| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Γιατί κρασί.... ίσως η πρώτη ερώτηση.

Γιατί μέσα στο φάσμα των ικανοποιήσεων που ο σημερινός κόσμος μας προσφέρει, ο οίνος μας δίνει ένα εξαιρετικό μείγμα αυθεντικών, ποικίλων αλλά και ευγενών απολαύσεων που κανένα άλλο προϊόν που παράγει ο άνθρωπος δεν μας προσφέρει. Και είναι μια απόλαυση που η σχέση τιμής/απόδοσης είναι πραγματικά ανυπέρβλητη: Μια απόλαυση ίδια σε ένταση και βάθος τόσο για τον πλούσιο όσο και για το φτωχό, τον "ειδήμονα" γευσιγνώστη όσο και για τον απλό φίλο ή τον περιστασιακό καταναλωτή. Και η ΜΟΝΗ σχεδόν απόλαυση συμβατή με την καλή υγεία.

Η απόλαυση του οίνου είναι τόσο άμεση, όσο και έμμεση, αλλά και ενισχυτική άλλων απολαύσεων.
Άμεση, γιατί ένα καλό κρασί μας αρέσει αυτό καθεαυτό. Αλλά ένα καλό κρασί θα ενισχύσει -σε απίστευτο βαθμό για έναν μη οινόφιλο- την απόλαυση που παίρνουμε από όλα τα φαγητά, ακόμα και από τα γλυκά ή τα φρούτα. Το σωστό "ταίριασμα" του κάθε φαγητού με το "σωστό" κρασί, θα ενισχύσει και θα βελτιώσει γεύσεις του φαγητού, θα αποκαλύψει άλλες που δεν υπήρχαν σε αυτό... θα μαλακώσει έντονες και ίσως δυσάρεστες γεύσεις αλλά και οσμές, θα αναδείξει ειδικά, και μερικές φορές κρυφά χαρίσματα κάθε πιάτου.

Αλλά, μήπως ο οίνος, που από αρχαιοτάτων χρόνων "ευφραίνει καρδία", δεν είναι ενισχυτικός άλλων απολαύσεων; Ένα ποτήρι κρασί κάνει την παρέα πιο "αλέγρα", την συζήτηση πιο ευχάριστη. Τι θα ήσαν τα παλιά "πανηγύρια" χωρίς το κρασί, πως θα έμοιαζε ένα γλέντι χωρίς αυτό... η ακόμα, μια ρομαντική στιγμή, μια πρώτη συνάντηση με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη, πάνω από ένα ποτήρι καλό κρασί, που θα σπάσει την αμηχανία της πρώτης στιγμής. Αλλά και η ηρεμία, η αίσθηση πληρότητας, η ανακούφιση από το καθημερινό stress που μας δίνει ένα ποτήρι καλό κρασί το βράδυ, μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα την επόμενη ημέρα.

Γιορτές, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, δείπνα, χαρές και λύπες, επέτειοι... όλα συνυφασμένα με το κρασί, και το κρασί ο πιστός συνοδός όλων.

Ο οίνος απολαμβάνεται μέσω των αισθήσεών μας... και τις ικανοποιεί σχεδόν όλες, και όχι μόνο.

Αν ρωτήσετε κάποιον που δεν είναι φίλος του οίνου ποιά από τις αισθήσεις συμβάλλει περισσότερο στην εκτίμησή μας σχετικά αν ένα κρασί μας αρέσει ή όχι, θα σας απαντήσει χωρίς κανένα δισταγμό "Μα, ασφαλώς η γεύση".

Αν κάνετε την ίδια ερώτηση σε έναν περιστασιακό φίλο του οίνου, θα σας απαντήσει πάλι, σχεδόν με βεβαιότητα "Η γεύση πρώτα, και στη συνέχεια η όσφρηση".

Η απάντηση όμως που θα παίρνατε από έναν πραγματικό φίλο του οίνου, θα ήταν "Όλες οι αισθήσεις, και όχι μόνο..." και θα διευκρίνιζε ότι, με την σειρά "Όσφρηση πρώτα, και μετά γεύση, όραση, αφή... ακόμα και η ακοή".

Όσφρηση πρώτα απ' όλα: Πάνω από 2.000 αρώματα περιέχονται σε ένα ποτήρι κρασί, και μπορούμε να διακρίνουμε 200(!)... τόσα πολλά σε σχέση με τις μόνο 4 γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό). Ο συνδυασμός αρωμάτων και γεύσης, δίνει το περίφημο και αμετάφραστο στα ελληνικά Flaveur ή Flavour, αυτό το "γευστικό άρωμα" ή το "άρωμα γεύσης" ή ακόμη το "άρωμα του στόματος" που αποτελεί το Α και το Ω της οινικής απόλαυσης. Το χρώμα του οίνου, από λευκό, αχυρένιο, χρυσαφί, πρασινοκίτρινο, χρυσό, μέχρι ροζ, ανοιχτό κόκκινο, βαθυκόκκινο, ρουμπινί, κεραμιδί, με εκατοντάδες ανταύγειες και αποχρώσεις, συνδυάζεται άρρηκτα με το "άρωμα γεύσης" και υποδεικνύει την ηλικία, ή τη φάση παλαίωσης που βρίσκεται το κρασί. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υφή και την αίσθηση στο χέρι ενός καλού ποτηριού, τους ήχους του "τσουγκρίσματος", τις ευχές και τις προπόσεις που το συνοδεύουν, την έμμεση ευφορία της όποιας παρέας, δίνουν τη μοναδικότητα της οινικής απόλαυσης.

"Και όχι μόνο" μας απάντησε στην αρχική μας ερώτηση ο οινίφιλος. Γιατί ο οίνος είναι συνυφασμένος με την ιστορία... μπορούμε να ακολουθήσουμε πολλές ποικιλίες σταφυλιών μέχρι και 3.000 χρόνια π.Χ, να συνδυάσουμε κρασιά και εποχές... αρχαία Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη, Βυζάντιο, Μεσαίωνας, Αναγέννηση.... να γνωρίσουμε μεθόδους παραγωγής και να τις παρακολουθήσουμε να εξελίσσονται μέχρι σήμερα, να δούμε πως το κρασί συνοδεύει ιστορικές, κοινωνικές εξελίξεις, και να ενισχύσουμε τις απολαύσεις των αισθήσεων με αυτές της γνώσης. Η πορεία του οίνου μέσα στους αιώνες, τα ταξίδια των σταφυλιών από χώρα σε χώρα, οι μεταμορφώσεις και οι μεταλλάξεις τους, η καταγωγή των ονομάτων τους, είναι μια πραγματική "περιπέτεια", ένα ιστορικό περιπετειώδες μυθιστόρημα που αξίζει πραγματικά να την γνωρίσουμε και να τη διαβάσουμε.

Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ρητό "Civilization grows where grapes grow" (Ο πολιτισμός αναπτύσσεται εκεί που τα σταφύλια ευδοκιμούν) επιβεβαιώνεται παντού και πάντα...

Αυτή και η μοναδικότητα της οινικής απόλαυσης. Αισθήσεις, νους... σωματική και πνευματική ικανοποίηση.

Αλλά και υγεία. Είναι πια απόλυτα αποδεδειγμένο ότι η μέτρια και συστηματική κατανάλωση οίνου -ιδιαίτερα κόκκινου- είναι σχεδόν πανάκεια για την υγεία: Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, από καρκίνους, από θρομβώσεις, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, προστατεύει και ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, ιδιαίτερα ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίνος δίνει τις μόνες σχεδόν συμβατές απολαύσεις με την υγεία!

Αυτή και η απάντηση στο "Γιατί κρασί".

Εδώ, στο House of Wine, προσπαθούμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε σε βάθος αυτό τον υπέροχο κόσμο του οίνου και των απολαύσεών του, τόσο μέσα από τα επιλεγμένα κρασιά, όσο και μέσα από την γνώση που μπορείτε να αποκτήσετε για αυτά από τις ιστοσελίδες μας. Να γνωρίσετε -εφ' όσον το επιθυμείτε- όλες τις πλευρές του μαγικού αυτού προϊόντος, να μάθετε, να πληροφορηθείτε, να εκτιμήσετε, να συνδυάστε φαγητά με κρασιά, γεύσεις, αρώματα, να απολαύσετε, να μιλήσετε, να συζητήσετε για αυτό, να ανακαλύψετε μέσα στις άπειρες "προσωπικότητες" των κρασιών αυτές που ταιριάζουν με την δική σας... ή απλά να ζήσετε τις ωραίες στιγμές που σας προσφέρει ένα απλό μπουκάλι κρασί, παρέα με φίλους και αγαπημένους... γιατί, πρώτα από όλα, το κρασί είναι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, και η απόλαυσή του ζήτημα απόλυτα προσωπικού γούστου.

Γι' αυτό και για εμάς, εδώ στο House of Wine, η απάντηση είναι ακόμα πιο απλή: "Γιατί έτσι (το κρασί) μας αρέσει"...

Γιατί Κρασί