Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

ΟΙΝΟλόγιο

Τα φρούτα της θάλασσας και τα οινικά ταίρια τους

Μιλάμε για τα αγαπημένα μας όστρακα. Οι λατινόφωνοι γείτονες της μεσογείου προτιμούν να αναφέρονται σε αυτά ως “φρούτα” της θάλασσας και η ονομασία που τους έχουν δώσει θα λέγαμε ότι είναι απόλυτα ταιριαστή. Είναι ο καρπός της, δώρο σε εμάς με όλη τη γλύκα της καλά κρυμμένη μέσα σε ένα σκληρό κέλυφος. Γευστικός θησαυρός σε κάθε μικρή μπουκιά.

Διαβάστε Περισσότερα

Συνταγές του μπακαλιάρου και τα κρασιά τους

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Πέραν ωστόσο των εθνικών και θρησκευτικών εορτασμών έχουμε και ένα γαστρονομικό. Η μέρα είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στο μπακαλιάρο.


Ιστορικά, εξαιρουμένων των κατοίκων στα νησιά που είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, χωρίς αυτό να θεωρείται πολυτέλεια ή μεγάλη δαπάνη για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οι υπόλοιποι περιορίζονταν στην επιλογή του παστού μπακαλιάρου. Παρόλα αυτά, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας απαντώνται μέχρι και σήμερα εξαιρετικά νόστιμες συνταγές που στολίζουν τα τραπέζια εκείνη τη μέρα. Αυτές είναι τρείς αγαπημένες μου και μερικά από τα κρασιά που τους ταιριάζουν.

Διαβάστε Περισσότερα

Καθαρά Δευτέρα: ούζο, τσίπουρο ή κρασί;

Η Καθαρά Δευτέρα γνωστή και ως Κούλουμα, σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Το ξεκίνημα της νηστεία γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και κυρίως με πλούσια τραπέζια, συναθροίσεις φίλων και οικογενειών, μουσική χαρταετό και γεμάτα ποτήρια.

Οι συνταγές της ημέρας αν και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή χαρακτηρίζονται από την απουσία ζωικών προϊόντων ή παράγωγών τους. Κάποια καλούδια ωστόσο παραμένουν πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι: Ελιές, λαγάνα, χαλβάς, ντολμαδάκια, όσπρια όπως η φάβα και τα μαυρομάτικα, όστρακα και θαλασσινά φροντίζουν να ξεκινήσει η νηστεία πλουσιοπάροχα και παραδόξως χωρίς καμία απολύτως αίσθηση πείνας!

Όπως λοιπόν σε κάθε τέτοιο πληθωρικό τραπέζι η ερώτηση παραμένει: τι θα πιούμε;

Διαβάστε Περισσότερα

Η πράσινη αρωματική συμφωνία σε ένα ποτήρι κρασί

Βάλτε λίγο πράσινο στο ποτήρι σας! Ο Χρήστος Λαμπρινόπουλος μιλάει για την φρεσκάδα και πολυπλοκότητα των φυτικών αρωμάτων στο κρασί και μας προτείνει ετικέτες για να τα γνωρίσουμε.

Διαβάστε Περισσότερα

Wine fair season is on!

Η περίοδος των εκθέσεων ξεκίνησε και οι απανταχού επαγγελματίες και οινόφιλοι είναι έτοιμοι να πάρουν θέσεις μπροστά από τα τραπέζια των παραγωγών και ποτήρια ανά χείρας και να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν.

Οι εκθέσεις κρασιού εξάλλου αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για τον επισκέπτη όχι μόνο να γνωρίσει τα προϊόντα αλλά και τους δημιουργούς τους. Να μάθει όλα όσα χρειάζεται για την παραγωγή τους, την προέλευσής τους και την ιστορία τους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επίσης οι παράλληλες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα όπως masterclass, θεματικές γευσιγνωσίες, διαγωνισμοί κ.α.

Διαβάστε Περισσότερα

Πέντε ερυθρά "φαβορί" για βραδιές πίτσας

Μιλάμε μάλλον για το πιο αγαπημένο είδος φαγητού στον πλανήτη. Τα είδη άλευρων που χρησιμοποιούνται και ο τρόπος χειρισμού του ζυμαριού μπορούν να ποικίλουν από τόπο σε τόπο, ενώ η “κλασσική” ιταλική που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας είναι μόνο το στυλ των Ναπολιτάνων. Στην εξίσωση της πίτσας δεν υπάρχουν σταθερές, όλα είναι μεταβαλλόμενα ανάλογα με τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα και υπακούν στα γούστα του καθενός αλλά και της παρέας όταν μοιραζόμαστε (δεν παίρνουμε θέση για τη χρήση του ανανά). Το αποτέλεσμα της γευστικής ικανοποίησης παραμένει πάντα σταθερό.

Αυτή τη φορά επιλέγουμε ερυθρά που θέλετε λόγω δομής, θέλετε λόγω στυλ αρωμάτων και γεύσεων, μπορούν να είναι εξαιρετικά πασπαρτού για μερικές αγαπημένες συνταγές. Ερυθρά που δένουν αρωματικά, είναι πιο μαλακά και ήπια σε υφή αλλά και που διαθέτουν κατάλληλη οξύτητα για τα λιπαρά υλικά ανεβαίνουν στη σκηνή.

Διαβάστε Περισσότερα

Τέλεια "comfort" λευκά για τις κρύες ημέρες

Οι κρύες ημέρες και τα ζεστά τους πιάτα ζητούν κρασιά με πληθωρικότητα και αρωματική θέρμη. Αφήνουμε πίσω τα ερυθρά και πάμε στα λευκά. Γράφει ο Χρήστος Λαμπρινόπουλος.

Διαβάστε Περισσότερα

We are drinking f*king Merlot!

Γεμίστε τα ποτήρια σας με Merlot για την παγκόσμια ημέρα του στις 7 Νοέμβρη. Η αγαπημένη και τόσο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία έχει δημιουργηθεί για συγκινήσεις. Γράφει ο Χρήστος Λαμπρινόπουλος.   

Διαβάστε Περισσότερα