Πάμε μια βόλτα Σικελία? Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι θα λέγατε να πάμε μία βόλτα στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Σικελία? Νοερή βέβαια γιατί τα ταξίδια αναψυχής που σχεδιάζαμε θα πρέπει μάλλον να αναβληθούν (ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα) αν δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Σικελία είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και βρίσκεται νότια της Ιταλικής χερσονήσου. Αν και διαθέτει απίστευτη ομορφιά, γραφικές πόλεις, φανταστικές παραλίες και γαστρονομική παράδοση, τα υπέροχα κρασιά της είναι η αφορμή για αυτό το ταξίδι.

Παρόλο που η ιστορία του κρασιού στην Σικελία, πάει πολύ πίσω στην αρχαιότητα, η παραγωγή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα επικεντρώθηκε στις μεγάλες αποδόσεις με αποτέλεσμα να ταυτιστεί η περιοχή με την παραγωγή χύμα και ουδέτερων κρασιών χαμηλής ποιότητας. H αναγέννηση της οινικής Σικελίας και η στροφή προς την ποιότητα και στις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80 όταν και άρχισαν να αξιοποιούνται οι πλαγιές της Αίτνας, να γίνονται επενδύσεις από παραγωγούς που δραστηριοποιούνταν σε άλλες περιοχές όπως ο Gaja αλλά και να εγκαθίστανται αξιόλογοι και οραματιστές παραγωγοί όπως οι COS, Planeta, Benati και Donnafugata.

Αν και στο παρελθόν, η Σικελία, ήταν γνωστή για γλυκά κρασιά από Μοσχάτο και για τα ενισχυμένα κρασιά Marsala (Marsala Fine IP), τώρα διακρίνεται στους κύκλους των οινόφιλων όλου του κόσμου για τα ξηρά κρασιά, κυρίως από γηγενείς ποικιλίες, που παράγονται στα ηφαιστιογενή εδάφη στις πλαγιές της Αίτνας. Η Αίτνα είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο και έχει ενταχθεί από το 2013 τον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, της Unesco.

Η Σικελία συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα! Η άφθονη ηλιοφάνεια, τα διαφορετικά terroir, οι γηγενείς ποικιλίες, το υψόμετρο αλλά και η πρόκληση του να καλλιεργείς στα ηφαιστιογενή εδάφη ενός ενεργού ηφαιστείου έχουν συνεισφέρει στο να συγκαταλέγεται η Σικελία σήμερα ανάμεσα στις πιο συναρπαστικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Το ξηρό και ζεστό κλίμα αλλά και τα θαλασσινά αεράκια ευνοούν αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι εύκολη σε αυτό το νησί.

Ενώ η επιτυχία της σύγχρονης Σικελίας μπορεί να αποδοθεί και στα IGT κρασιά (τα αντίστοιχα των ΠΓΕ -Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) από διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah (Planeta - Syrah), το Merlot (Planeta - Merlot) και το Chardonnay (Terreliade Chardonnay), σπουδαία ώθηση έχουν δώσει και οι αυτόχθονες ποικιλίες που ταιριάζουν στο ζεστό και ξηρό κλίμα. Υπάρχουν 23 Ονομασίες Προέλευσης (DOC) στο νησί και μία DOCG, η Cerasuolo di Vittoria. Από αυτές η πιο σημαντική είναι Etna DOC στην Κατάνια, όπου παράγονται λευκά και ερυθρά κρασιά κυρίως από Carricante και Nerello Mascalese αντίστοιχα. Η ζώνη αυτή βρίσκεται στην ανατολική Σικελία, όπου οι αμπελώνες επωφελούνται από τα πολύ καλά στραγγιζόμενα ηφαιστιογενή εδάφη. Στις πλαγιές της Αίτνας δημιουργούνται κάποια από τα καλύτερα κρασιά όλου του νησιού.

Το Carricante είναι η κυρίαρχη ποικιλία στα λευκά κρασιά Etna Bianco (o νόμος λέει τουλάχιστον 60% και 80% για τα Superiore). Δίνει ωραία κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, άνθη εσπεριδοειδών, λευκά φρούτα, γλυκάνισο και μέλι, χαρακτηριστική ορυκτότητα και δροσερή οξύτητα. Το Etna Bianco, Pietrodolce θα σας δώσει να καταλάβετε γιατί αυτά τα κρασιά αξίζουν την προσοχή μας.


Το Nerello Mascalese δίνει συνήθως κρασιά με απαλό χρώμα, αρκετό αλκοόλ, ζωηρή οξύτητα αλλά και ευγενικές τανίνες που το κάνουν απολαυστικό ακόμα και φρέσκο, ενώ έχει δυνατότητα να παλαιώσει για μερικά χρόνια! Το Etna Rosso, Pietrodolce είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα των ερυθρών κρασιών της Αίτνας.

Σημαντική είναι και η Nero D’Avola, η οποία μάλιστα είναι και η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία, με παρουσία σε όλο σχεδόν το νησί. Παρόλο που συχνά χρησιμοποιείται σε χαρμάνια με άλλες ερυθρές ποικιλίες, τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζουν και οι μονοποικιλιακές εκφράσεις όπως το Zisola. Δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, γεμάτο σώμα και δυνατότητα παλαίωσης και αρώματα δαμάσκηνου, και σοκολάτας.

Άλλα αυτόχθονα λευκά σταφύλια που συναντάμε στην Σικελία είναι το Catarratto (η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στο νησί), η Inzolia, το Grecanico και το Grillo ενώ στα ερυθρά τα Frappato, Perricone και Nerello Cappuccio. Το Grillo και η Inzolia χρησιμοποιούνται ευρέως για τα ενισχυμένα κρασιά Marsala.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip WSET