Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Glenkinchie

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Η αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία, θα έλεγα πως είναι κάπως παράξενη. Σάββατο πρωι λοιπόν και επισκέπτομαι ένα ζαχαροπλαστείο στην περιοχή του Πειραιά για αν αγοράσω κάποια γλυκά. Καθώς περιμένω την ευγενική κυρία να με εξυπηρετήσει, το μάτι μου πέφτει σε ένα ράφι, όπου βρισκόταν ένα malt που είχα πολύ καιρό να δω εντός Ελλάδας, αφού είναι πλέον εκτός παραγωγής. To malt που είδα λοιπόν μετά από πολύ καιρό όπως είπα, είχε αναγραφόμενη ηλικία 10 ετών και ένας Θεός ξέρει πόσα χρόνια υπήρχε στο συγκεκριμένο ράφι. Ωστόσο, έστω και αν  η συγκεκριμένη ετικέτα δεν κυκλοφορεί πλέον, η επίσκεψή μου στο ζαχαροπλαστείο μου γέννησε την ιδέα για το σημερινό άρθρο. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το 

Glenkinchie

Καταρχάς, να πω οτι το Glenkinchie είναι μέλος της σειράς των Classic Malts και  αντιπροσωπεύει την περιοχή των Lowlands, η οποία έχει ιδιαιτερότητες, όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να πούμε 

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1837 από τους John και George Rate, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, η οποία ήταν γνωστή για την παραγωγή καλής ποιότητας κριθαριού. Πριν από αυτό, στην ίδια τοποθεσία, είχε λειτουργήσει αποστακτήριο με το όνομα Milton, από το 1825 μέχρι το 1833. Η παραγωγή σταμάτησε το 1853, το 1880 το Glenkinchie αγοράστηκε από ένα γκρουπ επενδυτών, ενώ το 1890 ιδρύθηκε η εταιρία The Glenkinchie Distillery Company. Το αποστακτήριο ανακαινίστηκε εντελώς και συνέχισε ανελλιπώς την παραγωγή  μέχρι το 1914,όταν και έγινε μέλος της Scottish Malt Distillers Ltd και το 1968  σταμάτησε η λειτουργία των in house maltings που λειτουργούσε μέχρι τότε.

Λίγα λόγια για την τοποθεσία

Όπως είπα και πριν, βρίσκεται στην περιοχή των Lowlands και είναι ένα από τα  ελάχιστα που λειτουργούν πλέον σε αυτή την περιοχή, μαζί με τα Auchentoshan, και Bladnoch. Είπαμε λοιπόν και πριν οτι η συγκεκριμένη  περιοχή έχει ιδιομορφίες. Καταρχάς, ο πολύς κόσμος νομίζει πως στα Lowlands  παρασκευάζεται whisky δεύτερης ποιότητας, σε σχέση με τα Highlands, κάτι το οποίο απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα, αφού εδώ φτιάχτηκαν μερικά  κορυφαία malts και λειτούργησαν μυθικά αποστακτήρια, όπως το κλειστό δυστυχώς πλέον Rosebank  με τα μαγικά λουλουδένια whisky του. Έπειτα, η σημαντική διαφορά σε σχέση με τα Highlands, είναι οτι εδώ γίνεται τριπλή απόσταξη, σε αντίθεση με την διπλή των Highlands, με μοναδική εξαίρεση το τεράστιο Springbank στα ΝΔ Highlands, που πραγματοποιεί τριπλή απόσταξη, όχι όμως για όλες τις ετικέτες του, αλλά μόνο για το Hazelburn. Από πλευράς μορφολογίας εδάφους, υπάρχουν έφορες πεδιάδες με μπόλικο κριθάρι, ενώ το  αποστακτήριο αντλεί το ασυνήθιστα σκληρό νερό του από πηγές που κυλούν  από τους λόφους Lammermuir.

Λίγα ακόμη λόγια

Το Glenkinchie βρίσκεται νοτιοανατολικά του Εδιμβούργου, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά και μάλλον για αυτό έχει την ονομασία The Edinburgh Malt. Λειτουργούν έξι ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης, δυο από αυτές από αμερικάνικο πεύκο και τέσσερις από καναδέζικο, ενώ εδώ βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αποστακτήρας στη Σκωτία. Η στάνταρ ετικέτα του αποστακτηρίου είναι το Glenkinchie 12 ετών, ενώ  υπάρχει και η εκδοχή Distillers Edition που έχει τελείωμα σε βαρέλια από sherry Amontillado.

Καλό Σαββατοκύριακο


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: