Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Oban

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το παρατήρησαν, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου με το αγαπημένο θέμα αυτής της στήλης, το malt whisky. Μια η αναφορά στο εμβληματικό Buffalo Trace, μια ακόμη άσχετη με malt, η αναφορά στο επίσης υψηλού επιπέδου Heaven Hill και ένα ακόμη, μάλλον προσωπικού περιεχομένου άρθρο, όλα αυτά με κράτησαν μακριά από αναφορές σε malt whisky. Μακριά όταν λέμε, εννοούμε μόνο από αναφορές, αφού καθώς γράφω αυτές τις αράδες έχω για παρέα μου το εκπληκτικό Springbank 10 ετών, από τα νοτιοδυτικά Highlands. Μιας όμως και βρισκόμαστε δυτικά, έστω νοητικά, θα παραμείνω εκεί και ως προς το άρθρο. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σειρά Classic Malts, παρουσιάζοντας μέχρι τώρα 4 εκπροσώπους, δηλαδή Talisker, Cragganmore, Dalwhinnie και Glenkinchie, κατά σειρά παρουσίασης. Για να πλησιάσω πιο κοντά στο να κλείσω την εξάδα, σήμερα θα μιλήσω για το

Oban

Όπως λοιπόν και το Springbank που πραγματικά απολαμβάνω αυτή τη στιγμή, έτσι και το Oban ανήκει γεωγραφικά στα δυτικά Highlands και συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα της Σκωτίας. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να πούμε

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Η οποία ξεκινάει από το 1794, κάτι που το καθιστά το αρχαιότερο από τη σειρά Classic Malts και το πέμπτο αρχαιότερο όλης της Σκωτίας. Σε αυτό το σημείο, παρακαλώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση, διότι αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκαν δυο καινούρια κρούσματα, από διάφορους δημοσιοσχετίστες του είδους. Κατά πρώτον, κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον πρώτο κύριο οτι δεν είναι δυνατόν να αναφέρεται το σπουδαίο Balblair σαν αρχαιότερο αποστακτήριο της Σκωτίας,όταν υπάρχουν το Glenturret, με έτος ίδρυσης το 1775, το Bowmore από το 1779 και το Strathisla από το 1786. Το 1790 που είναι το έτος ίδρυσης του Balblair το καθιστά τέταρτο αρχαιότερο και όχι πρώτο. Τελειώσαμε με τον πρώτο, πάμε τώρα στον δεύτερο. Όταν γράφουμε με τεράστια γράμματα τη λέξη whisky, μάλιστα ως τίτλο υποτιθέμενου άρθρου, πρέπει να ξέρουμε και πως γράφεται. Διότι από τη στιγμή που η αναφορά έχει να κάνει με Σκωτία, στη λέξη whisky δεν χωράει το γράμμα e, έτσι γράφεται στην Ιρλανδία και στις ΗΠΑ. Επίσης, για τον ίδιο κύριο, δεν ξέρω από πότε το αποστακτήριο που αναφέρει είναι το κορυφαίο στον κόσμο, φυσικά δεν θα αναφερθώ σε ποιός και τι, διότι καταλαβαίνω οτι γράφοντας αυτά τα ανακριβή που γράφουν βγάζουν κάποια χρήματα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστώ. Όμως, προσέχετε τι γράφετε κύριοι, όταν σας διαβάζει κόσμος στο διαδίκτυο - φυσικά ισχύει και για μένα, αν κάποιος όλο αυτό τον καιρό βρήκε κάποιο λάθος, περιμένω τη διόρθωση με χαρά, διότι σε αυτή την περίπτωση θα σημαίνει οτι μιλάω με συνομιλητή υψηλού επιπέδου στο θέμα, κάτι που πάντα με ευχαριστεί.

Ζητώ συγνώμη για τη διακοπή, επανέρχομαι στο Oban

Το 1794 λοιπόν ιδρύεται το αποστακτήριο από την οικογένεια Stevenson οι οποίοι είναι ντόπιοι επιχειρηματίες, με δραστηριότητες στην κατασκευή κτηρίων και καραβιών, πριν αποφασίσουν να ασχοληθούν με την απόσταξη. Το αποστακτήριο παραμένει στα χέρια της οικογένειας για 72 χρόνια, μέχρι το 1866, όταν αλλάζει χέρια και περνάει στον επίσης ντόπιο έμπορο Peter Cumstie. Αργότερα, το 1883, ο καινούριος ιδιοκτήτης Walter Higgin ανακαινίζει και μερικώς ξαναχτίζει το Oban και το 1898 ο Higgin το πουλάει στην εταιρία Oban and Aultmore Glenlivet Distilleries LtD. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της πολυεθνικής εταιρίας Diageo.

Λίγα ακόμη λόγια

Ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων παραμένει όπως ήταν μετά την ανακαίνιση του Higgin. Εδώ να πω κάτι που ξέχασα να αναφέρω πριν, δηλαδή οτι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών στα πλαίσια της προαναφερθείσας ανακαίνισης, ανακαλύφθηκε μια σπηλιά, η οποία περιείχε ανθρώπινα οστά που χρονολογήθηκαν από τη Μεσολιθική Εποχή, άρα από 4500 εως 3000πχ. Το όνομα του αποστακτηρίου στην Γαέλικη γλώσσα σημαίνει “Η μικρή ακτή με τις σπηλιές”. Το Oban αντλεί το νερό που χρειάζεται από το Loch Gleann A Bhearraidh, ενώ διατηρεί 4 ξύλινες δεξαμενές ζύμωσης και 2 άμβυκες, πολύ ιδιαίτερους στο σχήμα, αφού μοιάζουν με λάμπα. Επίσης λειτουργεί εξελιγμένο κέντρο επισκεπτών, με μεγάλη επισκεψιμότητα, το οποίο κέρδισε πέντε αστέρια στην αξιολόγηση από τον οργανισμό τουρισμού της Σκωτίας και λειτουργεί όλο το χρόνο. Το Oban χρησιμοποιεί για την παλαίωση των whisky του, σχεδόν αποκλειστικά, βαρέλια bourbon, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το ύφος του Oban θα λέγαμε οτι μοιάζει αρκετά με αυτό των whisky της ενδοχώρας, με τη διαφορά οτι έχει ένα αλμυρό, ελαφρώς καπνιστό, ξηρό τελείωμα. Η στάνταρ ετικέτα του αποστακτηρίου είναι το πολύ γνωστό Oban 14 ετών, που πλαισιώνεται από την έκδοση Distillers Edition, με τελείωμα σε Montilla Fino Sherry Cask, ενώ υπάρχουν και διάφορες ακριβές εκδόσεις, όπως το Oban 21 ετών, ή το πολύ δύσκολο πλέον να βρεθεί Oban 32 ετών.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: