| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Στις οινοπαραγωγές χώρες, η επαγγελματική εκτίμηση των κρασιών ανατίθεται σε εξαιρετικά έμπειρους επαγγελματίες δοκιμαστές. Η γνώμη των δοκιμαστών αυτών είναι πολύτιμη για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας ενός κρασιού.

H διαδικασία που ακολουθούν οι επαγγελματίες δοκιμαστές κρασιών, είναι πολύπλοκη, με συγκεκριμένη τεχνική, που απαιτεί εμπειρία και γνώσεις, και αφορά στην εκτίμηση της εμπορικής αξίας του κρασιού, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως: Είναι αυτό το κρασί τυπικό δείγμα της "χρονιάς" όσον αφορά το χαρακτήρα και την ποιότητά του; Πόσο μπορεί να πουληθεί; Είναι καλύτερο ή χειρότερο άλλων σχετικών κρασιών;

Η αντιμετώπιση του οινολόγου επαγγελματία δοκιμαστή είναι ασφαλώς πιο "τεχνική": Προσπαθεί να περιγράψει ένα κρασί βάσει της σύνθεσής του, αναλύοντάς και κρίνοντας βασικές ιδιότητες: την όψη, τα αρώματα, τη γεύση και βέβαια επισημαίνοντας τα ελαττώματα του κρασιού. Στην εξέταση, την κατανόηση και την περιγραφή όλων αυτών σημαντικό ρόλο παίζει η άριστη γνώση της συγκεκριμένης ορολογίας που χρησιμοποιείται.

Το αποτέλεσμα της επαγγελματικής γευσιγνωσίας είναι τόσο χρήσιμο στον καταναλωτή όσο η θεατρική κριτική σε έναν θεατρόφιλο: Αποτελεί τον οδηγό, βάσει του οποίου θα επιλέξει ένα κρασί για να το δοκιμάσει, και να αποφασίσει Ο ΙΔΙΟΣ για την εγκυρότητα ή μη της άποψης του επαγγελματία γευσιγνώστη.

Συμπερασματικά, η επαγγελματική γευσιγνωσία είναι μία διαδικασία όπου αγγίζει τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Ο επαγγελματίας γευσιγνώστης πρέπει να έχει άριστη γνώση των βασικών αρχών της γευσιγνωσίας, όπως και να είναι σε θέση να γράφει γευσιγνωστικές σημειώσεις για κάθε προϊόν όπου θα δοκιμάσει.

Το σημαντικότερο στοιχείο της συγγραφής γευσιγνωστικών σημειώσεων είναι το να χρησιμοποιούνται όροι που μπορούν να γίνουν κατανοητοί από καταναλωτές που δεν έχουν ασχοληθεί σε βάθος με την γευσιγνωσία κρασιού. Στις γευσιγνωστικές σημειώσεις είναι πιο σημαντικό το να μεταφέρονται με σιγουριά πληροφορίες παρά να εκφράζονται οι προσωπικές απόψεις.

Οι ιδανικές συνθήκες για γευσιγνωσία κρασιών είναι οι παρακάτω:

  • Ομοιόμορφο φυσικό φως στο χώρο.
  • Απουσία οσμών που δε θα επιτρέπουν την ανάλυση των αρωμάτων του κρασιού.
  • Καθαρή άσπρη επιφάνεια για την παρατήρηση του χρώματος του κρασιού.
  • Καθαρά λεπτά κολονάτα ποτήρια, κατάλληλα για τον τύπο κρασιού που δοκιμάζεται, με το άνω μέρος στενότερο του κάτω, ώστε να εγκλωβίζονται οι οσμές και τα αρώματα, που επιτρέπουν στον γευσιγνώστη να δει, να μυρίσει, να γευτεί το κρασί με σωστό τρόπο.
  • Πτυελοδοχεία, γιατί πάντα όταν οι γευσιγνώστες δοκιμάζουν μεγάλο αριθμό κρασιών δεν πρέπει να τα καταπίνουν.


Η Επαγγελματική Γευσιγνωσία