Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Moonshine και άλλα ποτά

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα. Πολύ μου αρέσει. Χτες κατά τις 12 το μεσημέρι έκανα παρέλαση στην Κηφισίας, και η διαδρομή Πειραιάς Κηφισιά έγινε σε 14 μόλις λεπτά. Θα το χαρούμε όσο μπορούμε, νομίζω για πέντε έξι μέρες ακόμη, γιατί μετά θα αρχίσουν οι επιστροφές και μετά από λίγες μέρες θα φτάσει η ώρα για τις δικές μας διακοπές.

Σήμερα ωστόσο είναι πολύ μεγάλη γιορτή και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες υγεία και Χρόνια Πολλά και φυσικά όλα να πάνε καλά. Διότι έχουμε πολλά μέτωπα ανοιχτά και θα χρειαστούμε τύχη, ικανότητες και αυτοσυγκράτηση, ότι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Τέλος πάντων, ας μη το κάνω πιο βαρύ κι ας μπω στο θέμα. Έβλεπα στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ με θέμα την παράνομη απόσταξη στην Αμερική και συγκεκριμένα στα Απαλάχια Όρη. Το ντοκιμαντέρ αφορούσε σε γεγονότα που διαδραματίζονται στη σημερινή εποχή, πλην όμως η συγκεκριμένη ιστορία πάει τριακόσια και βάλε χρόνια πίσω. Να βάλω κάτι να πίνω και να συνεχίσω το γράψιμο, για να μη το πάω ξεροσφύρι. Λίγο Buffalo Trace που μας αρέσει πολύ, είναι ότι πρέπει για αρχή, και μετά βλέπουμε.

Το θέμα του ντοκιμαντέρ λοιπόν ήταν η παράνομη απόσταξη και το προιόν της, το οποίο λέγεται moonshine. Κι εδώ είναι η ώρα για να αποσαφηνίσω κάτι που πολύς κόσμος μπερδεύει. Το moonshine δεν έχει να κάνει μόνο με την Αμερική. Υπήρχε και στη Σκωτία και στην Ιρλανδία.

Ειδικά στη Σκωτία, μετά την ήττα των Σκωτσέζων από τους Άγγλους το 1745, αν δεν κάνω λάθος, οι όροι που τους επέβαλαν ήταν αβάσταχτοι. Κάθε σκωτσέζικο σπιτικό είχε δικαίωμα σε ένα μικρό κομμάτι γης, ένα μικρό καλύβι και μια μόνο αγελάδα. Κάτω απο αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούσαν να ζήσουν, κι έτσι στράφηκαν στην παράνομη απόσταξη αλκοόλ. Και επειδή κριθάρι είχαν, με κριθάρι έκαναν την απόσταξη. Εξάλλου ήταν μια τέχνη που γνώριζαν τα περισσότερα νοικοκυριά πολύ πρωτύτερα. Ωστόσο έπρεπε να γίνεται βράδυ για να αποφεύγουν τα αδιάκριτα βλέμματα. Έπρεπε όμως και να μπορούν να βλέπουν τι κάνουν, κι έτσι διάλεγαν τις νύχτες με γεμάτο φεγγάρι. Έτσι το ποτό τους ονομάστηκε moonshine κι οι παραγωγοί moonshiners.

Και Σκωτία λοιπόν, και Ιρλανδία, και Αμερική, και κοινός παρονομαστής για όλες τις περιοχές η παρανομία και το φεγγάρι. Και φυσικά οι όσο το δυνατόν πιο απομονωμένες περιοχές, για να γλυτώσουν την πιθανή σύλληψη. Και κάπου εκεί λοιπόν, στον δέκατο όγδοο αιώνα, η παράνομη απόσταξη παίρνει διαστάσεις και στην Αμερική. Ώσπου το moonshine εκείνης της εποχής, γίνεται ο προπομπός του σημερινού boudbon, ενώ περιττό να πω οτι οι πρωτεργάτες ήταν μετανάστες απο τη Σκωτία και την Ιρλανδία, που είχαν πάει στην Αμερική για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή απο αυτήν που είχαν τότε στις πατρίδες τους. Η διαφορά εδώ ήταν οτι χρησιμοποιούσαν ως επί το πλείστον διαφορετικές πρώτες ύλες απο το κριθάρι, με το καλαμπόκι και τη σίκαλη να είναι στην πρώτη γραμμή.

Σίκαλη είπα και νομίζω οτι θα βάλω στο ποτήρι λίγο Michters Rye και θα πούμε τα υπόλοιπα την ερχόμενη εβδομάδα.

To be continued


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: