Γευσιγνωσία του Οίνου

"Δεν υπάρχουν standards στα γούστα για το κρασί, τα πούρα, την ποίηση ή την πρόζα.
Το γούστο κάθε ανθρώπου είναι το standard, και η ψήφος της πλειοψηφίας δεν μπορεί να αποφασίσει γι' αυτόν ούτε να επηρεάσει στο ελάχιστο την υπεροχή του δικού του γούστου."

Mark Twain


Έχοντας -πριν συνεχίσουμε-, δηλώσει την απόλυτη συμφωνία μας με τον Mark Twain, μπορούμε να συμπληρώσουμε ότι δε χρειάζεται να "αναλύσετε" ένα κρασί για να το χαρείτε. Εν τούτοις, αν δώσετε προσοχή στο τι δοκιμάζετε, θα είστε σε πολύ καλύτερη θέση να συνειδητοποιήσετε τι σας αρέσει και τι όχι σε ένα κρασί. Είναι σαν την γλώσσα: Δεν χρειάζεται να ξέρετε Γαλλικά για να επισκεφθείτε την Γαλλία, αλλά αν γνωρίζετε έστω και λίγες λέξεις, η ικανοποίηση που θα πάρετε από την επίσκεψή σας ασφαλώς θα βελτιωθεί.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε όλα τα σχετικά με τη δοκιμή κρασιών, την "γευσιγνωσία" του κρασιού. Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία, ελληνικά και ξένα, που μπορούν να σας εισαγάγουν στην "τέχνη" της γευσιγνωσίας. Όμως, η ασφαλέστερη μέθοδος -παράλληλα με την όποια πληροφόρηση πάρετε από τα σχετικά βιβλία- για να γνωρίσετε τι σας αρέσει και τι όχι στα κρασιά, είναι να δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε.

Στο House Of Wine θα σας δώσουμε τη βασική πληροφόρηση για τη δοκιμή των κρασιών. Θα σας παρουσιάσουμε τις μεθόδους της "επαγγελματικής" γευσιγνωσίας, και στη συνέχεια θα σας δώσουμε την πληροφόρηση που είναι απαραίτητη για να προχωρήσετε στην κατανόηση εκείνων των ιδιοτήτων του κρασιού που κάνουν το ένα να ξεχωρίζει από το άλλο.

Στη διπλανή στήλη, "Γευσιγνωσία του Οίνου", θα βρείτε όλα τα σχετικά θέματα.