| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα πρώτα μηνύματα από τον Τρύγο...

Τα πρώτα μηνύματα από τον Τρύγο...
"Μπήκαμε λοιπόν και φέτος στον διονυσιακό πεντοζάλη του τρύγου, όπου τον χορό του τρυγητού σέρνουν πάλι οι Κυκλάδες με την πανέμορφη Σαντορίνη και την κατάλευκη Πάρο, μετά η Κρήτη με τα αμπελοτόπια της, ενώ ακολουθεί η Αττική, η Εύβοια και η υπόλοιπη Στερεά. Τα αμπελοτόπια της Επανομής, της Δράμας, του Αγίου Όρους και του Παγγαίου θα τρελάνουν τον κόσμο με τις γευστικές και αρωματικές τους φιγούρες.

Ωστόσο, η Ραψάνη με το κρασί των θεών του Ολύμπου, η Ήπειρος με τα μπρούσκα μετσοβίτικα κρασιά, αλλά και η "αμπελόεσσα" Πελοπόννησος του Ομήρου με τη Νεμέα, θα δώσουν και αυτές το "παρών" ξεσηκώνοντας και την ομορφούλα Μαντινεία στους τρελούς ρυθμούς του μοσχοφίλερου.

Έτσι, το καραβάνι του Διονύσου θα περάσει από όλες τις περιοχές και τα νησιά της χώρας μας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οίνος, άμπελος, ιστορία και πολιτισμός είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία του Ελληνισμού. "

Αυτή η γλαφυρή περιγραφή του Δημήτρη Χατζηνικολάου στον Οινοχόο γράφτηκε χρόνια πριν... είναι όμως διαχρονική, είναι ίδια σήμερα, και ίδια θα είναι τα επόμενα χρόνια. Γιατί η πορεία του τρύγου δεν αλλάζει, ούτε η γεωγραφία του...

Το ίδιο επίκαιρο και διαχρονικό είναι και ένα άρθρο μας του 2010 "Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος" του Θόδωρου Λέλεκα, στο οποίο περιγράφεται με λεπτομέρεια η διαδικασίες του Τρύγου...

Για τον φετεινό τρύγο, το αρχικό Δελτίο Τρύγου της KEOΣOE (Κεντρικής Συναιτεριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων) είναι αισιόδοξο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας, η ωρίμαση των σταφυλιών εξελίχθηκε ομαλά, αν και επετεύχθη από τους τελευταίους καύσωνες (είχε προηγηθεί όμως επιβράδυνση της ωρίμασης λόγω βροχοπτώσεων στο τέλος της Άνοιξης). Σε ορισμένες περιοχές (Κρήτη, Αχαΐα), ο τρύγος θα είναι πρώιμος κατά μια εβδομάδα από την κανονική του έναρξη, εφόσον βέβαια οι κλιματολογικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά και κυρίως με απουσία βροχοπτώσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο τρυγητός έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.

Από άποψη όγκου παραγωγής, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επανερχόμαστε στα κανονικά επίπεδα, με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τον περονόσπορο πέρσι να παρουσιάζουν μια «ελαφριά κόπωση» ως προς τον όγκο.

Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν φέτος, αφού οι αμπελουργοί μετά το περσινό «στραπάτσο» αύξησαν τις φροντίδες τους και μόνο ένα περιστατικό ασθένειας με ωίδιο αναφέρθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς το οποίο αντιμετωπίζεται.

Οι πρώτες μας πληροφορίες από παραγωγούς που άρχισαν ήδη τον τρύγο στην Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Εύβοια είναι επίσης θετικές. Όχι, δεν πήγαν όλα "κατ' ευχή" εφέτος, όπως έγινε το 2011 όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, αλλά τα προβλήματα δεν ήσαν σημαντικά και αντιμετωπίστηκαν.

Περιμένουμε λοιπόν τα ...τελικά αποτελέσματα της μαγευτικής αυτής διαδικασίας από το αμπέλι στο οινοποιείο, στη φιάλη και τελικά στο τραπέζι μας, και ελπίζουμε να απολαύσουμε και εφέτος τα πρώτα φρέσκα λευκά ακριβώς όπως και πέρυσι.

Ευχόμαστε καλό τρύγο και καλή συνέχεια σε όλους τους παραγωγούς μας...Μοιραστείτε το άρθρο: