Οίνος και Φαγητό

Βασική αρχή του συνδυασμού φαγητού και κρασιού είναι πολύ απλή: Η επιτυχία συνίσταται στην αίσθηση που αποκομίζετε όταν μία μπουκιά φαγητού αντιδρά στο στόμα σας με μία γουλιά κρασιού. Αν η αίσθηση αυτή είναι αδιάφορη ή και δυσάρεστη, τότε το ταίριασμα δεν είναι καλό. Αν πάλι η αίσθηση είναι από θετική έως εξαιρετική, πετύχατε ένα καλό ταίριασμα. Κάθε συνδυασμός φαγητού με κρασί, έχει ένα από τα τρία παρακάτω αποτελέσματα:

1. Η γεύση του φαγητού είναι πιο κυρίαρχη από αυτή του κρασιού.
2. Η γεύση του κρασιού κυριαρχεί πάνω στο φαγητό.
3. Το φαγητό βελτιώνει τη γεύση του κρασιού, και το κρασί βελτιώνει τη γεύση του φαγητού επίσης.

Το τελευταίο είναι και το σπανιότερο αποτέλεσμα, αυτό όμως που το ταίριασμα φαγητού-κρασιού πάντοτε προσπαθεί να επιτύχει.

Όπως και η δοκιμή των κρασιών, έτσι και ο συνδυασμός φαγητού-κρασιού είναι μία απόλυτα προσωπική και υποκειμενική υπόθεση. Υπόκειται σε κάποιους γενικούς κανόνες, υπόκειται επίσης σε χημικούς κανόνες που μας πληροφορούν τη συμβατότητα ή ασυμβατότητα ουσιών και αντιδράσεων μεταξύ τους, αλλά, τελικά, η κρίση, η απόφαση είναι προσωπική ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Και αυτή η προσωπική απόφαση, επηρεάζεται από συνήθειες, κοινωνικές "συμβάσεις", ακόμα και εθνικές προτιμήσεις. Συνδυασμοί φαγητών που ικανοποιούν τον τυπικό Άγγλο, φαντάζουν αδιανόητες στον τυπικό Γάλλο. Ο δικός μας συνδυασμός ρετσίνας με όλα σχεδόν τα φαγητά, θα έκανε έναν Γάλλο να... φύγει από το τραπέζι.

Υπάρχουν ασφαλώς βασικοί κανόνες, που απλά θα κατευθύνουν τον ενδιαφερόμενο προς τα εκεί που οι πιθανότητες συνιστούν την μεγαλύτερη επιτυχία. Υπάρχουν επίσης μέθοδοι που μπορούν να κατευθύνουν προς ένα πιθανώς αποδεκτό συνδυασμό... τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο όμως.

Αυτούς τους γενικούς κανόνες θα προσπαθήσουμε εδώ, στο House Of Wine, να εκθέσουμε σε εσάς, τους φίλους μας, και να τους εξηγήσουμε.

Η τελική απόφαση όμως, είναι πάντοτε ΔΙΚΗ ΣΑΣ.