8 κρασιά για το brunch μας

8 κρασιά για το brunch μας
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν μας έλεγαν πριν από 10 χρόνια ότι θα προτείναμε κρασιά για brunch θα μέναμε, το λιγότερο με το στόμα ανοιχτό! Το brunch όμως έχει μπει στην ζωή μας για τα καλά και η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει! Όλα τα καφέ, τα bar restaurant, τα wine bar, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία σερβίρουν αυτό το γεύμα που είναι κάτι ανάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα. Ακόμα και στο σπίτι μας με φίλους έχει πάρει θέση το brunch. Μπορεί αυτό το γεύμα να ξεκινάει με καφέ ή τσάι, όμως ένα ποτηράκι κρασί στην συνέχεια θα το κάνει ακόμα πιο ωραίο. Το ότι μπορούμε να απολαύσουμε και κρασί με το brunch είναι από μόνος του λόγος για να παρακάμψουμε το πρωινό και να πάμε κατευθείαν για brunch. Γι΄ αυτό λοιπόν θα προτείνουμε κρασιά που ταιριάζουν στο στιλ και στα εδέσματα του brunch. Όπως θα δείτε από τις προτάσεις μας αποφεύγουμε τα πολύ πλούσια και με υψηλό αλκοόλ κρασιά, λευκά και κόκκινα και πηγαίνουμε σε πιο ελαφριά στιλ με φρεσκάδα και δροσιά. Πρέπει άλλωστε να συνεχίσουμε την μέρα μας και να μην ‘βαρύνουμε’.

Prosecco di Conegliano - Ario Extra Dry

Ένα δροσερό αφρώδες με όμορφα φρουτώδη αρώματα όπως τα prosecco είναι ότι πρέπει για ένα brunch, ακόμα περισσότερο για τα brunch που περιέχουν αυγά (και όλα τα brunch που ‘σέβονται’ τον εαυτό τους περιέχουν αυγά), είτε είναι ποσέ, τηγανητά, βραστά, benentict, scrumbled eggs (ή αν θέλετε στραπατσάδα), ομελέτα, αυγοφέτες ή όπως αλλιώς. Και εδώ έχουμε ένα από τα καλύτερα prosecco που μπορούμε να επιλέξουμε.

Παράγκα Sparkling

Επιμένουμε ότι τα αφρώδη είναι μία πολύ καλή επιλογή για brunch, οπότε έχει θέση στις προτάσεις μας ακόμα ένα αφρώδες! Αυτή την φορά ένα ελαφρύ φρουτένιο και ζωηρό κρασί από τον Κυρ Γιάννη. Για τα αυγά, για τις σαλάτες αλλά και για τα πιάτα με σολομό. Τα ελάχιστα ζάχαρα που περιέχει το κρασί το κάνουν ιδανικό συνοδό και για τα pancakes με μαρμελάδες και σάλτσες φρούτων ή τις απαλά γλυκιές κρέπες.

Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ

Τα ροζέ είναι κρασιά πασπαρτού! Συνδυάζονται πολύ εύκολα με πολλά φαγητά, είναι σίγουρο ότι ταιριάζουν και με τα πιάτα που σερβίρονται σε ένα brunch. Και όταν μιλάμε για ένα από τα κορυφαία ροζέ του Ελληνικού αμπελώνα από τα χέρια του ταλαντούχου Χρήστου Ζαφειράκη, τότε το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Για τις πίτσες, για τις σαλάτες, για το σολομό, για τα αυγά, για τα αλλαντικά για τα τυριά, για τα λαχανικά! Για όλα δηλαδή.

Karipidis - Sauvignon Blanc

Και τα κρασιά από Sauvignon Blanc ταιριάζουν σε ένα brunch. O ευχάριστος αρωματικός χαρακτήρας και η ζωηρή οξύτητα που προσφέρει απλόχερα αυτό το Sauvignon θα απογειώσει ένα λαχταριστό brunch. Φανταστείτε το με μία ομελέτα με τυρί και σπανάκι, με μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, με μια κολοκυθόπιτα ή με τραγανές μπουκιές κοτόπουλου.

Μαλαγουζιά Κτήμα Άλφα

Ένα από τα εδέσματα που δεν λείπουν από τα brunch είναι τα τυριά. Πιάτα με κατσικίσια τυριά, γραβιέρες, φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί θα βρουν τον ιδανικό συνοδό σε μία Μαλαγουζιά. Το ίδιο και οι σαλάτες αλλά και αλμυρά πιάτα με φρούτα. Η οξύτητα της Μαλαγουζιάς από το Κτήμα Άλφα αλλά και ο σύνθετος χαρακτήρας της θα την φέρει πολύ κοντά και σε πολλές ακόμα συνταγές.

Skipper Λευκό

Ένα λευκό κρασί με μπόλικα φρουτένια στοιχεία, λιπαρότητα και αισθητή οξύτητα όπως το skipper είναι μία πολύ καλή επιλογή για τα πιο πλούσια και λιπαρά πιάτα όπως ο σολομός, οι τάρτες ή το κοτόπουλο. Θα μπορούσε να συνδυαστεί και με πιάτα με αυγά που περιέχουν ντομάτα ή με μία ομελέτα με λαχανικά αλλά και με ζυμαρικά.

Σκούρας Αγιωργίτικο

Για πιάτα που βασίζονται στα αλλαντικά ή τα λουκάνικα που περιέχουν συνήθως τα brunch, όπως οι πίτσες, τα πεϊνιρλί με τον κιμά ή τα σάντουιτς δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο συνοδό από ένα νόστιμο και φρουτώδες Αγιωργίτικο! Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να πιούμε κάτι άλλο εκτός από μία Νεμέα και συγκεκριμένα αυτό το βελούδινο κρασί από τον Γιώργο Σκούρα.

Κτήμα Αβαντίς - Syrah

Ένα ζουμερό και απαλά πικάντικο Syrah όπως αυτό από το Κτήμα Αβαντίς είναι μία πολύ καλή πρόταση για brunch που για ‘κυρίως’ έχει burger, steak sandwich ή κάποιο ψητό κόκκινο κρέας όπως ένα rib-eye. Γιατί όχι και πιάτα με μανιτάρια ή ζυμαρικά με σάλτσες που βασίζονται στο κρέας. Είναι δοκιμασμένο!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: