| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Για εσάς, τον νέο φίλο του κρασιού, μπορεί η διαδικασία της δοκιμής του κρασιού να σας φανεί περίεργη, ίσως και εξεζητημένη. Μερικές φορές και... δυσάρεστη: Πόσοι από εμάς δεν αισθανθήκαμε άβολα, κάτω από το βλέμμα ενός αυστηρού sommelier ή σερβιτόρου, που περιμένει να... αποφανθούμε για την ποιότητα του άγνωστου σε εμάς κρασιού που μόλις έβαλε στο ποτήρι μας, με την παρέα μας να αναρωτιέται για τις οινικές γνώσεις μας.

Μερικές λοιπόν πολύ απλές συμβουλές...

Ένας πολύ γνωστός Γάλλος sommelierμας διηγήθηκε ότι, όταν βλέπει κάποιον που μόλις σερβίρισε, να πίνει αμέσως μία μεγάλη γουλιά, θέλει να του φωνάξει: "Σταμάτα!!.. περίμενε!!!,... γιατί αν δεν έχεις την άνεση να δεις πρώτα το κρασί, να το μυρίσεις, χάνεις ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης!"

Μην βιαστείτε, λοιπόν. Πρώτα απ' όλα, σταθείτε και κοιτάξτε το κρασί στο ποτήρι. "Η πρώτη σας εμπειρία από το κρασί δε θα είναι η γεύση του" λέει ο ίδιος, και συμπληρώνει: "Θα είναι πόσο ωραίο δείχνει στο ποτήρι, θα είναι το χρώμα και οι ανταύγειές του, η διαφάνειά του".

Στη συνέχεια θα το μυρίσετε. "Δε χρειάζεται να ανακαλύψετε εξωτικές μυρωδιές, σπάνια λουλούδια ή... γήινες οσμές, κάθε άλλο, απλά μυρίστε τα αρώματά του, δε χρειάζεται να τα αναγνωρίσετε, μόνο να ξέρετε ότι υπάρχουν μέσα στο ποτήρι", συνεχίζει.

Στη συνέχεια, θα το δοκιμάστε. "Μάλλον θα μπορέσετε να διακρίνετε εύκολα φρουτώδεις γεύσεις και την οξύτητα, και σίγουρα είναι εύκολο να ανακαλύψετε τυχόν δυσάρεστες γεύσεις, όπως ξυδιού. Δεν χρειάζεστε να είστε ειδικός για να κρίνετε ένα κρασί... αν δεν είναι καλό για εσάς, αν δεν σας αρέσει, τότε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ..." μας συμβουλεύει. Οποιαδήποτε εντύπωση πήρατε από τη δοκιμή, είναι η ΣΩΣΤΗ εντύπωση: Η δοκιμή του κρασιού είναι απόλυτα προσωπική και υποκειμενική υπόθεση.

Έτσι λοιπόν, μην φοβηθείτε ότι θα πείτε κάτι ανόητο, ή ότι δε γνωρίζετε τη σωστή ορολογία για να το περιγράψετε. Αφήστε το ποτήρι, σηκώστε τα μάτια σας στον αυστηρό sommelier που περιμένει με υπομονή... χαμογελάστε, και ανακοινώστε του την απόφασή σας.

Θα είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ η σωστή απόφαση.

Ασφαλώς μη διστάσετε να συμβουλευθείτε τον sommelier ενός εστιατορίου (εφ' όσον υπάρχει), η τον αντίστοιχο ειδικό, για το τι κρασί ταιριάζει με κάθε πιάτο, ή με το δείπνο που παραγγείλατε... δε θα σας κακοχαρακτηρίσει, μάλλον θα κολακευτεί και θα εκτιμήσει τη διάθεσή σας να μάθετε από αυτόν.

Το μυστικό της γευσιγνωσίας των κρασιών είναι οι συνεχείς δοκιμές... δοκιμάζετε, δοκιμάζετε, και προσπαθήστε να εντυπώνετε την αίσθηση που αποκομίσατε... αυτό φτάνει για να κάνετε την εμπειρία σας καλύτερη, για να βελτιώσετε την απόλαυσή σας.

Και θυμηθείτε: Εμείς είμαστε εδώ ΚΑΙ για να σας συμβουλεύσουμε, ΚΑΙ για να απαντήσουμε στις όποιες απορίες σας. Ένα απλό email αρκεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις, μόνο ανόητες απαντήσεις. Το House Of Wine βρίσκεται δίπλα σας για να έχει τη χαρά να προσθέσει ένα ακόμα οινόφιλο στην μεγάλη οικογένεια των φίλων του Οίνου.

Για το νέο Οινόφιλο