| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Μπύρες υπάρχουν ξανθιές, καστανές, χάλκινες, καφέ, κόκκινες, κεχριμπαρένιες, μαύρες, κρυστάλλινες, δυαγείς ή θολές.

Πέρα από την εμφάνιση και το χρώμα επειδή τα είδη είναι πολυάριθμα ευτυχώς μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη είναι η lager, αφού αποτελεί το 90% της παγκόσμιας παραγωγής μπύρας. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν όλες οι μπύρες χαμηλής ζύμωσης ( που παράγονται με βυθοζύμες ) είναι ξανθιές ή σκούρες με χαμηλή ένταση αρωμάτων και κυρίαρχο μπουκέτο τη βύνη, το λυκίσκο, τα μπαχαρικά, τα καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή. Διάσημη αντιπρόσωπος σε αυτό το γκρούπ είναι η pilsner με καταγωγή από τη Τσεχία φινετσάτη, κομψή έχει ως γευστικό αναγνωριστικό τα άνθη και την ιδιαίτερη πικράδα του λυκίσκου. Ακολουθούν και άλλες γνώριμες αφρώδεις κυρίες όπως η Helles ευκολόπιοτη ξανθιά γλυκιά και μαλακή από το Μόναχο, η Export που είναι πιο ξηρή στο τελείωμα, η dunkel από τη γερμανική λέξη σκούρα που στη πραγματικότητα όμως είναι καστανή με ενδιαφέρουσες πικάντικες νότες, η κεχριμπαρένια festibier και η bock χρυσαφένια, σκούρα καφέ ή μαύρη μπύρα ώριμη, μεστή και πιο υψηλόβαθμη.

Η άλλη κατηγορία είναι η ale, οι μπύρες υψηλής ζύμωσης με αγγλική προέλευση. Είναι πιο αρωματικές με πλούσια φρουτώδη παλέτα μήλου, αχλαδιού, ανανά, μπανάνας, δαμάσκηνου και άλλες νότες όπως καραμέλα, κακάο, σοκολάτα και καφέ. Μπορούμε να τις βρούμε εκτός από την Αγγλία, στην Ιρλανδία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Η κόκκινη ale με βύνη από τη Βιέννη και λυκίσκο από την Αγγλία. Μπορούμε να επιλέξουμε επίσης την χάλκινη Amber με καραμελωμένη βύνη, η την American brown ale με έντονο λυκίσκο. Ακόμα την αφιλτράριστη weiss από σιτάρι ,είναι θολή και ελκυστικά φρουτώδης, την γαλλίδα biere de garde που επαναζυμώνει στη φιάλη, τη μοναστηριακή trappist που ωριμάζει για 3 χρόνια, αρωματίζεται με μπαχαρικά και ξαναζυμώνει στη φιάλη και τον μαύρο δυναμίτη της Ιρλανδίας με το παχύρευστο αφρό και τη κρεμώδης γεύση την γνωστή stout.

Οι σωστές θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι :

ελαφριές ξανθιές ( lager ) στους 5-6 βαθμούς
αφιλτράριστες και κάποιες ale στους 6-8 βαθμούς ,
8-12 σκούρες και μαύρες και ορισμένες μοναστηριακές
και βαριές στους 12-14 βαθμούς .

Ένα αλφαβητάριο των πιο γνωστό τύπων

· Amber: ονομασία για τις καστανές ale .Το χρώμα τους προέρχεται από την καραμελωμένη βύνη

· Βock: γερμανικός όρος για τις μπύρες υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη

· Bierede Garde: υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στη φιάλη

· Bitter: αγγλικός όρος που μαρτυρά την έντονη παρουσία του λυκίσκου και την πικρή επίδραση του

· Dark: σκούρα μπύρα

· Dry μπύρα: μια ανακάλυψη από τους Ιάπωνες για ένα στυλ μπύρας που αγαπούν και αποτελεί μια πιο light έκδοση της pils. Είναι λοιπόν κοφτές με ξηρή γεύση

· Duppel και trippel: δυο όροι που προσδιορίζουν το ποσοστό αλκοόλης. Έτσι οι Duppel έχουν 6-7,5% vol και οι trippel 7-10%vol. Η trippel μάλιστα ( ολλανδικός όρος ) προσδιορίζει συνήθως τη πιο δυνατή σε αλκοόλη μπύρα ενός οίκου.

· Dunkel: με αυτό τον τρόπο οι Γερμανοί καλούν τις σκούρες μπύρες

· Duvel: Βέλγικη μπύρα με σήμα κατατεθέν την τριπλή ζύμωση

· Hefe: είναι στα γερμανική η μαγιά. Στην ετικέτα πιστοποιεί ότι πρόκειται για μια θολή μπύρα

· Κοlsch: ξανθιές από την Κολωνία

· Kriek: μπύρα από κεράσι

· Lampic: ειδική κατηγορία μπυρών που γεννιούνται μετά από αυθόρμητη ζύμωση χωρίς την προσθήκη βιομηχανικών ζυμων

Βασικοί Τύποι Μπύρας