HOW Blog

To Αγιωργίτικο σε ροζ φόντο

Το Αγιωργίτικο, το πιο πολυφυτεμένη ερυθρό σταφύλι της χώρας, είναι αναμφισβήτητα μια πολυδιάστατη ποικιλία, που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών. Ερυθρά φρέσκα, ερυθρά συμπυκνωμένα βαθιάς παλαίωσης, γλυκά, αφρώδη αλλά και υπέροχα ροζέ κρασιά με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο. Προέρχεται από την Νεμέα, όπου παράγονται τα περισσότερα κρασιά, όμως έχει ταξιδέψει σε όλη την ηπειρωτική χώρα, καθώς προσφέρει ευελιξία και γευστική ικανοποίηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Cocktail

Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, όταν ήθελε να με πειράξει, μου κόλλαγε διάφορα επίθετα.vΦυσικά πάντα με χαμόγελο και πολλή αγάπη, και για αυτό άλλωστε είναι το πιο αγαπημένο πρόσωπο των παιδικών χρόνων.vΈνα από όλα τα επίθετα λοιπόν, ήταν κι αυτό του καθυστερημένου.vΚι η αλήθεια είναι οτι με το πέρασμα των ετών, κατάλαβα οτι ίσως είχε και λίγο δίκιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χτες ήταν Παγκόσμια ημέρα Cocktail

Διαβάστε Περισσότερα

Τα νέα της αγοράς

Το σημερινό μας θέμα, όπως έχω πει και παλαιότερα, είναι από τα αγαπημένα αυτής της στήλης .Και ο σκοπός που επιλέξαμε να αναφερόμαστε στο  θέμα, που και που, είναι συγκεκριμένος. Να ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό για το πως κινείται η αγορά του εξωτερικού, ώστε να δίνουμε ιδέες για το τι θα αγοράσετε, αλλά κυρίως για το τί δεν θα αγοράσετε. Πάμε λοιπόν ξανά με Τα νέα της αγοράς

Διαβάστε Περισσότερα

6 ‘πράγματα’ που πρέπει να γνωρίζουμε για το Chardonnay

To Chardonnay αποτελεί την πιο δημοφιλή λευκή ποικιλία παγκοσμίως και γιορτάζεται στις 26 Μαΐου. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στις ετικέτες κρασιών  σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρει η Jancis Robinson, oι οινόφιλοι το βρίσκουν εύκολο να το απολαύσουν, οι αμπελουργοί  το βρίσκουν εύκολο να το καλλιεργήσουν, ενώ οι οινοποιοί απολαμβάνουν τις ποικίλες οινοποιητικές πρακτικές που προσφέρει εύκολα η ποικιλία. Δύσκολα θα βρούμε wine list, όσο μικρή και αν είναι που να μην περιλαμβάνει έστω και ένα κρασί από chardonnay. Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια Chardonnay day ας δούμε 6 ‘facts’ που όλοι οι οινόφιλοι πρέπει να γνωρίζουν για αυτό το σταφύλι.

Διαβάστε Περισσότερα

Ψυχρό Φιλτράρισμα

Καιρό έχουμε να μιλήσουμε για τεχνικά θέματα. Και η αφορμή ήρθε με παράξενο τρόπο. Ο καλός μου φίλος Χάρης, ήρθε στο σπίτι. Και λοιπόν, θα μου πείτε? Και πίνει καφέ φίλτρου, όταν κάνει διακοπή από τα πολύ ωραία whisky που μου φέρνει από το Λονδίνο. Και ξανά λοιπόν, θα μου πείτε? Και τελείωσαν τα χαρτάκια που φιλτράρουν τον καφέ. Και ξανά μανά λοιπόν. Και τότε ο Χάρης, που είναι και πολυμήχανος ως άλλος Οδυσσέας, βρήκε τη λύση. Αντί για χαρτάκι φιλτραρίσματος, έβαλε χαρτοπετσέτα, που έκανε και τη δουλειά της μια χαρά. Και πήρα την ιδέα για σήμερα.Θα μιλήσουμε για Ψυχρό φιλτράρισμα

Διαβάστε Περισσότερα

Happy Sauvignon Blanc day!

Η Γιοβάννα Λύκου γιορτάζει την ημέρα του Sauvignon Blanc, αποκαθιστώντας μία αλήθεια. Η ποικιλία που κάποτε δεν τη γοήτεψε πήρε τη θέση που της αξίζει και είναι ξεκάθαρα κι επάξια η πιο αγαπημένη της. Γιατί; Γιατί πρεσβεύει με την ίδια επιτυχία την καλοδουλεμένη του απλότητα σαν καθημερινό κρασί, την ζωηρή του ταυτότητα σαν απίθανο απεριτίφ ή κρασί διασκέδασης και φυσικά το σαγηνευτικό του μεγαλείο όταν είναι πραγματικά μεγάλο!

Διαβάστε Περισσότερα

8 υπέροχα Sauvignon Blanc από όλο τον κόσμο.

Είναι κάποιος που δεν του αρέσουν τα κρασιά από Sauvignon Blanc; Που δεν τον γοητεύει αυτός ο υπέροχος χαρακτήρας εσπεριδοειδών που συνδυάζεται με λευκόσαρκα και εξωτικά φρούτα, λευκά λουλούδια αλλά και οι ιδιαίτερες φυτικές νότες που μας θυμίζουν πιπεριά ή σπαράγγι; Νομίζω πως δεν υπάρχει οινόφιλος που να μην βλέπει με καλό μάτι αυτή την ποικιλία. Όπου και αν ταξιδεύει αυτό το σταφύλι δίνει κρασιά που κερδίζουν ακόμα και τους ποιο δύστροπους ουρανίσκους. Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να απολαύσουμε ένα Sauvignon Blanc. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ένα λόγο παραπάνω καθώς στις 6 Μαΐου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα του Sauvignon Blanc. Έτσι λοιπόν θα πάμε μία σύντομη βόλτα σε όλο τον κόσμο για να σας προτείνω 8 κρασιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προέλευση, που αξίζει να γιορτάσουμε μαζί τους.

Διαβάστε Περισσότερα

5 γευστικά ταιριάσματα για τον Μάη

Ο Μάης, ο μήνας που ‘μπαίνει’ με ένα λουλουδένιο στεφάνι είναι εδώ! Οι μυρωδιές αυτής της εποχής κυριαρχούνται από τα λουλουδένια αρώματα, οι ‘μπαξέδες’  στολίζονται με τα ανοιξιάτικα λαχανικά και στα ποτήρια μας έρχονται πιο ανάλαφρα και εξωστρεφή κρασιά. Η αλλαγή του καιρού, που φέτος μας έκανε πολλά νάζια, σε συνδυασμό με την πιο μεγάλη ημέρα μας δίνουν το έναυσμα για να γνωρίσουμε καινούριους γευστικούς συνδυασμούς. Με εποχιακά υλικά που μπαίνουν στην καθημερινή μας διατροφή και κρασιά με ανοιξιάτικο προφίλ. 5 γευστικά ταιριάσματα σας προτείνουμε, λοιπόν, να απολαύσετε οπωσδήποτε αυτόν τον μήνα!

Διαβάστε Περισσότερα

Whisky Faces: Κυριάκος Κοντογιώργης

Δεν ξέρω πότε θα διαβάσετε αυτό το άρθρο. Διότι, εγώ ναι μεν μπορεί να γράφω το απόγευμα του Μ.Σαββάτου, φαντάζομαι όμως οτι η συντριπτική πλειοψηφία από εσάς, θα αφιερώσετε κάποιο λίγο χρόνο για να διαβάσετε τούτες τις αράδες, μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Οπότε θα πω

Χριστός Ανέστη

Υγεία και καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο, και όπως πάντα να μην ξεχνάμε τους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη. Πάμε τώρα να μπούμε στο θέμα. Σήμερα θα κάνω ερωτήσεις στον καθρέφτη. Διότι μαζί μας σήμερα στην ενότητα Whisky Faces, θα είναι ο Κυριάκος Κοντογεώργης. Ξεκινάω τις ερωτήσεις πάραυτα, και με την πρώτη θα χρειαστεί να ξεθάψω μνήμες.

Διαβάστε Περισσότερα

Πάμε μια βόλτα στην οινική Ηλεία

Η Ηλεία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Βρέχεται στα δυτικά από τον κόλπο της Κυπαρισίας και το Ιόνιο πέλαγος. Είναι μία περιοχή με μακρά οινική παράδοση που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχέως. Σύμφωνα με την μυθολογία η μάχη του Ηρακλή με τον Κένταυρο έγινε στο οροπέδιο της Φολόης, με αφορμή ένα πιθάρι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αμπελοκαλλιέργεια ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της Ηλίας από την αρχαιότητα. Το ίδιο πιστοποιούν και αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το αρχαίο πατητήρι, στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στην περιοχή τουλάχιστον της Πίσας γινόταν συστηματική αμπελοκαλλιέργεια.

Διαβάστε Περισσότερα