Από τον Κ. Κοντογιώργη


Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά

Καταρχάς, να ξεκινήσω με τις ευχές, που παραδοσιακά συνηθίζονται αυτές τις Άγιες Ημέρες. Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ σε όλους τους ανθρώπους, αναγνώστες και μη αυτής της στήλης, να είναι υγιείς και να έχουν προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες. Επίσης αυτές τις μέρες θα ήθελα να μην ξεχνάμε και τους, δυστυχώς πάρα πολλούς, συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από κάθε είδους δυσκολία και θα έλεγα ότι ο καθένας από εμάς, καλό θα ήταν να βοηθά, με όποιον τρόπο μπορεί. Πάμε τώρα στο σημερινό θέμα.

Γιορτινές μέρες λοιπόν και νομίζω ότι πολύς κόσμος θα επιλέξει να βγει και να περάσει κάποιες ευχάριστες ώρες, είτε σε κάποιο μπαρ, είτε σε κάποιο εστιατόριο. Και φέτος λοιπόν, θα κάνω κάποιες προτάσεις, με βάση πάντα δικές μου εμπειρίες και δικό μου γούστο. Οι επιλογές μου θα είναι ελάχιστες, αλλά νομίζω ότι όποιος από τους φίλους αναγνώστες επισκεφθεί κάποιο από τα καταστήματα που θα προτείνω, θα συμφωνήσει μαζί μου και με το παραπάνω, διότι κάποια πράγματα ξεπερνούν τα προσωπικό γούστο και μιλούν μόνα τους.

Ξεκινάω με μπαρ που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το Seven Jockers. Από εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με τα πρώτα ποτά κατά το μεσημεράκι και να πάτε για τα τελευταία, πολύ μετά τα μεσάνυχτα. Χώρος πραγματικά πολύ ενδιαφέρων, με ωραία ξύλινη διακόσμηση, ποτά καθαρά και ωραία jazz και rock ακούσματα. Στα συν και η πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Δεν πάω μακριά, για την ακρίβεια παραμένω πολύ κοντά. Το επόμενο μπαρ που προτείνω, είναι το διαχρονικό Low Profile. Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο Κολωνάκι, το Low Profile έχει πλέον μετακομίσει στο Σύνταγμα και συνεχίζει να κινείται στο ίδιο ύφος, αυτό δηλαδή του κλασσικού ποτάδικου. Εδώ έρχεται κάποιος για να απολαύσει καθαρά ποτά, πολύ ψαγμένα, σερβιρισμένα από πραγματικούς επαγγελματίες και γνώστες του είδους. Φυσικά το μαγαζί έχει εστιάσει στο whisky και αυτός είναι και ο λόγος που εδώ θα βρείτε πάρα πολλές και αξιόλογες ετικέτες από το αγαπημένο μας ποτό. Ξεχωρίσαμε τα διαχρονικά Laphroaig 10 ετών, Ardbeg 10 ετών, Highland Park 12 ετών και πάρα πολλά άλλα, δεν χρειάζεται να αναφερθώ εκτενέστερα, πηγαίνετε να πιείτε.

Κατεβαίνω νότια, για να αναπνεύσουμε θαλασσινό αέρα και συγκεκριμένα πάω στον Πειραιά. Δεν θα μιλήσω όμως για μπαρ, θα μιλήσω για εστιατόριο και αργότερα θα επανέλθω σε μπαρ. Το εστιατόριο λοιπόν που θα σας προτείνω και που επισκέφθηκα παραπάνω από μια φορές τον τελευταίο καιρό, είναι το Tony Bonanno. Είναι γεγονός, ότι τα όποια χρήματα βγάζω, εκτός από αυτά που προορίζονται για τα προς το ζην, προτιμώ να τα διαθέτω για καλό φαγητό και καλό ποτό. Θα έλεγα λοιπόν, ότι διαθέτω ουρανίσκο, που κατά τη γνώμη μου, μπορεί να αναγνωρίσει το καλό φαγητό και το καλό ποτό. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνω το συγκεκριμένο μαγαζί, αφού οι γεύσεις είναι τέτοιες που σε ταξιδεύουν. Τα πιάτα που δοκίμασα είναι το ένα καλύτερο από το άλλο και πάντοτε είναι δύσκολη δουλειά η παραγγελία, βλέπετε το στομάχι έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα. Το βιτέλο τονάτο, είναι πραγματικά αφρός, η σαλάτα καπρέζε εντυπωσιάζει με φρεσκάδα, χρώματα και γεύση. Υπέροχο το φεγκάτο, το οποίο είναι συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ η πίτσα με σπεκ και γκοργκοτζόλα, μάλλον είναι η καλύτερη που δοκίμασα τα τελευταία χρόνια, για την ακρίβεια νομίζω ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ καλύτερη. Τέλος, τα νιόκι με λάδι τρούφας, ιταλικό λουκάνικο σαλσίτα και μια υπέροχη ελαφριά κρέμα, περνάνε σε άλλο επίπεδο. Πολύ ποιοτική επίσης και η λίστα των κρασιών  και εξαιρετικά και τα γλυκά. Όσο για το περιβάλλον, θα έλεγα ότι μια εικόνα, χίλιες λέξεις, δυσκολεύομαι να περιγράψω έναν τόσο όμορφο χώρο. Παραπέμπει στην ιταλική μαφία της Νέας Υόρκης και του Σικάγου, με υπέροχες φωτογραφίες προσώπων και άλλων θεμάτων, ενώ η διακόσμηση συμπληρώνεται με υπέροχα φωτιστικά και ζεστές ξύλινες πινελιές. Μουσική σε ανάλογο ύφος .Με λίγα λόγια, βαρύ, αρχοντικό μαγαζί. Το καλοκαίρι με τα τραπέζια έξω, η θέα κόβει την ανάσα.

Επιστρέφω στα μπαρ και παραμένω πολύ κοντά, τόσο κοντά που μπορείς να πας μέσω μιας εσωτερικής πόρτας, από το προηγούμενο μαγαζί. Το μπαρ που σας περιγράφω λοιπόν, είναι το Tonys Bar, το μικρό αδελφάκι του Tony Bonanno. Υπέροχη διακόσμηση, ωραία μπάρα, εξαιρετική και η μουσική, με διάφορα ακούσματα, ανάλογα τη βραδιά. Από ποτά, που είναι και το βασικό που μας ενδιαφέρει, όταν μιλάμε για μπαρ, είδαμε πολλά και διάφορα. Ωραία ρούμια, ξεχωρίσαμε το Diplomatico Reserva Exclusiva και το Zacapa 23 Solera.

Από whisky πολλά και καλά επίσης, είδαμε δεκάρι Talisker, Balvenie 12 ετών και πάρα πολλά άλλα. Στα συν το εξαιρετικό σέρβις και το τσιμπολόγημα, μαζί με το ποτό, από το διπλανό εστιατόριο. Τελευταίο άφησα τον ιδιοκτήτη των δυο καταστημάτων. Μιλάμε για πολλή τρέλα, με την καλή έννοια, δεν μπορώ να δώσω περιγραφή, πρέπει να τον γνωρίσει κάποιος για να καταλάβει τι εννοώ. Την αγάπη μας.

Αυτές ήταν οι προτάσεις μου και για φέτος, εύχομαι και πάλι

Χρόνια Πολλά


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.