| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Glenfarclas

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αύτη την εβδομάδα θα ασχοληθώ ξανά με whisky ,φεύγοντας όμως από την Ιαπωνία με την οποία ασχολήθηκα στο προηγούμενο άρθρο και επανερχόμενος σε μια χώρα με πραγματική παράδοση σε αυτό το ποτό, δηλαδή τη Σκωτία.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα ποτά οι επιλογές μου ως προς το τι θα πιω έχουν να κάνουν με διάφορους παράγοντες. Γίνονται λοιπόν επιλογές με κριτήρια ποιότητας, κριτήρια οικονομικά, κριτήρια συναισθηματικά. Σήμερα θα μείνω στην τρίτη κατηγορία, η οποία όμως συνδυάζεται μια χαρά και με την πρώτη, δηλαδή την ποιότητα. Υπάρχουν λοιπόν whisky ποιοτικά, υπάρχουν όμως και κάποια άλλα που όχι μόνο είναι ποιοτικά, αλλά είναι και τα whisky της καρδιάς μου. Με ένα τέτοιο θα ασχοληθώ σήμερα.

Glenfarclas

Η εντός εισαγωγικών καριέρα μου ως πότης ξεκινάει το 1984, κυρίως με cognac και blend whisky, κατά τεκμήριο μέτρια τα περισσότερα, αλλά ως πότης malt από το 1988. Η πρώτη μου φορά λοιπόν που δοκίμασα malt ήταν στο σπίτι ενός φίλου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα μάλλον άσχετος με το whisky, αλλά τύχαινε εκείνη την εποχή να έχει κάποιο ξάδελφο του πιλότο στην Ολυμπιακή και κάπως έτσι ήπια τα πρώτα μου malt. Την ίδια μέρα λοιπόν δοκίμασα το παλιό καλό Glenfiddich Special Reserve και το Glenfarclas 12 ετών. Αυτό ήταν. Έρωτας όχι με την πρώτη ματιά, αλλά με την πρώτη γουλιά. Εξάλλου το malt ήταν κάτι τελείως διαφορετικό από ότι είχα δοκιμάσει μέχρι τότε.

Και ναι μεν για το Glenfiddich τα είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά για το Glenfarclas δεν έχω μιλήσει και θα μιλήσω τώρα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του αποστακτηρίου.

Το Glenfarclas ιδρύθηκε από τον Robert Hay και αδειοδοτήθηκε το 1836, λίγο πριν ανέβει στο θρόνο η βασίλισσα Βικτώρια. Το αποστακτήριο κτίστηκε στην τοποθεσία με το όνομα Rechlerich Farm που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ben Rinnes στο Speyside. Το 1865 η άδεια πέρασε στον John Grant και το Glenfarclas έγινε αγαπημένος ενδιάμεσος σταθμός για ανθρώπους και τα ζώα τους λόγω της τοποθεσίας του.

Είναι ένα από τα μόλις τέσσερα αποστακτήρια που παραμένουν οικογενειακές επιχειρήσεις, αφού εδώ η οικογένεια Grant φτιάχνει whisky για πέμπτη συνεχόμενη γενιά στην Κοιλάδα του Πράσινου γρασιδιού, όπως είναι και το όνομα του αποστακτηρίου στην παλιά Κέλτικη διάλεκτο. Το 1897 το αποστακτήριο ξανακτίστηκε και το 1960 οι αποστακτήρες έγιναν τέσσερις από δύο που ήταν πριν, ενώ το 1963 σταμάτησε η λειτουργία των floor maltings που προετοίμαζαν τα εξωφρενικά whisky που μας χάρισε το Glenfarclas την δεκαετία του 1960.

Το 1976 οι αποστακτήρες έγιναν έξι και στα τέλη της δεκαετίας του 80 το αποστακτήριο άρχισε να αποκτά φήμη. Ο λόγος ήταν κυρίως το απίθανο Glenfarclas 105, το οποίο έχω την τύχη να έχω δοκιμάσει πολλάκις και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα μου. Η ονομασία 105 προέρχεται από τον υψηλό αλκοολικό βαθμό του 60% το οποίο αντιστοιχεί σε 105 Proof, τον αμερικάνικο δηλαδή τρόπο μέτρησης του αλκοολικού βαθμού.

Πάμε στο σήμερα.

Το αποστακτήριο χαίρει μεγάλης εκτίμησης παγκοσμίως και είναι από τα μεγαλύτερα στη Σκώτια, ενώ οι 6 αποστακτήρες του δεν είναι από τους μεγαλύτερους, αλλά απλώς οι μεγαλύτεροι. Το στυλ του αποστακτηρίου ήταν ανέκαθεν γλυκόπιοτο και ελαφρώς καπνιστό, ενώ έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.

Το Glenfarclas προμηθεύεται νερό για την παρασκευή των εξαίσιων whisky του από τις πηγές που κυλούν από το βουνό BenRinnes και βρίσκεται κοντά στο χωριό Marypark.

Το αποστακήριο διαθέτει εκτός από το καταπληκτικό 105 και μιά μεγάλη γκάμα απο whiskies διαφόρων ηλικιών, όπως 8,10,12,15,17,21,25,30,40 ετών και μία ατελείωτη σειρά από απίθανα χρονολογημένα παλιότερα whisky.

Συμπερασματικά, κάθε σοβαρός πότης whisky πρέπει οπωσδήποτε να έχει δοκιμάσει κάτι από το Glenfarclas, άρα όσοι δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα επιβάλλεται να δοκιμάσετε.

Στην υγειά σας.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: