| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Worthy Park

Μετά από πολύ καιρό, σήμερα θα μιλήσουμε πάλι για ρούμι. Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε σημαντικά αποστακτήρια, θα πρέπει όμως να ψάξω πολύ για να βρω κάποιο σημαντικότερο από αυτό που θα παρουσιάσουμε σήμερα. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το

Worthy Park
 
Τώρα που το σκέφτομαι, νομίζω ότι όντως έχουμε κάνει στο παρελθόν κάποια αναφορά στο σπουδαίο αυτό αποστακτήριο, στο άρθρο για τη Τζαμάικα, χωρίς να πούμε περισσότερα. Σήμερα θα τα πούμε και τα περισσότερα. Και βέβαια θα ξεκινήσουμε λέγοντας
 
Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα
 
Τα έχουμε πει πολλές φορές για το θέμα της ιστορίας των αποστακτηρίων στην Καραιβική και γενικότερα όπου παράγεται ρούμι, και κυρίως θα έλεγα στις πρώην Αγγλικές αποικίες. Να τα ξαναπώ όμως. Οι χρονολογίες που βλέπουμε σαν χρονολογία έναρξης των αποστακτηρίων, εννιά φορές στις δέκα, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένα 1670 για το El Dorado, ή για να ακριβολογώ, το Diamond, διότι εκεί φτιάχνεται το El Dorado, ούτε υπάρχει 1651 για το επίσης σπουδαίο Depaz στη Μαρτινίκα. Οι χρονολογίες αυτές αναφέρονται περισσότερο για λόγους διαφήμισης, διότι είναι πολύ πιασάρικο να νομίζεις οτι πίνεις ιστορία. Ωστόσο δεν χρειάζονται υπερβολές. Διότι ιστορία υπάρχει όχι μόνο στον δέκατο έβδομο αιώνα, αλλά επίσης και στον δέκατο όγδοο ή τον δέκατο ένατο. Και αυτά τα χίλια εξακόσια κάτι που βλέπουμε όντως αναφέρονται σε κάτι υπαρκτό, το οποίο όμως δεν είναι η έναρξη του αποστακτηρίου, αλλά η έναρξη της φάρμας που παράγει ζαχαροκάλαμο,  το οποίο είναι πρώτη ύλη για την παρασκευή ζάχαρης, και σε δεύτερο χρόνο απαραίτητο για να φτιάξει κάποιος ρούμι, αν βέβαια μιλάμε για ρούμι που φτιάχνεται από μελάσσα.
 
Στην περίπτωση του Worthy Park λοιπόν, η ιστορία του Worthy Park Sugar Estate ξεκινάει το 1670 και για αυτό το λόγο αυτό το νούμερο αναγράφεται σε κάποιες από τις φιάλες. Η απόσταξη ωστόσο ξεκινάει το 1741 που είναι επίσης πολύ παλιά. Η λειτουργία συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια απρόσκοπτα. Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν πίνει ρούμι, εκτός από τις περιοχές που παράγεται. Αναπόφευκτα στη δεκαετία του εξήντα το αποστακτήριο κλείνει. Αρκετά με την ιστορία. Για πάμε τώρα στο σήμερα.
 
Το 2004 ξεκινάει η ανακατασκευή, η οποία τελειώνει το 2007. Μιλάμε πλέον για ένα αποστακτήριο το οποίο ναι μεν έχει τεράστια ιστορία, αλλά και τα πλέον υπερσύγχρονα μέσα για να παράγει σούπερ ποιοτικό ρούμι. Με αιχμή του δόρατος τους άμβυκες που κατασκευάστηκαν από τη διάσημη εταιρεία Forsyths στη Σκωτία βεβαίως βεβαίως, και με χωρητικότητα 18000 λίτρα. Και γιατί παρακαλώ άμβυκες κι όχι στήλες? Για ρούμι μιλάμε, θα έπρεπε να έχουμε στήλες. Ναι θα έπρεπε, αλλά όχι στη Τζαμάικα, στην οποία όπως έχω πει στο παρελθόν, η παράδοση απαιτεί απόσταξη σε άμβυκες. Με τη διαφορά οτι εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική επισήμανση. Ναι μεν η παράδοση απαιτεί άμβυκα, αλλά μόνο δυο αποστακτήρια πλέον στη Τζαμάικα δουλεύουν εκατό τοις εκατό με άμβυκα, με το ένα εκ των δυο όπως θα καταλάβατε να είναι το Worthy Park, ενώ για το άλλο θα σας μιλήσω σύντομα. Με άλλα λόγια δηλαδή, το εκατό τοις εκατό άμβυκα σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τρομερή σπανιότητα. Επίσης, η ζύμωση που γίνεται εδώ είναι μια πολύ ιδιαίτερη διάδικασία κι επίσης υπάρχει μόνο σε δυο αποστακτήρια, αλλά για τον τρόπο ζύμωσης θα ήθελα να αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο κάποια άλλη φορά, οπότε πάω παρακάτω. Επίσης να πω οτι στη Τζαμάικα όλα σχεδόν τα αποστακτήρια έχουν inside εργαστήριο, αλλά στο Worthy Park υπάρχει το μεγαλύτερο όλων το οποίο μάλιστα θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
 
Συμπερασματικά λοιπόν, για να μην κουράσω και χάσουμε και την ουσία, να πω οτι πρόκειται για ένα απο τα σπουδαιότερα αποστακτήρια στον κόσμο, όχι όμως μόνο για ρούμι, αλλά ανεξαρτήτως αποστάγματος. Δοκιμάστε το εξαίσιο Rum Bar Overproof το οποίο μου έβγαλε την αίσθηση και το terroir ενός rhum agricole ενώ δεν είναι, ενώ για το εκπληκτικό Worthy Park 12 ετών αρκεί να πω οτι είναι το κορυφαίο ρούμι αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.
 
Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα

Share: