Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Glenmorangie

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την πάσα για το σημερινό άρθρο την πήρα από το αμέσως προηγούμενο και αμέσως θα διευκρινίσω με ποια έννοια. Στο προηγούμενο άρθρο έκανα αναφορά στο σπουδαίο αποστακτήριο Ardbeg, έτσι λοιπόν νομίζω ότι ταιριάζει μια χαρά αυτή την εβδομάδα να αναφερθώ στο ομοσταβλο με το Ardbeg αποστακτήριο Ας ξεκινήσω λοιπόν να γραφώ για το

Glenmorangie

Καταρχάς, πρέπει να πω ότι πρόκειται για το αποστακτήριο με τις περισσότερες πώλησης malt, τόσο στη Σκωτία, όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού , δηλαδή στις ΗΠΑ. Ως προς την ιδιοκτησία του αποστακτήριου, η κατάσταση είναι λίγο μπλεγμένη, αφού λειτούργει κάτω από τις εντολές μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας, η οποία εκτός από το Glenmorangie και το Ardbeg, διαθέτει επίσης φίρμες όπως η πασίγνωστη σαμπάνια Moet - ναυαρχίδα του οίκου η απίθανη Dom Perignon - επίσης το κορυφαίο cognac Hennessy και τέλος, η χαρά κάθε κυρίας από 20 έως 100 ετών, η διάσημη Louis Vuitton.

Το στυλ του αποστακτήριου, ως προς τη γεύση, είναι συμφώνα με τον αείμνηστο Michael Jackson, διακριτικά πιπεράτο και ελαφρύ και με σαφείς φρουτώδεις νύξεις, θα πρόσθετα εγώ. Το γευστικό αυτό στυλ οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην πολιτική του αποστακτήριου να χρησιμοποιεί μόνο βαρέλια bourbon. Το ξύλο για τα βαρέλια αυτά προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τα βουνά Ozark στο Missouri και γεμίζονται με bourbon στο σπουδαίο αποστακτήριο Heaven Hill στο Kentucky, πριν χρησιμοποιηθούν για την παλαίωση Glenmorangie. Επίσης, οι ψηλότεροι αποστακτήρες της βιομηχανίας, με ύψος πέντε μέτρα και δεκατρία εκατοστά, παίζουν κι αυτοί το ρόλο τους, ενώ και η κοντινή απόσταση με τη θάλασσα παίζει κι αυτή το δικό της ρόλο .

Το αποστακτήριο βρίσκεται στη βορειοανατολική Σκωτία και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Tain των 4500 περίπου κάτοικων, εξ ου και οι Sixteen men of Tain που υπάρχουν στις περισσότερες πινακίδες των Glenmorangie.

Ως προς τα καθιερωμένα πλέον ιστορικά στοιχειά, το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1843 από τον William Mathieson, ενώ διάφορες πήγες αναφέρουν παράνομη απόσταξη στο σημείο τουλάχιστον 100 χρονιά πριν. Το Glenmorangie ξεκίνησε σαν εργοστάσιο παρασκευής μπύρας, με ιδιοκτήτρια την εταιρία MacKenzie and Gallie, και το πρώτο απόσταγμα άρχισε να ρέει το 1849, ενώ το 1887 η εταιρία μετονομάστηκε σε Glenmorangie Distillery Company. Εκείνη τη χρονιά τα κτήρια ανακαινιστήκαν και παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι σήμερα, τα περισσότερα μάλιστα σε λειτουργιά. Το 1979 οι αποστακτήρες αυξήθηκαν από 2 σε 4, ενώ όπως είπαμε παραπάνω είναι οι ψηλότεροι στη Σκωτία και το 1996 το Glenmorangie λανσάρισε τα λεγόμενα finishes, δηλαδή την έξτρα παλαίωση εκτός από την κανονική, που είπαμε πως γίνεται σε βαρέλια bourbon. Τα finishes λοιπόν συνίστανται σε έξτρα παλαίωση, συνήθως διετή, σε βαρέλια που πριν φιλοξενούσαν, κρασί port, madeira, ή sherry, ενώ στο Glenmorangie ισχυρίζονται ότι εκεί πρώτα ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, με το τοπίο όμως σε αυτό το θέμα να είναι θόλο, αφού και στο Balvenie του τεραστίου David Stewart προβάλουν ακριβώς τον ίδιο ισχυρισμό.

Υπεύθυνος για όλα τα whisky του αποστακτηρίου είναι ο Δόκτωρ Bill Lumsden, o οποίος όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα είναι επίσης Master Distiller και στο Ardbeg, ενώ έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στη βιομηχανία whisky της Σκωτίας. Το αποστακτήριο διαθέτει 4 δεξαμενές ζύμωσης, ξύλινες φυσικά, ενώ οι αποστακτήρες του από 4 που έγιναν το 1979, είναι πλέον 8.

Το Glenmorangie χρησιμοποιεί ένα ασυνήθιστα σκληρό νερό, πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, το οποίο ρέει από τις πήγες Tarlogie που βρίσκονται σε βραχώδη λόφο, κάτι που ίσως εξηγεί τη σκληρότητα του νερού. Για τα finishes τα είπαμε προηγουμένως, αλλά δεν είπαμε πως πλέον είναι εκτός παραγωγής, για λόγο βέβαια που ουδείς γνωστής του αντικείμενου καταλαβαίνει. Ωστόσο, το αποστακτήριο παρασκευάζει whisky υψηλής ποιότητας, από το ελαφρύ, φρουτώδες δεκάρι, μέχρι τα εξαιρετικά Lasanta, Quinta Ruban, Nectar Dor και φυσικά το απίθανο δεκαοχτάρι, το οποίο για πολλοστή φορά βραβεύτηκε ξανά στα φετινά World Whisky Awards που διοργανώνονται στο Λονδίνο από το εγγλέζικο Whisky Magazine, όπως έγραψα άλλωστε και στο σχετικό άρθρο.

Οι παλαιότερες εκδόσεις αποτελούν πολύ καλή επένδυση, για όποιον φυσικά μπορεί να τις βρει, αφού το Glenmorangie είναι από τα λίγα αποστακτήρια των οποίων τα whiskies κρατούν τιμές που παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στις δημοπρασίες του εξωτερικού.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σπουδαίο αποστακτήριο που παράγει whisky που κάθε σοβαρός πότης οφείλει να δοκιμάσει.

Αυτά για σήμερα

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: