναι μία ανερχόμενη ποικιλία που παράγει ευκολόπιοτα ερυθρά κρασιά που μπορούν να συνδυαστούν και με πιάτα ψαριών και θαλασσινών ειδικά αυτά που περιέχουν ντομάτα αλλά και με όσπρια. Έτσι λοιπόν κρασιά όπως το Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό και Μαύρο Καλαβρυτινό Nature μπορούν να ταιριάξουν με σαρακοστιανά εδέσματα. Αν πάλι θελήσετε ένα λίγο πιο πλούσιο ερυθρό κρασί δίπλα σε κοκκινιστά πιάτα, δοκιμάστε την ποικιλία σε ένα ώριμο blend με Μαυροδάφνη, το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και ροζέ εκδοχές της ποικιλίας.

 

Αυγουστιάτης

Ακόμα μία σπάνια ερυθρή ποικιλία στο τραπέζι. O Αυγουστιάτης συναντάται περισσότερα στα νησιά του Ιονίου και κυρίως στην Ζάκυνθο και στην περιοχή της Ηλίας. Δίνει κρασιά με μέτριο προς βαθύ χρώμα, πυκνό σκούρο φρούτο, μέτριο προς γεμάτο σώμα με μαλακές τανίνες και δροσερή οξύτητα. Τον συναντάμε τόσο σε ερυθρές όσο και σε εξωστρεφείς ροζέ εκδοχές. Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα θα προτιμήσουμε τα ροζέ κρασιά όπως το Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης Ροζέ και Sun rose που θα ταιριάξουν όμορφα με τα θαλασσινά και τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα. Αν όμως πέσουν στο τραπέζι πιο πλούσια κοκκινιστά φαγητά όπως το χταπόδι στιφάδο και οι γίγαντες και θελήσουμε να πιούμε κόκκινο κρασί ο Αυγουστιάτης μπορεί να δώσει την λύση επιλέγοντας ερυθρές εκφράσεις όπως το Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης ή το Στη ρίζα του βουνού.

 

Share: