Από τον Κ. Κοντογιώργη


Όσοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει κάποια από τις εκδηλώσεις που γίνονται συχνά στη σάλα του HOW, θα θυμάστε ότι ένα από τα βασικά κομμάτια της παρουσίασης, είναι το κομμάτι που αναφέρεται στην παλαίωση. Εσείς λοιπόν γνωρίζετε το πως επιδρά το κάθε είδος ξύλου στο τελικό αποτέλεσμα. Οι υπόλοιποι, μπορείτε να διαβάσετε το σημερινό άρθρο.

Είναι λοιπόν γνωστό, οτι για να ονομάζεται ένα απόσταγμα whisky, πρέπει να συντρέχουν δυο προυποθέσεις. Πρώτον να έχει ελάχιστο αλκοολικό βαθμό 40 τοις εκατό και δεύτερον να έχει τουλάχιστον τριετή παλαίωση μέσα σε βαρέλια βελανιδιάς. Θα ξεκινήσω λοιπόν παρουσιάζοντας τους 4 βασικούς τύπους βελανιδιάς.

Quercus Alba

Πρόκειται για την λευκή αμερικάνικη βελανιδιά. Ολόκληρη η βιομηχανία του bourbon χρησιμοποιεί αυτά τα βαρέλια. Για παράδειγμα, δυο whiskies που έχουν παλαιώσει σε τέτοιο βαρέλι, είναι τα Buffalo Trace και Wild Turkey 8 ετών. Επίσης, αφού χρησιμοποιηθούν στην Αμερική, φεύγουν για Σκωτία, για να ξαναδουλευτούν από τη σκωτσέζικη βιομηχανία. Για παράδειγμα, το Kilchoman Machir Bay, έχει παλαιώσει σε βαρέλια πρώην Buffalo Trace. Αυτός ο τύπος βαρελιού δίνει κυρίως αρώματα βανίλιας, λόγω της βανιλίνης που υπάρχει σε αυτό το ξύλο και γλυκών μπαχαρικών.

Quercus Robur

Εδώ μιλάμε για την ισπανική βελανιδιά. Πρόκειται για πολύ πιο ακριβό ξύλο από το προηγούμενο, με μια σχέση ένα προς δεκατέσσερα. Δηλαδή αν ένα βαρέλι bourbon κοστίζει 100 λίρες, ένα sherry βαρέλι κοστίζει 1400 λίρες. Επομένως μιλάμε για βαρέλια πρώην sherry. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Tamdhu 10 ετών. Εδώ θα λέγαμε οτι έχουμε υψηλά ποσοστά τανίνης στο στόμα, καθώς και αρώματα αποξηραμένων φρούτων, γαρίφαλου και κανέλας, χαρακτηριστικό άρωμα για το κλασικό Glendronach 12 ετών.

Quercus Petraea

Έχει κι άλλο όνομα, κι αυτό είναι Sessile. Πρόκειται για την βελανιδιά που φυτρώνει στα δάση της Γαλλίας. Το υπέροχο Martell Cordon Bleu, έχει παλαιώσει σε τέτοιο τύπο ξύλου. Στη βιομηχανία whisky, χρησιμοποιείται από σπάνια έως ποτέ. Μπόλικο μπαχαρικό, πολλές τανίνες, όπως και στην προηγούμενη κατηγορία. Μπορούμε να πούμε οτι από άποψη γεύσης και αρωμάτων, βρίσκεται κάπου μεταξύ των δυο προηγούμενων κατηγοριών.

Quercus Mongolica

Αυτή είναι η επιστημονική ονομασία της ιαπωνικής βελανιδιάς. Λέγεται αλλιώς και Mizunara. Πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχε καν σκέψη να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία whisky της Σκωτίας. Ο λόγος ήταν το τεράστιο κόστος αυτού του ξύλου. Ωστόσο, πριν από κάποιο καιρό, η Speyside Cooperage αγόρασε μεγάλες παρτίδες από αυτό το ακριβό ξύλο και κατασκεύασε στη βάση της στο Speyside βαρέλια, τα οποία στη συνέχεια πούλησε σε διάφορες εταιρίες και αποστακτήρια. Από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με αυτό τον τύπο του βαρελιού, ήταν ο Colin Scott, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από κάθε Chivas. Εδώ μιλάμε για ποιότητα στα άκρα, μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος. Έχουμε αρώματα σανταλόξυλου, λιβανιού, καρύδας και ένα σωρό άλλα αρώματα.

Αυτά για τους τύπους της βελανιδιάς. Επιφυλάσσομαι κάποια άλλη φορά να αναφερθώ στα διάφορα είδη μεγεθών. Τώρα είναι ώρα να κατεβάσω μια γουλιά από το εξαιρετικό Clynelish 14 ετών.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.