Ανακαλύπτοντας τα ροζέ της Προβηγκίας

Έχουμε ξαναγράψει ότι τα ροζέ κρασιά είναι ‘μόδα’ και συνεχώς ‘ανεβαίνουν’ στις προτιμήσεις των φίλων του κρασιού. Αν πρέπει να ψάξουμε από που ξεκίνησε αυτή η τάση και ποια περιοχή είναι το σημείο αναφοράς, σίγουρα η αναζήτηση θα μας ‘βγάλει’ στην Νότια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Προβηγκίας.

Δεν υπάρχει άλλη περιοχή σε όλο τον κόσμο, που να παράγονται περισσότερα εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που να έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο, στην παραγωγή ροζέ κρασιών. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Προβηγκία, την περιοχή που έχει κατακτήσει τους λάτρεις των ροζέ κρασιών και όχι μόνο. Την περιοχή που έχει καταφέρει, ακόμα και αυτοί που ‘σνομπάρουν΄ αυτό το στιλ κρασιού, να το βλέπουν με άλλο μάτι.

 


Η Προβηγκία που βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γαλλία φημίζεται για την παραγωγή ροζέ κρασιών εδώ και αιώνες. Πιστεύεται πως οι Έλληνες εισήγαγαν το κρασί στην περιοχή, το 600 π.Χ.. Παραδοσιακά τα ροζέ κρασιά ήταν τα κατάλληλα για ένα γεύμα δίπλα στην θάλασσα και ο ιδανικός σύντροφος για την τοπική Μεσογειακή κουζίνα με τα άφθονα θαλασσινά, τις αντζούγιες, την σκορδάτη σάλτσα αγιολί, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα λαχανικά.

Εκεί κόντα στα δημοφιλή St Tropez και Cote d’ Azur, στις όμορφες παραλίες, στα χωράφια με την λεβάντα και τα γραφικά χωριά δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια. To κλίμα είναι Μεσογειακό, με πολλή ηλιοφάνεια, την Μεσόγειο να μετριάζει τις υψηλές θερμοκρασίες, τον βόρειο άνεμο Μιστράλ να προστατεύει από ασθένειες και τη διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ της ημέρας και της νύχτας να ευνοεί την ωρίμαση των σταφυλιών.

Αν έπρεπε να περιγράψουμε με λίγες μόνο λέξεις τα ροζέ της Προβηγκίας θα λέγαμε ότι είναι ξηρά, ξεδιψαστικά, γεμάτα φρεσκάδα, με τραγανή οξύτητα και απαλό χρώμα. Όλοι λίγο πολύ, έχουμε συνδέσει τα ροζέ με απλά, εύκολα και φρουτώδη κρασιά. Σε αυτή την περιοχή όμως, έννοιες όπως συμπύκνωση, φινέτσα και πολυπλοκότητα αποκτούν υπόσταση και για τα ροζέ κρασιά. Δοκιμάστε το Whispering Angel - Rose και θα καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε!

Η πιο ξακουστή Ονομασία προέλευσης και η μεγαλύτερη σε έκταση, είναι η Cotes de Provence όπου επιτρέπονται περισσότερες από 13 ποικιλίες. Περίπου τα 4/5 της παραγωγής της περιοχής, αφορά τα ροζέ κρασιά. Η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία είναι το Grenache και ακολουθούν το Carignan, το Syrah και το Cinsault. Αν και υπάρχουν κάποια εξαιρετικά μονοποικιλιακά ροζέ κρασιά όπως το Château d' Esclans - Rock Angel, τα περισσότερα κρασιά της Προβηγκίας είναι χαρμάνια διαφορετικών ποικιλιών όπως το Petale de Rose. Οι παραγωγοί οινοποιούν ξεχωριστά την κάθε ποικιλία και στο τέλος δημιουργούν τα τελικά χαρμάνια αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της καθεμίας.

Το Grenache δίνει κρασιά με κομψά αρώματα μικρών σκούρων φρούτων, ενώ όσο ωριμάζει αποκτά πικάντικες νότες και πλούτο. Το Cinsaut έχει φρεσκάδα και φρουτώδη χαρακτηριστικά. Τα κρασιά από Syrah είναι γεμάτα, με δυνατότητα παλαίωσης και έντονα αρώματα μαύρων φρούτων. Το Mourvedre δίνει κρασιά με δομή και αρώματα μαύρων φρούτων, λεβάντας και γλυκών μπαχαρικών. Το τοπικό Tibouren, είναι κομψό και αρωματικό και χρησιμοποιείται κυρίως σε χαρμάνια, όπως και τo Carignan. Εκτός από αυτές τις ποικιλίες συναντάμε στα χαρμάνια και το Cabernet Sauvignon αλλά και κάποιες λευκές όπως το Semillon, το Rolle (Vermentino) και το Ugni Blanc.

 

 

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το χρώμα ενός κρασιού μοιάζει στο στιλ με αυτό της Προβηγκίας? Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα είναι πολύ απαλό. Οι αποχρώσεις που συναντάμε είναι το κρεμμυδί (όπως είναι δηλαδή η φλούδα των κρεμμυδιών) και του σολομού. Πολλά κρασιά πια εμφανίζουν τέτοιο απαλό χρώμα και στην Ελλάδα όπως το Sun Rose, Ίαμα ροζέ και το Idylle d'Achinos.

Γενικότερα τα ροζέ κρασιά λέμε ότι πρέπει να πίνονται φρέσκα. Μερικά κρασιά στην Προβηγκία όμως αποτελούν εξαίρεση καθώς μπορούν να ωριμάσουν και να εξελιχθούν για μερικά χρόνια. Αρκετοί παραγωγοί ωριμάζουν κάποια από τα κρασιά τους για σύντομο χρονικό διάστημα σε δρύινα βαρέλια.

Εκτός από τα κρασιά Cote de Provence υπάρχει μία ακόμα σημαντική Ονομασία Προέλευσης, το Bandol. Εδώ το 1/3 της παραγωγής αφορά τα ροζέ κρασιά που εμφανίζουν πιο πλούσιο και πιο βοτανικό χαρακτήρα (Bandol rose Ott). Βάση νομοθεσίας τα κρασιά πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 50% Mourvedre.

Τα ροζέ κρασιά αυτά, εκτός από τον ελκυστικό και απολαυστικό τους χαρακτήρα, έχουν ένα ακόμα πλεονέκτημα. Το ότι ταιριάζουν με πολλά διαφορετικά πιάτα και ιδιαίτερα τα πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας. Μπορούν ακόμα να ‘μετριάσουν’ τον πικάντικο και ιδιαίτερο χαρακτήρα των πιάτων της Ασιατικής κουζίνας.

Οι τιμές πολλών ροζέ κρασιών στην Προβηγκία, κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, όμως αξίζει να τα γνωρίσετε!

Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET

Share: