My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθώ με νέα από το χώρο του whisky. Όμως δεν θα δούμε πως κινείται η αγορά, όπως κάνουμε συνήθως, αλλά θα δούμε διάφορα άλλα νέα από το χώρο. Θα ξεκινήσω με τις καινούριες εκδόσεις που παρουσιάζουν διάφορα αποστακτήρια, ξεκινώντας από το Glenmorangie.

Με το συγκεκριμένο αποστακτήριο, αν δεν κάνω λάθος, είχα ασχοληθεί πέρσι το καλοκαίρι, σε σχετικό άρθρο. Το Glenmorangie λοιπόν, λανσάρει την όγδοη έκδοση της σειράς Private Edition και το όνομα του νέου αυτού whisky είναι Bacalta. Σύμφωνα με τον δόκτορα Bill Lumsden, υπεύθυνο απόσταξης, το συγκεκριμένο whisky παλαίωσε για 12 χρόνια σε πρώην bourbon βαρέλια, αλλά εκτός αυτού έχει και δυο χρόνια επιπλέον παλαίωση σε βαρέλια που φιλοξένησαν πριν, κρασί Malmsey Madeira .Πρόκειται για ένα μπουκάλι το οποίο θα κοστίζει γύρω στις 80 με 90 λίρες και δεν εισάγεται στην Ελλάδα. Με πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και θα πω τις εντυπώσεις μου. Ας είναι καλά ο φίλος μου ο Χάρης, ο οποίος πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο και με τροφοδοτεί με διάφορα καλούδια.

Πάμε παρακάτω στο Bruichladdich, με το οποίο ασχολήθηκα πρόσφατα, σε σχετικό άρθρο. Και εδώ έχουμε καινούριες εκδόσεις, μάλιστα είναι τρεις τον αριθμό. Ξεκινάμε με το Laddie 10 ετών, το οποίο θα είναι και πάλι σχεδόν καθόλου τυρφώδες, όπως και τα υπόλοιπα δεκάρια του αποστακτηρίου με αυτό το όνομα. Επόμενο στη λίστα είναι το Port Charlotte, επίσης 10 ετών. Και εδώ δεν ξεφεύγουμε από την πεπατημένη, αφού πρόκειται για ένα τυρφώδες whisky, ενώ το τρίτο της σειράς είναι η βόμβα Octomore 10 ετών, το οποίο είναι ότι πρέπει για όσους θέλουν το whisky τους δυναμίτη. Ελπίζω να πιω και από αυτά και θα επανέλθω. Πάντως πάλι περιμένω τα καλύτερα.

Πάω παρακάτω σε δυσάρεστα, που ελπίζω όμως ότι θα είναι προσωρινά. Το μοναδικό αποστακτήριο που βρίσκεται στο νησί Mull, του συμπλέγματος των Εβρίδων Νήσων, πρόκειται να κλείσει για τουλάχιστον δυο χρόνια. Το αποστακτήριο Tobermory, που ιδρύθηκε το 1798 και βγάζει το ομώνυμο, μη τυρφώδες whisky και από το 1974 και μετά, το τυρφώδες Ledaig, πρόκειται να σταματήσει την λειτουργία του λόγω ανακαίνισης. Από την ιδιοκτήτρια εταιρία έγινε γνωστό ότι πρόκειται για διετή αναστολή της λειτουργίας, ελπίζουμε να είναι έτσι και να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Πάντως εγω καλού κακού, θα μαζέψω μερικούς κωδικούς και από τα δυο, γιατί εκτός του ότι είναι ποιοτικά, δεν είναι και ακριβά.

Τελειώνω με ευχάριστα και πάλι. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να αρχίσω με το όνομα του αποστακτηρίου, ή με το όνομα του μελλοντικού Master Distiller. Η εταιρία Hunter Laing ανακοίνωσε την ίδρυση του ένατου αποστακτηρίου στο Islay, το οποίο θα ονομάζεται Ardnahoe και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2018, αν όλα πάνε καλά. Ως προς την τοποθεσία, μιλάμε για το βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού. Η εταιρία που ανέφερα, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες ανεξάρτητης εμφιάλωσης στη Σκωτία και είναι από τις πιο εύρωστες οικονομικά, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ξεκινήσουν οι πωλήσεις, μετά την τριετία, χωρίς το αποστακτήριο να αιμορραγεί οικονομικά. Και πάω τώρα στο όνομα που είπα πιο πριν. Ο Master Distiller του αποστακτηρίου θα είναι ο θρύλος Jim Mc Ewan, του οποίου η μοίρα φαίνεται, είναι να δουλεύει πάντα στο αγαπημένο του νησί, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Jim φαίνεται πως δεν άντεξε την ιδέα της συνταξιοδότησης και έτσι ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο τηλεφώνημα που δέχτηκε. Η καινούρια πρόκληση για αυτόν, θα είναι ότι θα πάρει ενεργό ρόλο και στη σχεδίαση του αποστακτηρίου, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στην πεντηκονταετή και πλέον καριέρα του. Ευχόμαστε τα καλύτερα και είμαστε σίγουροι ότι θα μας προσφέρει και πάλι ουισκάρες, όπως στο Bowmore και στο Bruichladdich. Δοκιμάστε το θηρίο Octomore Scottish Barley 07.1 για να καταλάβετε τι φτιάχνει ο καλλιτέχνης.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: