My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Campbeltown

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα θα ξεκινήσω με ποιηματάκι. Φυσικά αν το είχα γράψει εγώ, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλο ποίημα. Ποιητής εκ του προχείρου, έχει τη μορφή του χοίρου. Ωστόσο, δεν το έγραψα εγώ, κι απλώς θα το κάνω αναπαραγωγή.Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι του. Πάμε.

Solemnly we name this Hector
Of the West this giant nectarr
Benmore, Scotia and Riechlachan,
Kinloch, Springside, Hazelburn,
Glenside, Springbank and Lochruan,
Lochhead.Finally to spurn
Weaklings drunk and cowards sober,
Summon we great Dalintober.


Τώρα θα λέτε, κάτι έχει πιεί αυτός και άρχισε τα αλαμπουρνέζικα. Τι είναι αυτό το Dalintober που μας λέει κι όλα τα υπόλοιπα? Προς το παρόν δωδεκαράκι Glendronach πίνω, και φτιάχνει ωραία διάθεση, αλλά ποιητή δε σε κάνει. Οπότε ας πάρω τα πράγματα από την αρχή.

Το λεωφορείο πλησιάζει αργά αλλά σταθερά, ή μάλλον μόνο αργά, ένα γραφικό ψαροχώρι. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα. Μέσα στο λεωφορείο βρίσκεται ο πιτσιρικάς τότε, και τεράστιος καλλιτέχνης αργότερα, Richard Paterson. Άκουσα κάποιον να λέει οτι δεν ξέρει ποιός είναι ο Paterson? Ας ενημερωθεί από το άρθρο που γράψαμε προ ετών.

Το χωριουδάκι λοιπόν ξεπροβάλλει και τότε ο Paterson ρωτάει. Φτάσαμε στο Campbeltown? Κι ο οδηγός αποκρίνεται. This is Tarbert. Κι ακούγεται τότε μια φωνή. How much longer will it take to get to Campbeltown? Διότι εκεί πήγαινε ο μικρός για να πιάσει για πρώτη φορά δουλειά σε αποστακτήριο, το οποίο ήταν το Glen Scotia. Για το οποίο φυσικά έχουμε αφιερώσει και σχετικό άρθρο.

Το Campbeltown για το οποίο προφανώς θα μιλήσουμε σήμερα, θεωρείται κατά πολλούς το λίκνο του σκωτσέζικου whisky. Πολλοί πιστεύουν οτι βρίσκεται στα Lowlands κάτι το οποίο δεν ισχύει. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Kintyre, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται στα νοτιοδυτικά Highlands. Στις αρχές του εικοστού αιώνα η πόλη διέθετε 32 αποστακτήρια, ενώ κάποια στιγμή ήταν ακόμη και 37. Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, οτι μετά τη μάχη του Culloden το 1746 η παράνομη απόσταξη στη Σκωτία έγινε κάτι σαν θεσμός. Στην περίπτωση που εξετάζουμε όμως, φαίνεται πως είχαν περάσει σε άλλο επίπεδο. Το 1771 ο Thomas Pennant στο βιβλίο του In a tour of Scotland and voyage to the Hebrides, αναφέρει την παράνομη απόσταξη στο Campbeltown, ως part of the black economy, κι ένας Θεός ξέρει για πόσα αποστακτήρια μιλάμε, αφού τα 37 που ανέφερα, ήταν αυτά που έχουν καταγραφεί επίσημα. Φανταστείτε οτι υπάρχει αποστακτήριο με το όνομα Ballegreggan που άνοιξε το 1790 κι έκλεισε το 1797, και το Drummore που άνοιξε μάλλον το 1747 κι έκεισε το 1837.

Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο τρία αποστακτήρια πλέον. Το Glen Scotia, το Glengyle και το Springbank, τα δυο τελευταία με ίδια ιδιοκτησία. Τα whisky που βγαίνουν εκεί, όπως τα σπουδαία Glen Scotia Victoriana και Springbank 10 ετών, δίνουν μια γεύση του τι γίνεται τώρα, τι γινόταν τότε και τι θα γίνει στο μέλλον στο Campbeltown.

Υ.Γ Το Dalintober όπως και τα άλλα ονόματα στο ποίημα , είναι ονόματα αποστακτηρίων.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: