Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαγωνισμός Οίνου Decanter 2014: Φέτος πήγαμε ακόμα καλύτερα!

Διαγωνισμός Οίνου Decanter 2014: Φέτος πήγαμε ακόμα καλύτερα!
Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα του Διαγωνισμού οίνου του περιοδικού Decanter, του Decanter World Wine Awards 2014, του διαγωνισμού που "μαζεύει" τα περισσότερα κρασιά στον κόσμο, είναι επιτέλους "στον αέρα"!

Συνολικά συμμετείχαν φέτος 15.007 κρασιά από όλο τον κόσμο στο διαγωνισμό, ενώ πέρυσι οι συμμετοχές ήσαν 14,362 και πρόπερσι 14,119. Από αυτές, οι 224 κριτές -ανάμεσά τους 66 Masters of Wine και 18 Master Sommeliers βράβευσαν με μετάλλια -ούτε λίγα ούτε πολλά- 10.455(!) κρασιά. Ανάμεσά τους 125 κρασιά πήραν περιφερειακά Τρόπαια, 454 χρυσά μετάλλια, 2.003 αργυρά, 378 χάλκινα και 3.620 χαρακτηρίστηκαν  συνιστώμενα (recommended). Δηλαδή 69,6% των κρασιών που συμμετείχαν, πήραν κάποιο μετάλλιο ή έστω εύφημη μνεία!

Τα περιφερειακά Tρόπαια απονέμονται μετά από νέα κρίση μεταξύ των κρασιών μιας συγκεκριμένης περιοχής που έλαβαν –συνήθως- χρυσό μετάλλιο. Τέλος, τα σημαντικότερα βραβεία, τα λεγόμενα Διεθνή Τρόπαια, μόλις 33 τον αριθμό, επιλέγονται ανάμεσα στα περιφερειακά Τρόπαια για συγκεκριμένες κατηγορίες που καθορίζονται από τα στυλ των κρασιών. Ο ανταγωνισμός για τα Διεθνή Τρόπαια είναι έντονος, και οι νικητές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0.22% των συμμετοχών. Η Γαλλία κέρδισε φέτος επτά διεθνή τρόπαια, περισσότερο από κάθε άλλη οινοπαραγωγό χώρα, με δεύτερη τη Νότια Αφρική με πέντε.

Και η Ελλάδα;

Φέτος ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα! Βραβεύτηκε με 6 Περιφερειακά Τρόπαια, 12 Χρυσά, 69 Αργυρά, 56 Χάλκινα και 34 συνιστώμενα! Σύνολο 143 μετάλλια και 34 συνιστώμενα! Που σημαίνει 15,3% αύξηση στο σύνολο των μεταλλίων, 240% (!) στα χρυσά και 35% στα αργυρά, που υποδηλώνει πέρα από τη συνολική αύξηση και σαφή ποιοτική αναβάθμιση των κρασιών μας.

Αντίστοιχα πέρυσι η Ελλάδα είχα λάβει 5 Περιφερειακά Τρόπαια (3), 5 Χρυσά (3), 51 Αργυρά (46), 63 Χάλκινα (58). Σύνολο 124 μετάλλια (110) και 35 συνιστώμενα (43) (Σε παρένθεση τα βραβεία του 2012).

Είναι αλήθεια ότι φέτος περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, μετά τις περυσινές καταγγελίες του Πάρι Σιγάλα στο House of Wine και τη συζήτηση που ακολούθησε μέσα από τις ιστοσελίδες μας μεταξύ σημαντικών οινοποιών.

Επιβεβαιώθηκαν οι αμφισβητήσεις με τα φετινά αποτελέσματα;

Εμείς θα πούμε μόνο ότι πέρα από τους Γαία, Γεροβασιλείου και ΑΛΦΑ που βραβεύτηκαν και εφέτος, προστέθηκαν στα περιφερειακά Τρόπαια και στα Χρυσά μετάλλια 5 νέα οινοποιεία που από το 2009 δεν είχαν λάβει ποτέ μετάλλιο σε αυτές τις κατηγορίες: Παυλίδης, Μονεμβασιά, Διγενάκης, Αλεξάκις, Κουτσογιαννόπουλος, Μυλωνάς, Τσέλεπος. Επίσης εφέτος το κτήμα Αργυρού δεν εμφανίζεται ανάμεσα σε αυτά τα βραβεία για πρώτη φορά από το 2009, και έτσι μένει μόνο η Γαία να έχει πάρει περιφερειακό Τρόπαιο/Χρυσό μετάλλιο όλες τις χρονιές από το 2009 μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά, από το 2009 τα περιφερειακά Τρόπαια/Χρυσά μετάλλια έχουν πάρει τα παρακάτω Ελληνικά οινοποιεία:

Gaia 11
Gerovassiliou 9
Argyros 8
Alpha 7
Samos_EOS 7
Biblia_Xora 7

kehris 2
Chrisohooy 1
Idea 1
Lyrarakis 1
Mitravelias 1


Pavlidis 1
Monemvasia 1
Digenakis 1
Alexakis 1
Koytsogiannopoylos 1
Mylonas 1
Tselepos 1


Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς την κορυφαία θέση των οινοποιείων που λαμβάνουν συστηματικά μετάλλια... Αλλά είναι εξ' ίσου δύσκολο να αμφισβητηθεί ότι από τον κατάλογο λείπουν παντελώς και για έξη ολόκληρα χρόνια ηχηρά ονόματα, οινοποιεία και κρασιά πολυβραβευμένα σε άλλους διαγωνισμούς ή από σημαντικούς οινοκριτικούς: Μπουτάρης, Σιγάλας, Σκούρας, Κυρ-Γιάννης, Χατζηδάκης, είναι μερικά από αυτά...

Όσο υπάρχουν διαγωνισμοί θα υπάρχει και η αμφισβήτηση... όσο υπάρχουν τυφλές δοκιμές κρασιών θα υπάρχει η υποψία της αναγνώρισης κάποιων, ιδιαίτερα όταν ορισμένοι μόνιμοι κριτές έχουν επαγγελματική σχέση με βραβευμένους κρινόμενους. Αν η γυναίκα του Καίσαρα εκτός από το να είναι τίμια φαινόταν επίσης ότι είναι τίμια, οι αμφισβητήσεις θα εξέλειπαν.

Εμείς από το House of Wine συγχαίρουμε όλους όσους τιμήθηκαν με μετάλλια στον μεγαλύτερο αδιαμφισβήτητα αλλά και με τη μεγαλύτερη επιρροή διαγωνισμό του κόσμου. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε την πολυνίκη Γαία που τα κρασιά της δεν έλειψαν από την κορυφή και τα έξη τελευταία χρόνια. Συγχαίρουμε επίσης θερμά τους νεοεισελθόντες σε αυτή την κατηγορία βραβείων, και τους ευχόμαστε να τους βλέπουμε συχνά εκεί.

Τέλος θα θέλαμε να συγχαρούμε ιδιαίτερα το Σταμάτη Μυλωνά, που είναι το νεότερο μέλος αυτού του exclusive club, για το χρυσό βραβείο που αυτός -αντιπροσωπεύοντας τις προσπάθειες και άλλων οινοποιών της Αττικής (Παπαγιαννάκος, Αναστασία Φραγκου)-, κατάφερε να χαρίσει στο πάλαι πότε ταπεινό Σαββατιανό στο μεγαλύτερο διαγωνισμό του κόσμου!

Ακολουθεί ο κατάλογος των περιφερειακών Τροπαίων και των Χρυσών μεταλλίων, καθώς και η κατάταξη όσων έλαβαν πάνω από 4 μετάλλια.

Μπορείτε να δείτε όλα τα ελληνικά κρασιά που έλαβαν μετάλλιο εδώ.

Περιφερειακά Τρόπαια και Χρυσά ΜετάλλιαΚαταταξη Οινοποιείων με 4 και άνω μετάλλια

Μοιραστείτε το άρθρο: