Τα Κρασιά της Εύβοιας

Τα Κρασιά της Εύβοιας
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ένα κείμενο για τα κρασιά της Εύβοιας, πριν από 20 χρόνια μάλλον θα περιοριζόταν σε μία παράγραφο. Τώρα όμως η εικόνα είναι πλήρως αντεστραμμένη γνωρίζοντας μεγάλη ανάπτυξη και αναγνωρισιμότητα. Με παραγωγούς που κάνουν εξαιρετική δουλειά, πειραματίζονται συνεχώς, δίνουν βάση στην αναβίωση των γηγενών ποικιλιών αλλά και στην αξιοποίηση δημοφιλών ελληνικών και διεθνών ποικιλιών το μέλλον προμηνύεται λαμπρό!

Παλαιότερα το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων καλυπτόταν από Σαββατιανό και Ροδίτη και η παραγωγή προοριζόταν κυρίως για Ρετσίνα (υπάρχουν 4 Προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις για Ρετσίνα οι οποίες είναι ελαχίστου σημασίας). Οι ποικιλίες αυτές εξακολουθούν να κυριαρχούν αλλά τα κρασιά καταναλώνονται σε τοπικό επίπεδο και κυρίως σε χύμα μορφή.

Το νησί (πολλοί δυσκολεύονται να το εκλάβουν σαν νησί λόγω την εγγύτητας με την Αττική και την οδική πρόσβαση) παρουσιάζει μεγάλες μορφολογικές και κλιματικές διαφορές από το νοτιότερο στο βορειότερο τμήμα και αυτό αντικατοπτρίζεται στα κρασιά και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται.

Οι σπάνιες γηγενείς ποικιλίες:

Το Βραδυανό είναι μία ερυθρή ποικιλία που συναντάται κυρίως στην Βόρεια Εύβοια. Το χρώμα της είναι μέτριας έντασης με μέτριο σώμα και αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, τριαντάφυλλου και γλυκών μπαχαρικών.

Η Μαυροκουντούρα (ή Μαύρη Κουντούρα Κύμης) θεωρείται ότι είναι κλώνος της Μανδηλαριάς. Καλλιεργείται σε πολύ μικρή έκταση, κυρίως στο κεντρικό τμήμα του νησιού και πρόκειται για ποικιλία με βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και βοτάνων με αρκετές τανίνες και μέτρια οξύτητα.

Ελληνικές ποικιλίες: Το νότιο μέρος μοιάζει με τα νησιά των Κυκλάδων και έτσι καλλιεργούνται ‘Αιγαιοπελαγίτικες’ ποικιλίες, όπως οι λευκές Αθήρι, Ασύρτικο, Αηδάνι και η ερυθρή Λιάτικο. Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού, που το κλίμα είναι πιο δροσερό, οι σημαντικότερες λευκές ποικιλίες είναι το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, ενώ στις ερυθρές κυριαρχούν οι διεθνείς ποικιλίες.

Οι διεθνείς ποικιλίες: Η ποικιλία που έχει κατακτήσει το νησί όχι μόνο από ποσοτικής πλευράς αλλά κυρίως από ποιοτικής, είναι το Syrah, που έχει προσαρμοστεί πλήρως στα εδάφη της Εύβοιας, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά που εκφράζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά της. Άλλες ερυθρές ποικιλίες που συναντάμε σε μικρότερη έκταση είναι το Merlot, το Cabernet Sauvignon και το Grenache. Η πιο σημαντική διεθνής λευκή ποικιλία είναι το Sauvignon Blanc με το Chardonnay να ακολουθεί.

Η Εύβοια ενδείκνυται για οινοτουριστικές εξορμήσεις αφού είναι αρκετά κοντά στην Αθήνα και τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και φιλόξενα. Οι σημαντικότεροι παραγωγοί είναι το Κτήμα Αβαντίς και η οινοποιεία Λύκου στην κεντρική Εύβοια, τα Οινοποιεία Βρυνιώτη και Κουτσογιωργάκη στην βόρεια Εύβοια και το Κτήμα Μοντοφώλι στην Κάρυστο. Όμως μην ξεκινήσετε να επισκεφτείτε όλα τα οινοποιεία του νησιού σε μία ημέρα. Είναι αδύνατο, εκτός και αν έχετε ελικόπτερο!! Από το νότιο άκρο του νησιού που βρίσκεται το Κτήμα Μοντοφώλι μέχρι το βορειότερο στο Οινοποιέιο Βρυνιώτη είναι περίπου 5 ώρες απόσταση οδικώς, με αρκετές στροφές αλλά πανέμορφα τοπία, διασχίζοντας την Δίρφη και με πολλές εναλλαγές, πότε με θέα στο Αιγαίο και πότε στον Ευβοϊκό κόλπο.

Εμείς θα κάνουμε στάση σε δύο αγαπημένα οινοποιεία που μέσα από τα κρασιά τους αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο που έχει φτάσει η Εύβοια στο εμφιαλωμένο κρασί αλλά και η μεγάλη δυναμική του νησιού.

Κτήμα Αβαντίς στην περιοχή Μύτικας, στην κεντρική Εύβοια λίγο έξω από την Χαλκίδα: εκεί ο Απόστολος Μούντριχας με την σύζυγο του Λέγκα Γρηγοριάδου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις!

Κοιτάζοντας κανείς τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται καταλαβαίνει ότι η αγαπημένη περιοχή του παραγωγού είναι η κοιλάδα του Ροδανού, με το Syrah να κυριαρχεί στις ετικέτες σε διαφορετικές εξαιρετικές εκδοχές: Το ‘βασικό’ Syrah, σήμα κατατεθέν του οινοποιείου, το σούπερ premium (collection Αβαντίς), το χαρμάνι με το λευκό Viognier΄(Άγιος Χρόνος), χαρμάνι με άλλες ερυθρές (Πλαγιές Γερακιών) αλλά και πρόσφατα ένα γλυκό κρασί από την ποικιλία.

Εκτός από το Syrah στο Κτήμα Αβαντίς βρίσκουμε πληθώρα ελληνικών και διεθνών ποικιλιών όπως: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer (Lenga), σε μονοποικιλιακά κρασιά ή χαρμάνια (Κτήμα Αβαντίς λευκός, Πλαγιές Γερακιών), Grenache Rouge, Mourvedre σε ροζέ (Κτήμα Αβαντίς ροζέ) ή ερυθρά (Κτήμα Αβαντίς ερυθρός), Merlot και Βραδυανό (Αρμονία Γης) αλλά και Μοσχάτο Άσπρο σε γλυκά κρασιά (Μελίτης).Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβίωση της Μαυροκουντούρας, την οποία συναντάμε και σε ροζέ εκδοχή (Πλαγιές Γερακιών ροζέ) οφείλεται στον Απόστολο Μούντριχα.

Και επειδή τίποτα δεν πάει χαμένο, η Λέγκα αξιοποιεί ότι απομένει από την επεξεργασία των σταφυλιών δημιουργώντας φυσικά προϊόντα περιποίησης από σταφύλι, τα Lenga Wine Spa.

Οινοποιείο Βρυνιώτη στα Γιάλτρα της Βόρειας Ευβοίας, λίγα χιλιόμετρα από την Αιδηψό. Εκεί ο ανήσυχος Κωνσταντίνος Βρυνιώτης μαζί με τον, χαμηλών τόνων αλλά χαρισματικό οινολόγο, Γρηγόρη Σκοπελίτη, δουλεύουν αθόρυβα, πειραματίζονται και μας εκπλήσσουν συνεχώς.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η αναβίωση του Βραδιανού οφείλεται στις προσπάθειες αυτών των δύο ανθρώπων. Μια ποικιλία που μας υπόσχεται πολλά, συναντώντας την σε διαφορετικά στυλ κρασιών από ροζέ μονοποικιλιακό (Ίαμα ροζέ), χαρμάνι με Syrah (Ίαμα ερυθρό), γλυκό κρασί, ενώ περιμένουμε και ένα μονοποικιλιακό ερυθρό Βραδυανό, με άγριες ζύμες.

Εδώ παράγεται ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης, το δυσεύρετο Ασύρτικο Sur Lie. Άλλες ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι η Μαλαγουζιά (Ίαμα λευκό), το Αηδάνι και η Μονεμβασιά (Μεθέα λευκό) και οι ερυθρές Μαυροκουντούρα και Merlot (Μεθέα ερυθρός). Αφήσαμε για το τέλος το Syrah που δεν θα μπορούσε να λείπει και από την Βόρεια Εύβοια και αποτελώντας την κορυφαία έκφραση του οινοποιείου, σε ένα κρασί πολύ μικρής παραγωγής οινοποιημένο με άγριες ζύμες (Syrah Wild Ferment).


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: