Πάθος για Syrah

16 Φλεβάρη γιορτάζουμε το Syrah. Μιλάμε για την 8η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού παγκοσμίως (τουλάχιστον με δεδομένα του 2023) και ρίζες που κρατάνε από την κοιλάδα του Ροδανού στη νότια μεριά της Γαλλίας. Από εκεί, έχει εξαπλωθεί μάλλον σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες και προτιμάει τις πιο θερμές και ηλιόλουστες περιοχές τους. Η βορειότερη περιοχή του Ροδανού και ένα από τα πιο βαρύγδουπα ονόματα προέλευσης Syrah ονομάζεται Côte-Rôtie όπου σημαίνει “ψημένη πλαγιά”. Την εξερευνούμε μέσα από το Côte-Rôtie Bassenon, Caves Yves Cuilleron.

Ως δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης έρχεται η Αυστραλία και κάνοντας τον γύρο του κόσμου, το Syrah έρχεται στην Ελλάδα όπου και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχει εγκλιματιστεί άριστα. Καλλιεργείται εκτενώς σε πολλές περιοχές δίνοντας διαφορετικά στυλ αλλά και χαρακτηριστικά blend του Ροδανού. Κατά πολλούς, είναι η πιο επιτυχημένη διεθνής ερυθρή ποικιλία που έχει φυτευτεί στα χώματά μας.

Σήμερα λοιπόν έχουμε όρεξη να μιλήσουμε για ελληνικά Syrah:

Signal Ερυθρός, Αμπελώνες Λαλίκου

Ξεκινώντας από τα βόρεια και συγκεκριμένα από την Καβάλα, ο Λαλίκος δημιουργεί με βάση τα πρότυπα του Côte-Rôtie, προσθέτοντας Viogner σε ποσοστό 10% από την αρχή της οινοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι το πιπεράτο και ελαφρώς βοτανικό Syrah με φρέσκο μαύρο φρούτο να αποκτά νότες λευκών λουλουδιών αλλά και ροδάκινου. Το μπουκέτο συμπληρώνεται από ελαφριά βανίλια και αποξηραμένο κρέας. Στο στόμα φαίνεται ιδιαίτερα χυμώδες, καλλίγραμμο αλλά και με την σοβαρότητα ενός καλού Syrah.

Syrah, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Σκαρφαλώνουμε σε υψόμετρα άνω των 780μ. στην Αιγιάλεια για το Syrah του κτήματος Μέγα Σπήλαιο. Το σχετικά ψυχρό κλίμα και η πτώση της θερμοκρασίας τις νύχτες τις ωρίμασης μας δίνουν επιπλέον άνθη βιολέτας, ελαφρά βοτανικότητα, τραγανό μαύρο φρούτο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η αναμονή από το 2015 μέχρι τώρα μας δίνουν επιπλέον βανίλια, δέρμα και γλυκές νότες καφέ. Η χάρη του παλαιωμένου Syrah εκτυλίσσεται πλήρως.

Syrah, Κτήμα Κίκονες

Βόρεια πάλι, αλλά από την πλευρά της Κομοτηνής, το Κτήμα Κίκονες μας δίνει ιδιαίτερη πυγμή σε μύτη και στόμα με πυκνό μαύρο δαμάσκηνο και πληθωρικό αλλά ευγενές βαρέλι σε ύφος γλυκόριζας, βανίλιας και μοσχοκάρυδου. Θέρμη και πλουσιοπάροχες τανίνες γεμίζουν αβίαστα τη δομή χωρίς όμως να δαγκώνουν και αφήνουν την αρωματική απόλαυση να διαρκέσει για ώρα.

Nostos Blend, Οινοποιία Μανουσάκη 

Μέρα Syrah, οπότε έπρεπε να κληθεί και παρέα  η Οινοποιία Μανουσάκη φέρνει το μαγικό μείγμα του Châteauneuf-du-Pape στην Κρήτη. Πλάι στο Syrah, μπαίνει το Mourvedre ,το Grenache Rouge, αλλά και το λευκό Roussanne. Συνοινοποιήσεις και χρήση διαφορετικών όγκων βαρελιών για την κάθε ποικιλία μεταφράζονται σε πολυπλοκότητα και φινέτσα ισορροπίας. Το βλέπουμε μέσα από πλούτο κόκκινων και μαύρων μούρων, ξερών βοτάνων, βιολέτας, και πυκνή δομή που απαιτεί σεβασμό. Το βαρέλι ίσα που συμπληρώνει το σύνολο και αφήνει το φρούτο να παραμείνει ζουμερό σε ένα μακρύ τελείωμα.


Princess, Kτήμα Αβαντίς

Το κλείσιμο έρχεται με ένα επιδόρπιο και όπως τα καλά πράγματα αργούν συνήθως να γίνουν, έτσι και το σταφύλι έπρεπε να αργήσει να τρυγηθεί. Ο μίσχος πριν τη σταφυλή σπάστηκε έτσι ώστε ο καρπός να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα σάκχαρα αλλά και να συμπυκνώσει όλα του τα πολύτιμα στοιχειά. Το μαύρο φρούτο είναι πλέον λαχταριστά αποξηραμένο, επικαλυμμένο με μαύρη σοκολάτα και συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς στο πλάι, δίνοντας αρωματική πολυπλοκότητα αντάξια του υπερώριμου τρύγου. Σε συνδυασμό με μόλις μία πρέζα τανίνες που δίνουν όγκο, η γλυκύτητα έρχεται σε πλήρη αρμονία και τραβάει το γευστικό πλούτο ακόμη παραπέρα.

Μοιραστείτε το άρθρο: