Τοσκάνη-τα Super Tuscans

Από τη δεκαετία του 70, μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων και οραματιστών οινοποιών ξεκίνησε μια επανάσταση που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά του οίνου στην Ιταλία.

Μη αντέχοντας τις αυστηρές και πολλές φορές ασφυκτικές προδιαγραφές και τους περιορισμούς των κανονισμών (DOC), αποφάσισαν να αγνοήσουν την ένταξή τους στα "εγκεκριμένα κρασιά" και να τολμήσουν, να πειραματιστούν με νέες ποικιλίες σταφυλιών, νέες συνθέσεις, νέους τρόπους οινοποίησης αλλά και παλαίωσης. Και ενώ το σύστημα αντιδρώντας στο "σπάσιμο" της παράδοσης χαρακτήριζε τα κρασιά τους απλά Vino di Tavola (επιτραπέζιους οίνους), όπως αποδείχτηκε από την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού αλλά και τις απόψεις των ειδικών, ορισμένα από τα κρασιά αυτά ξεπερνούσαν σε ποιότητα κατά πολύ τα τυπικά ανώτερά τους DOC.

Πρωτοπόρος υπήρξε ο Μαρκήσιος Mario Incisa della Rocchetta, ιδιοκτήτης του κτήματος Tenuta San Guido στο Bolgheri, που παρήγαγε -την δεκαετία του 40- ένα πρωτοποριακό κρασί, το Sassicaia, που "έσπασε" κάθε κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε: Τα αμπέλια φυτεύτηκαν στην χειρότερη περιοχή της Τοσκάνης, τα Cabernet Sauvignon εισήχθησαν κατ' ευθείαν από το Bordeaux και τα κρασιά παλαιώθηκαν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ο Piero Antinori ήταν αυτός που ξεκίνησε την σύγχρονη επανάσταση στα τέλη του 60, με υπόδειγμα το Sassicaia, και που ακολουθήθηκε από πολλούς νέους παραγωγούς. Τα Super Tuscans, όπως τα "βάφτισε" ο άνθρωπος που τα καθιέρωσε διεθνώς, ο πολύς Robert Parker, έχουν από τότε κατακτήσει τον κόσμο, που αναγνώρισε την ποιότητα αυτών των κρασιών, υποχρεώνοντας ουσιαστικά την Ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία για αυτά, την Indicazione Geografica Tipica (IGT). Σήμερα αποτελούν μια κατηγορία εξαιρετικών κρασιών, μερικά με απλησίαστες τιμές!


Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

5 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
 1. Tignanello
  Tignanello 2019
  Antinori
   
  Βαθμολογία:
  95%
  143,70 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
  Ένα κρασί-θρύλος, που έφερε την επανάσταση στο Ιταλικό κρασί και σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Το αυθεντικό Super-Tuscan είναι ένα κρασί πλούσιο, τέλεια δομημένο, με μεγάλη διάρκεια και ιδανική επίγευση. Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, κάθε γουλιά του Tignanello είναι και μία εμπειρία.
  Για Exclusive Μέλη
 2. Capanelle 50&50
  50&50 2015
  Capannelle
   
  Βαθμολογία:
  95%
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5 alc.
  'Ενα πραγματικά σπάνιο δείγμα των Super Tuscans, πυκνό, με έντονα, πιπεράτα αρώματα κερασιών και δαμάσκηνων, όπου το Merlot εμφανίζεται με συγκλονιστική δύναμη και πλούτο, συνδυασμένο άψογα με την κομψότητα και την ευγένεια του Sangiovese. Πλούσιες, ώριμες και εντυπωσιακές τανίνες, υποστηριζόμενες από αξιοσημείωτη οξύτητα, μαζί με τα αρώματα ξύλου των δρύινων βαρελιών της ωρίμανσης, δίνουν ένα σπάνιο κρασί, για να συνοδεύσει σπάνια κρέατα και εξαιρετικά πιάτα.
 3. Sassicaia
  Sassicaia 2018
  Tenuta Dell' Ornellaia
   
  432,50 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 15% alc.
  To μεγαλειώδες Τοσκανέζικο Sassiccaia είναι το πρώτο κρασί που απέκτησε δική του Ονομασία προέλευσης την DOC Bolgheri Sassicaia. Το όνομα του σημαίνει «μέρος με πολλούς λίθους». Πρόκειται για ένα από τα πιο περιζήτητα Cabernet Sauvignon του πλανήτη που μαγεύει με την δομή του, την κομψότητα, την διάρκεια του αλλά και τα εκφραστικά και σύνθετα αρώματα του.
  Για Exclusive Μέλη
 4. Ornellaia
  Ornellaia 2018
  Tenuta Dell' Ornellaia
   
  Βαθμολογία:
  87%
  293,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 15% alc.
  Πολύπλοκο και μεστό ερυθρό κρασί που είναι ιδιαίτερα φιλικό λόγω της ιδιαίτερα ζεστής χρονιάς της εσοδείας της. Ώριμα αρώματα σκούρων φρούτων εναλάσσονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, σε ένα σύνολο απόλυτης γευστικής αρμονίας.
  Για Exclusive Μέλη
 5. Guado al Tasso
  Guado al Tasso 2018
  Antinori
   
  Βαθμολογία:
  80%
  156,20 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah, Επιδέχεται Παλαίωση
  Η ναυαρχίδα του Tenuta Guado al Tasso, που εκφράζει απολύτως τη περιοχή Bolgheri στη δομή, την κομψότητα και την πολυπλοκότητά του. Ένα μεγάλο κρασί από έναν μεγάλο Ιταλό παραγωγό.
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

5 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση