Η ακριβότερη φιάλη στον κόσμο!
- Γράφει η/ο House of Wine
- 8 Ιαν 2012
Το d’Yquem του 1811 δημιουργήθηκε την λεγόμενη "χρονιά του κομήτη" κατά την οποία -όπως ο θρύλος βεβαιώνει- η εμφάνιση του Μεγάλου Κομήτη πριν την συγκομιδή συνέβαλλε στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών.
Ο Christian Vanneque ήδη κατασκευάζει την "βιτρίνα", ένα γυάλινο αλεξίσφαιρο και κλιματιζόμενο χρηματοκιβώτιο στο οποίο θα τοποθετήσει το απόκτημά του, στο νέο του εστιατόριο Sip Sunset Grill, στο Μπαλί της Ινδονησίας. Όπως είπε και ο ίδιος "...θα έχει επίσης και έλεγχο υγρασίας, θα είναι κάτι σαν γυάλινο mini-Fort Knox! Αλλά όπως μας διαβεβαιώνει, η φιάλη δεν θα μείνει για πάντα εκεί: Το 2017 θα ανοίξει την φιάλη και θα απολαύσει το περιεχόμενο, στην πεντηκοστή επέτειο της έναρξης της καριέρας του.
"Ποτέ δεν θα το μεταπουλήσω, ακόμη και αν έχω προσφορές από βαθύπλουτους Κινέζους ή Άραβες... Δεν είμαι κάποιος σοφιστικέ συλλέκτης. Δεν είμαι πλούσιος.. Είμαι ένας Σομελιέ. Το κρασί είναι για να πίνεται."
Ο Stephen Williams, Διευθύνων Σύμβουλος της "The Antique Wine Company" είπε ότι το κρασί προέρχεται από ένα ιδιωτικό κελάρι που αγοράστηκε πριν 4 χρόνια, και βγήκε σε δημοπρασία αφού πρώτα πιστοποιήθηκε από το Chateau d’Yquem. Συνολικά είχαν παραχθεί 10 βαρέλια το 1811 -περίπου 3000 φιάλες- που οι περισσότερες είχαν τότε εξαχθεί στη Ρωσία, και σήμερα υπάρχουν μόλις 10 πιστοποιημένες φιάλες!
Ο Michael Broadbent, στο βιβλίο του "Vintage Wine" γράφει ότι δοκίομασε το Yquem του 1811 το 1998. "Μου θύμισε βατόμουρα και κρέμα... Σημαντικό βάθος και διάρκεια... Ξηρό τελείωμα."
Εμείς περιμένουμε το 2017, και ...πρόσκληση από τον Christian να συνεορτάσουμε την 50η του επέτειο... Νομίζω ότι οποιοσδήποτε σοβαρός φίλος του κρασιού θα ταξίδευε μέχρι το Μπαλί και θα έκλεινε τραπέζι στο εστιατόριο του Christian για ένα ποτήρι Chateau d’Yquem 1811... αν βέβαια κρατήσει την υπόσχεσή του!