5 ‘οινικοι’ στόχοι για το 2019

5 ‘οινικοι’ στόχοι για το 2019
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτές τις μέρες όλοι λίγο πολύ κάνουμε την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Εγώ την έκανα ήδη την προηγούμενη εβδομάδα και μοιράστηκα μαζί σας τα ‘my best of 2018’, έτσι ήρθε η ώρα να βάλουμε μαζί ‘οινικούςστόχους για την νέα χρονιά! Αφού ευχηθούμε πρώτα από όλα υγεία και ευτυχία και μετά να τρώμε και να πίνουμε καλά, ας θέσουμε και 5 στόχους που θέλουν προγραμματισμό για να πραγματοποιηθούν, ή αν θέλετε καλύτερα, ας ‘κάνουμε όνειρα’!

Ταξίδι στην Αλσατία

Ένα ταξίδι σε οινοπαραγωγική περιοχή του εξωτερικού είναι ένα από αυτά που πρέπει να κάνει μέσα στο 2019 κάθε οινόφιλος! Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια! Όταν αυτά περιλαμβάνουν και κρασί τότε το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό. Ο στόχος για εμένα φέτος είναι η Αλσατία και συγκεκριμένα το μαγευτικό Κολμάρ με τα πανέμορφα χωριουδάκια τριγύρω του, και φυσικά με τα υπέροχα κρασιά. O Ostertag, o Leon Beyer, o Gustave Lorentz, o Hugel και ο Zind Humbrecht είναι μόνο κάποιοι από τους παραγωγούς που αξίζει να επισκεφθούμε. Αν εσείς έχετε πάει ήδη Αλσατία, υπάρχουν αμέτρητοι οινικοί προορισμοί, όπως η Τοσκάνη, η Alba, το Μπορντώ, το Douro και η Καμπανία που θα μπορούσατε να επισκεφθείτε.

Ταξίδι στο Αμύνταιο

Εκτός από τις φημισμένες περιοχές του εξωτερικού προσφέρει και η Ελλάδα φανταστικές επιλογές για οινοτουρισμό. Το ‘χειμωνιάτικο’ Αμύνταιο με τα πετρόχτιστα χωριά όπως το Νυμφαίο, τις λίμνες, τον εθνικό δρυμό αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο είναι μία ιδανική επιλογή! Η επίσκεψη μας στο Κτήμα Άλφα, στο Κτήμα Κυρ Γιάννη και στο Κτήμα Καρανίκα και η δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών τους θα κάνουν την εκδρομή μας αξέχαστη! Το ότι η περιοχή είναι συνδεδεμένη με το Ξινόμαυρο είναι ένα επιπλέον κίνητρο! Για περισσότερες πληροφορίες έχουμε αφιερώσει ολόκληρο κείμενο για το Αμύνταιο: "Ταξιδεύοντας στο Αμύνταιο".

Το μενού ‘ανακάλυψης’ της Σπονδής

Για κάποιους το να πάνε σε ένα εστιατόριο που το μενού ανά άτομο να είναι στα 150 € και με δύο ή τρία ποτήρια κρασί να φτάνει τα 200 €, μπορεί να είναι εύκολο και να το κάνουν συχνά. Για τους περισσότερους, μέσα σε αυτούς και εγώ, είναι κάτι που μπορούμε να το βάλουμε στόχο και να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο. Για εμένα φέτος στόχος είναι το μενού ‘ανακάλυψης’ της Σπονδής. Ένα μενού με 6 πιάτα και 6 κρασιά με κόστος κάπου στα 215 ευρώ ανά άτομο! Δεν είναι λίγα, αλλά αξίζει να τα ξοδέψουμε για να επισκεφθούμε το πιο πολυβραβευμένο εστιατόριο της χώρας, σταθερά με δύο αστέρια από τον οδηγό Michelen τα δέκα τελευταία χρόνια.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο WSPC

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η εκπαίδευση μας βοηθά να καταλάβουμε ‘καλύτερα’ το κρασί και να το απολαμβάνουμε περισσότερο. Να κάνουμε ‘σωστότερες’ επιλογές και να επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για κάθε περίσταση. Έτσι λοιπόν σας παροτρύνω να βάλετε στο πρόγραμμα σας κάποια μαθήματα κρασιού. Υπάρχουν διάφορες επιλογές με πιο ‘χαλαρά’ σεμινάρια, υπάρχουν όμως και προγράμματα όπου κάθεσαι στα θρανία και δίνεις και εξετάσεις. Από αυτά σας προτείνω τα εκπαιδευτικά προγράμματα του WSET που εδρεύει στο Λονδίνο και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το WSPC του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW. Αυτά τα προγράμματα επέλεξα και εγώ πριν από κάποια χρόνια. Αν έχετε ήδη ολοκληρώσει κάποιο επίπεδο, πάντα υπάρχει και η επόμενη ‘πίστα’ γνώσης!

Η οινική εξάδα του χρόνου

Πήγαμε ταξίδια, επισκεφθήκαμε εστιατόρια και ‘μορφωθήκαμε’! Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα όνειρα μας και κάποια εμβληματικά κρασιά. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρετικά κρασιά που μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθημερινά. Υπάρχουν όμως και κρασιά που για να τα αποκτήσουμε θέλει ‘προγραμματισμό’. H εξάδα των ονείρων μου για το 2019 περιλαμβάνει την Cristal Brut 2008, μία από τις πιο φημισμένες Σαμπάνιες, το Corton Charlemagne Droujin, μία από τις πιο περιζήτητες λευκές Βουργουνδίες, μία φιάλη magnum από το Νυχτέρι του Πάρι Σιγάλα (Σιγάλας Νυχτέρι Magnum) γιατί το θεωρώ ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά λευκά κρασιά, το The Octavius Shiraz γιατί είναι από τα πιο ονειρεμένα Shiraz σε τιμή που πλησιάζεται, το Unico 2008, ένα από τα πιο συναρπαστικά Cabernet Sauvignon του πλανήτη από το θρυλικό Vega Sicilia και τέλος το, κατά την γνώμη μου, σπουδαιότερο ελληνικό γλυκό κρασί, το Κτήμα Αργυρού - Vinsanto 20 ετών 1994.

Ίσως οι στόχοι μας, να κοστίζουν ακριβά αλλά γιατί να μην στοχεύσουμε ψηλά? Μιλάμε άλλωστε για την απόλαυση μας και για ‘πράγματα’ που θα μας δώσουν δύναμη. Θα κλείσω με την ευχή, τα όνειρα όλων για το 2019 να πραγματοποιηθούν και να μην πάρουν παράταση για το 2020, ώστε του χρόνου τέτοια εποχή να βάζουμε καινούριους στόχους και να ονειρευόμαστε νέες οινικές περιπέτειες.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: