Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Γκολ στο σωστό ποτήρι!!

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τύχη να παραβρεθώ σε μια γευσιγνωσία με μπύρες που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό…το ξανθό τους χρώμα. Εκτός όμως από αυτό οι διαφορές τους ήταν πολλές. Κάθε μια είχε τον τύπο της - όπως lager, pilsner, weiss, tripel, abbey, μοναστηριακή - την δική της αρωματική προσωπικότητα και το αποκλειστικό αφρώδη και γευστικό πλούτο. Η γευσιγνωσία ξεκίνησε από τις πιο ελαφριές και κατέληξε στις πιο δυναμικές. Το στάδιο που έκανε σε εμένα εντύπωση είναι ότι κάθε μια σερβιρίστηκε στο κατάλληλο ποτήρι για το χαρακτήρα της.

Αυτή είναι μια πραγματική και ολοκληρωμένη μπυρένια εμπειρία. Να απολαμβάνεις με το σωστό τρόπο την αγαπημένη σου αφρώδη αντιπρόσωπο. Έτσι εμπνεύστηκα το θέμα μας γι αυτή την εβδομάδα. Θα αναλύσουμε τα κατάλληλα ποτήρια για τις ξανθιές μπύρες που άλλωστε είναι και πρωταγωνίστριες του καλοκαιριού.

Η επιχείρηση "κάθε τύπος μπύρας στο αντίστοιχο ποτήρι", όπως συμβαίνει και στο κρασί είναι πολύ σημαντική. Ένα ποτήρι μπύρας που έχει επιλεχθεί σωστά μας ανοίγει την πόρτα στο κόσμο της μπύρας, γιατί μας δίνει την δυνατότητα να την γνωρίσουμε καλύτερα. Με άλλα λόγια το σωστό ποτήρι αναδεικνύει και διατηρεί τα γνωρίσματα της μπύρας με το καλύτερο τρόπο σε αντίθεση με ένα λάθος ποτήρι που είναι πολύ πιθανόν να τα κρύβει.

Περνάμε λοιπόν απευθείας στην πράξη συνδέοντας τον διαφορετικό καθαρό και γυάλινο υποδοχέα με την ανάλογη ξανθιά παρουσία.

Classic Pilsner Flute

Ένα χαρακτηριστικό ψηλόλιγνο ποτήρι από εκλεπτυσμένο γυαλί 12 ουγγιών. Μάλιστα το σχήμα του θυμίζει μια σάλπιγγα. Αυτή η κωνική τουλίπα είναι ιδανική για τις μπύρες pilsner. To στενό σχήμα της φέρνει τα ντελικάτα αρώματα αμέσως στη μύτη, ενώ το μεγάλο ύψος της βοηθά στο ταξίδι των φυσαλίδων και στην διατήρηση του διοξειδίου του άνθρακα. Σε αυτό το ποτήρι απολαμβάνουμε τα διακριτικά αρώματα της pilsner και θαυμάσουμε το χρώμα και τις φυσαλίδες της.

Pint για Lager

Ένα ποτήρι με ιστορία και μεγάλη ζήτηση στις αμερικάνικες και αγγλικές pub. To σχήμα του είναι κυλινδρικό με μια μικρή κωνικότητα. Βασικά κυκλοφορεί σε δυο κλασικά μεγέθη τα 16 και 20 εκατοστά. Το 1824 κηρύχτηκε από το Βρετανικό κοινοβούλιο ως επίσημο μέτρο για το σερβίρισμα της μπύρας. Την δεκαετία του 60 το σχήμα του βελτιώθηκε λίγο και πραγματικά κυριάρχησε στα μπαρ.Τα θετικά του είναι ότι υποστηρίζει τον αφρό της lager και η μεγάλη του επιφάνεια υποβοηθά τα αρώματα. Στα συν του είναι επιπλέον ότι είναι οικονομικό και ότι έχει μεγάλη χωρητικότητα για μεγάλες απολαύσεις.

Weizen glass

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση της φρουτώδη weiss στο δικό της βαυαρικό weiss ποτήρι. Το στόμιο είναι ευρύ για την δημιουργία μιας γενναιόδωρης κεφαλής αφρού, ενώ το ειδικά διαμορφωμένο σχήμα που στενεύει, ανοίγει προς τα πάνω και ξαναστενεύει έχει πολλές λειτουργίες. Καταρχήν δεσμεύει τα εκλεπτυσμένα αρώματα τροπικών φρούτων, όπως μπανάνας και ροδάκινου, ώστε να απελευθερωθούν κατευθείαν στην μύτη μας. Επίσης φροντίζει να μην παραμένουν οι ζύμες στο πάτο του ποτηριού και να χάνουμε γεύσεις από την μπύρα.

Large Tulip Glass

Σε αυτά τα ποτήρια σερβίρονται οι πιο βαριές αρωματικά ξανθιές, όπως για παράδειγμα είναι οι μοναστηριακές. Η διαμόρφωση του ποτηριού ενισχύει την απολαυστική εμπειρία αυτών των μπυρών απελευθερώνοντας τα αρώματα τους με το καλύτερο τρόπο. Παράλληλα ο τουλιπένιος χαρακτήρας ζωντανεύει τον αφρό και την γεύση.


Τώρα που ξέρουμε που θα πιούμε τι, προμηθευτείτε τα ποτήρια σας - εμείς μάλιστα στο House of Wine στη λίστα των αξεσουάρ τα περιλαμβάνουμε - και ξεκινήστε ένα παιχνίδι δοκιμών για να καταλάβετε τις μεγάλες διαφορές. Το παιχνίδι αυτό σίγουρα θα καταλήξει σε μεγάλη απόλαυση.

Κάποια τελευταία tips πριν αρχίσετε τις δοκιμές και τα πειράματα είναι: Να μην σερβίρετε την μπύρα σας σε πολύ παγωμένα ποτήρια, γιατί έτσι αραιώνετε το χαρακτήρα της και χάνετε πολλά πράγματα. Επίσης καλύτερα είναι να ξεπλένετε τα ποτήρια με τα χέρια με ένα ήπιο σαπούνι και όχι στο πλυντήριο και φυσικά να τα αφήνετε να στεγνώσουν μόνο τους ανάποδα και να μην τα σκουπίζετε με πετσέτα.


Μοιραστείτε το άρθρο: