Διακοπές στην Αίγινα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Εκ πρώτης όψεως, ο τίτλος τον οποίο διάλεξα για τη σημερινή μας επικοινωνία, παραπέμπει στην ελληνική ταινία του 1958. Τότε ήταν που ο Λάμπρος Κωσταντάρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θανάσης Βέγγος και ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέθεσαν μια σπουδαία ομάδα και μέσω της ταινίας του Ανδρέα Λαμπρινού, έκαναν γνωστό το νησί στους Αθηναίους. Ωστόσο, εγώ δεν περίμενα την ταινία για να μάθω το νησί, δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι τέτοιο, αφού είμαι γεννημένος πολύ αργότερα από την ταινία. Έμαθα το νησί λόγω καταγωγής της μητέρας μου και λόγω του ότι όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου, κατά ένα μεγάλο μέρος τους, τα έχω περάσει εκεί.Έτσι και φέτος, αφού η Πάρος και τα υπόλοιπα που σας είπα στο προηγούμενο άρθρο, δεν μας άφησαν φράγκο στην τσέπη, η συνέχεια των διακοπών, έστω και ολιγοήμερων, ήταν προφανής. Πού πάμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Εκεί που έχουμε σπίτι. Γλυτώνεις τα έξοδα της διαμονής και όχι μόνο. Άρα το σημερινό άρθρο δεν μιλάει για την ταινία, αλλά για τις δικές μου διακοπές. Μια παρένθεση, πριν συνεχίσω, σε σχέση με την ταινία, κατά κάποιο τρόπο. Είπαμε οτι ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, ήταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Θυμάμαι με πολλή χαρά και φυσικά νιώθοντας μεγάλη τιμή τη γνωριμία μου μαζί του, πριν πολλά χρόνια, φυσικά στην Αίγινα, που ήταν πολύ αγαπημένος του τόπος. Μου έκαναν τεράστια εντύπωση, καταρχάς οι καλοί του τρόποι και κυρίως οι καλοί του τρόποι προς τις κυρίες της παρέας, αφού εκτός του οτι σηκωνόταν για να χαιρετήσει, επίσης δεν καθόταν πριν καθήσουν οι κυρίες. Όχι μόνο κορυφαίος ζεν πρεμιέ, αλλά και κορυφαίος τζέντλεμαν. Θυμάμαι επίσης οτι εκεί που καθόμασταν, παρήγγειλε ένα από τα αγαπημένα μου blended whisky, το Teachers. Πάμε στο σήμερα.

Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε όταν σε μπαρ του νησιού, όχι μόνο βρήκα μια εξάδα από το πανάρχαιο blend Inverplaid, αλλά ακόμη Balvenie 12 ετών και Balvenie 10 ετών, το οποίο είναι εκτός παραγωγής από το 2008. Ωραία πράγματα. Επίσης σε άλλο μαγαζί είδα μπόλικο Macallan και συγκεκριμένα, Macallan 12 ετών Sherry Oak και ακόμη Macallan Amber και Macallan Ruby. Επίσης πληθώρα από Talisker δεκάρι, Lagavulin δεκαεξάρι και άλλα καλούδια. Στην εποχή που ζούμε, που όλα σχεδόν τα μπαρ, δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να κουνάνε σέικερ, μου κάνει πολύ καλή εντύπωση να βλέπω σε νησί τόσα ωραία whisky στα ράφια.

Για την Αίγινα γενικά, πρέπει να πούμε οτι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν ένα παρεξηγημένο νησί, λόγω της εγγύτητας με την Αθήνα. Ένα νησί με τρομακτική εναλλαγή τοπίων, από κατάφυτο τοπίο με πεύκα μέχρι τη θάλασσα στο μεγαλύτερο κομμάτι, μέχρι άγριο και ξερό τοπίο όπως των Κυκλάδων, στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Από παραλίες, 24 συνολικά για όλα τα γούστα, με αυτήν που ξεχωρίζει να είναι η παραλία σούπερ σταρ Κλήμα, στα νοτιοδυτικά με θέα τον Πόρο και τα Μέθανα.

Ορισμένες επισημάνσεις τώρα. Όταν πάω κάπου να φάω, πάω για να φάω και δε με ενδιαφέρει η λεζάντα. Επομένως κύριοι εκεί στην παραλία του λιμανιού, απέναντι από το γήπεδο, δεν με νοιάζει αν έχετε facebook, twiter και δεν ξέρω τι άλλο έχετε. Θέλουμε να φάμε φαί της προκοπής, σε λογικές τιμές, αν θέλαμε πασαρέλα, θα πηγαίναμε στο Μιλάνο, ή στο Παρίσι. Για συνέλθετε λίγο. Εντελώς αντίθετα όμως, θα πρέπει να στείλουμε την αγάπη μας ξανά, στον πολυαγαπημένο Βατζούλια στους Αγίους Ασωμάτους, που δεν πουλάει λεζάντα, αλλά το φαί είναι θεικό και οι τιμές από άλλη εποχή.

Έκανα ωραίες βόλτες, είδα παλιούς φίλους, όσους πρόλαβα, ανέβηκα στο Ελλάνιο Όρος, γενικά θυμήθηκα τα παλιά, όπως κάνω κάθε χρόνο και έκανα προθέρμανση για τη συνέχεια. Μαζί μου είχα ένα σπάνιο Glenfiddich του 1992 σε quarter bottle και ακόμη μπόλικες μινιατούρες από το αγαπημένο μου Hendricks, για να πιούμε στη αυλή του σπιτιού με την πανσέληνο κανένα τζιν τόνικ. Τα απαραίτητα λεμόνια, από τον κήπο της μαμάς φυσικά .

Στην υγειά σας

To be continued


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: