
Ας ξεκινήσουμε από τα
όσπρια: Φασολάδα (κόκκινη ή άσπρη), φακές, οι γίγαντες στο φούρνο θα ταιριάξουν εξαιρετικά με κάποιο σχετικά ελαφρύ
Ξινόμαυρο (προτείνουμε:
Παράγκα και Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο , Διαμαντάκος - Νάουσα ). Θα ταιριάξουν επίσης με πιό "εξωτικά" ερυθρά, όπως ο θαυμάσιος
Μεθυμναίος από την αρχαία ποικιλία της Λέσβου Χυδηριώτικο, αλλά και το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή το σχεδόν συνώνυμό του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη και Τσιλιλή από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών!.

Για το
Σπανακόρυζο, το
μυδοπίλαφο, τις
μακαρονάδες με θαλασσινά, τα
γεμιστά καλαμάρια, τους
«ορφανούς» λαχανοντολμάδες, προτείνουμει γενικά τα υπέροχα
ροζέ από
Ξινόμαυρο,
Μοσχοφίλερο,
Αγιωργίτικο,
Syrah,
Grenache, φρέσκα και δροσερά αλλά και στιβαρά. Το
House of Wine προτείνει ειδικά τα
Ορεινός 'Ηλιος - Ροζέ, 14-18h και
Κτήμα Θεοδωρακάκου - Ροζέ (Αγιωργίτικο),
Gentilini Rose (Μοσχοφίλερο) . Ένα εξαιρετικό κλασσικό σαρακοστιανό πιάτο, οι
σουπιές με σπανάκι συνδυάζονται άριστα με στιβαρά και πλούσια ροζέ από Syrah ή Αγιωργίτικο. Εδώ προτείνουμε το
Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ και τον απαράμιλλο
Βυσσινόκηπο αντίστοιχα.

Το
χταποδάκι, στα κάρβουνα ή απλά βραστό και ξιδάτο, απαιτεί μόνο
ούζο, τσίπουρο ή μια παραδοσιακή παγωμένη
ρετσίνα. Εδώ εμείς προτείνουμε ούζα
Απαλαρίνα και
Πιτσιλαδή , καθώς και το εξαιρετικό
Τσίπουρο Σιγάλα. Για τη ρετσίνα συνιστούμε μια ποιοτική ρετσίνα, όπως το
Ρητινίτη Nobilis ή το θαυμάσιο
Δάκρυ του Πεύκου . Για χταποδάκι μαγειρευτό στην κατσαρόλα με ντομάτα και μακαρονάκι κοφτό ή και ρύζι, ένα ροζέ είναι ότι πρέπει!. Προτείνουμε το εξαιρετικό
Θεόπετρα Ροζέ . Το χταπόδι στιφάδο με κρεμμυδάκια και ντομάτα φρέσκια ή πελτέ, ταιριάζει με τα υπέροχα
Μαυροτράγανα της Σαντορίνης ή ένα πλούσιο
Αγιωργίτικο. Για αυτά το
House of Wine συνιστά
Μαυροτράγανο Αργυρού και
Κτήμα Παλυβού - Νεμέα αντίστοιχα.

Τέλος,
τα φρούτα της θάλασσας! Οι υπέροχοι αχινοί, τα λαχταριστά κυδώνια και οι γυαλιστερές, τα εκλεκτά στρείδια, τα χτένια... Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα της γεύσης τους ζητούν αφρώδες, στην καλύτερη περίπτωση
Σαμπάνια". Προτείνουμε
Gosset Brut Excellence. Αλλά εξαίρετη επιλογή είναι και ένα
ξηρό αφρώδες από τον ελληνικό αμπελώνα, ένα
Prosseco από τον ιταλικό". Εμείς σας συνιστούμε
Karanika Brut Cuvée Prestige ή
Spéciale,
Amalia Brut , και
Prosecco Extra Dry "Gioia" αντίστοιχα.
Βέβαια, δεν είναι απαραίτητα τα αφρώδη! Και τα λευκά κρασιά ταιριάζουν απόλυτα. Εδώ κυριαρχούν το λεμονάτο, με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα
Ασύρτικο. Εξαιρετική επιλογή είναι και ένα
Μοσχοφίλερο με υψηλή οξύτητα και έντονο τον λεμονάτο χαρακτήρα του. Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα λευκών κρασιών, από
Σαββατιανό,
Ροδίτη,
Ρομπόλα,
Sauvignon blanc,
Chardonnay,
Viognier, που θα σταθούν υπέροχα δίπλα στους θησαυρούς της θάλασσας. Εδώ το κορυφαίο Μοσχοφίλερο, η
Μαντινεία Νασιάκου, τα εξαιρετικά
Σαββατιανό της Αναστασίας Φράγκου καθώς και το
Σαββατιανό του Μυλωνά, η
Σεμέλη Λευκό, η κλασσική
Ρομπόλα Gentillini, το
Sauvignon Blanc του Καριπίδη καθώς και το θαυμάσιο
Chardonnay
Κίκονες Λευκός, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
Αν το κόστος είναι ο πιό σημαντικός παράγων, τότε οι δύο "Μεθέα" του Κώστα Βρυνιώτη, το
Μεθέα Λευκό και
Μεθέα Ερυθρό είναι ασυναγώνιστα όσον αφορά στη σχέση ποιότητας/τιμής