Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Πώς να ‘επιβιώσετε’ στα φετινά Διονύσια…

Πώς να ‘επιβιώσετε’ στα φετινά Διονύσια…Από τον Γ. Μιχαήλο


Έχω την εικόνα σας μπροστά στα μάτια μου… Έχετε φορέσει τα αθλητικά σας παπούτσια για να νιώθετε άνετα όταν θα βολτάρετε στην έκθεση, έχετε διαλέξει παρέα που μοιράζεστε κοινό πάθος για το κρασί και ήδη κοντοστέκεστε μπροστά στα σκαλοπάτια του Ζαππείου Μεγάρου, έτοιμοι να συμμετάσχετε στο μεγαλύτερο οινικό γεγονός της χρονιάς, τα Διονύσια. Προβάλλοντας την ίδια εικόνα στο μυαλό μου τέσσερις ώρες όμως αργότερα, βλέπω μερικούς από εσάς σε πλήρη ευθυμία (για να μη πω μέθη) να αφήνετε την έκθεση πίσω, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρείτε κάτι φαγώσιμο να βάλετε στο στόμα σας, μπας και καταφέρει να συνέλθει το στομάχι σας… Δεν πρόκειται φυσικά για πρόβλεψη αλλά για déjà vu, μία σκηνή την οποία έχω απόλυτα βιώσει στο παρελθόν. Πραγματικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την πρώτη μου επεισοδιακή επίσκεψη σε έκθεση κρασιού, Οινόραμα ήταν, όταν αρκετά χρόνια πριν παρέα με τον αδερφικό μου φίλο Σώζο βγήκαμε σχεδόν παραπατώντας από το ΕΚΕΠ μετά από άπειρες δοκιμές διαφορετικών κρασιών.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, βρέθηκα σε πάρα πολλές εκθέσεις είτε ως επισκέπτης είτε ως εκθέτης (ευτυχώς πάντα νηφάλιος) και να ‘μαι τώρα εδώ να προσπαθώ να σας καθοδηγήσω ώστε να απολαύσετε όσο γίνεται περισσότερο το πολύ σημαντικό για όλους τους οινόφιλους Π/Σ/Κ που έρχεται.

Είστε πρωτάρηδες και δεν ξέρετε λοιπόν από πού να πρωτοξεκινήσετε; Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε. Αράξτε για λίγο στα δύο φιλόξενα-τεράστια περίπτερα του House of Wine δεξιά και αριστερά από την είσοδο της έκθεσης και σκανάρετε στα γρήγορα τον χάρτη της έκθεσης με τα οινοποιεία που λαμβάνουν μέρος, προσπαθώντας να εξοικειωθείτε με την διάταξη του χώρου συνολικά. Με την ευκαιρία αφήστε και κανένα mail για να μπορείτε να λαμβάνεται τα πολύ χρήσιμα, γεμάτα πληροφορίες newsletters που αποστέλλει το HOW σε περιοδική βάση. Αν δεν έχετε μεγάλη πίεση χρόνου μπορείτε να κάνετε μία σύντομη βόλτα γύρω από το περιστύλιο του Ζαππείου, εντοπίζοντας που βρίσκονται τα οινοποιεία που σας ενδιαφέρουν, ενώ ταυτόχρονα χαζεύετε και τον όμορφο κόσμο που πάντα κυκλοφορεί σε αυτές τις εκθέσεις.

Προσπαθήστε να είστε αρκετά επιλεκτικοί στο τι θα αποφασίσετε να δοκιμάσετε και αποφύγετε να ξεπεράσετε τα 30 το πολύ 40 ημερησίως κρασιά από τις 1000 και πλέον ετικέτες που θα υπάρχουν διαθέσιμες προς δοκιμή. Τσεκάρετε με ένα μαρκαδόρο πάνω στο χάρτη τι σας ενδιαφέρει και προσπαθήστε να επιμείνετε στο αρχικό σας πλάνο όσο γίνεται περισσότερο. Είναι σίγουρο ότι οι πολύ ευγενικές αδερφές Πατεριανάκη, θα προσπαθήσουν να σας μυήσουν σε όλη τη γκάμα των Κρητικών κρασιών τους, το ίδιο θα κάνει και η Μαρίνα Μπουτάρη από την Μπουτάρης Οινοποιητική ή η Λέγκα Μούντριχα από το Κτήμα Αβαντίς. Όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα stands είναι πολύ πειστικοί, αυτή είναι άλλωστε η δουλειά τους, ωστόσο προσπαθήστε ευγενικά να τους εξηγήσετε ποια είναι η επιθυμία σας και ποιο από τα κρασιά τους σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προαποφασίσετε πως θέλετε να κινηθείτε μέσα στην έκθεση. Καθορίστε αν θέλετε να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας λιγότερο γνωστούς παραγωγούς και κρασιά με τα οποία δεν έχετε έρθει σε επαφή σκοπεύοντας να εμπλουτίσετε την αγοραστική σας γκάμα. Αυτού του είδους οι εκθέσεις προσφέρονται για τέτοιες καινούριες αναζητήσεις.

Ήδη με μία πολύ γρήγορη ματιά είδα ότι θα είναι εκεί το οινοποιείο Βρυνιώτη με το πολύπλοκο Wild Ferment Syrah του, η Ιδαία Oινοποιητική με το σαγηνευτικά γλυκό Λιάτικο ή ο Διαμαντάκης με τη στιβαρή του Διαμαντόπετρα, ένα χαρμάνι Syrah με το τοπικό στην Κρήτη Μανδηλάρι.

Και να ήταν μόνο αυτοί... Μυλωνάς με εξαιρετικό Σαββατιανό και Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης, Νούλας με σπουδαία δουλειά σε διεθνείς ποικιλίες όπως Chardonnay και Merlot, Μπριντζίκης με τον εξωτικό Τινακτορώγο, Κίκονες με την παλαιότερη Ελληνική ποικιλία το Λημνιό, Γαβαλάς με το απίστευτα εξελιγμένο γευστικά χαρμάνι Γαϊδουριάς και Κατσανού, κτήμα Γκιούλη με το τολμηρό σε αρώματα Sauvignon Gris και πολλοί άλλοι που καλείστε οι ίδιοι να ανακαλύψετε.

Σηκώστε τα κεφάλια και όπου βλέπετε ονόματα παραγωγών ή ποικιλιών που δεν γνωρίζετε ορμήστε. Από την άλλη υπάρχει και η επιλογή του να τεστάρετε τα αγαπημένα σας ήδη οινοποιεία και να συστήσετε στην παρέα σας τα κρασιά τους ή ακόμα και να κινηθείτε προς τις premium τιμής φιάλες που πάντα σερβίρονται σε αυτές τις εκθέσεις. Σίγουρα θα είναι εκεί ο Σιγάλας με το σπάνιο Νυχτέρι του, ο Παπαϊωάννου με το κορυφαίο Terroir, η Σεμέλη με το μακράς παλαίωσης Grande Reserve Αγιωργίτικο της, ή ο Μπουτάρης με το αρωματικό Σκαλάνι του από το οινοποιείο της Κρήτης.

Στην περίπτωση που δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με ποικιλίες, τύπους ή στυλ κρασιών, τότε βρείτε ένα κρασί το οποίο σας αρέσει και ρίξτε μία ματιά στην ετικέτα του. Έστω ότι μιλάμε για την super αρωματική Μαλαγουζιά του Τετράμυθου η οποίο έπεσε κατά τύχη στην αντίληψη σας και σας εντυπωσίασε. Είναι μία καλή ιδέα να δοκιμάσετε και άλλες Μαλαγουζιές από διαφορετικά οινοποιεία και το πιο πιθανών είναι ότι θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι από την βόλτα σας, έχοντας βάλει αρκετά κρασιά στο μάτι.

Όσο και αν φαίνεται σε αρκετούς από εσάς άκομψο, ο πολύ καλός μου φίλος Παύλος δεν μπορεί ακόμα να το χωνέψει, μπορείτε να κάνετε χρήση των πτυελοδοχείων που υπάρχουν επάνω στα τραπέζια των παραγωγών. Μετά από σαράντα και βάλε διαφορετικές γουλιές είναι πιθανών ότι το Ζάππειο θα είναι αυτό το οποίο θα γυρίζει γύρω από εσάς και όχι εσείς γύρω από αυτό. Σας μιλάω εκ πείρας. Και βεβαίως όσοι αρνηθείτε να σπαταλήσετε έστω και μία γουλιά από το κρασί που σας σερβίρετε και είμαι σίγουρος ότι θα είστε αρκετοί, εντοπίστε τουλάχιστον που μπορείτε να πίνετε αρκετό νερό ανάμεσα στα κρασιά τα οποία δοκιμάζετε (μπορεί να προσφέρεται και πάνω στα τραπέζια), ώστε να αποφύγετε να ξυπνήσετε την επόμενη μέρα με ένα κεφάλι κουδούνι.

Ο κύριος Στεργίδης και η Vinetum που οργανώνουν την έκθεση είχαν την καλή διάθεση να προσφέρουν μέσα στην τιμή του εισιτηρίου και ένα ποτήρι κρασιού για να κάνετε τις δοκιμές σας. Όσοι έχετε τη δυνατότητα καλό θα ήταν να πάρετε και ένα δεύτερο ποτήρι από το σπίτι σας, για να ξεχωρίσετε τουλάχιστον τα λευκά από τα κόκκινα χωρίς να χρειαστεί να ξεπλένετε συνέχεια με νερό το ίδιο ποτήρι ότι και αν δοκιμάζετε. Και φυσικά θα σας βοηθήσει πολύ να τηρήσετε μία συγκεκριμένη σειρά δοκιμής στα κρασιά ξεκινώντας από τα αφρώδη, συνεχίζοντας με λευκά, ροζέ, ερυθρά και καταλήγοντας στα γλυκά. Το ιδανικό θα ήταν αφού έχετε τη δυνατότητα με ένα εισιτήριο να επισκεφτείτε την έκθεση και τις τρεις ημέρες να το κάνατε, αφιερώνοντας κάθε μέρα και σε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Προσοχή μόνο να μην ξεχάσετε το ποτήρι σας γιατί δεν δικαιούστε δεύτερο δωρεάν από τον οργανωτή.

Μη φορέσετε άρωμα τις ημέρες της επίσκεψης σας στα Διονύσια γιατί θα αποσπάσει εσάς και τους γύρω σας από την γευστική δοκιμή των κρασιών. Δεν είναι σωστό ένα Ξινόμαυρο να θυμίζει κάτι από Gucci. Πολύ περισσότερο όμως μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους που γίνονται αυτές οι εκθέσεις είναι να φέρουν το ευρύ κοινό κοντά στο εμφιαλωμένο ποιοτικό κρασί. Και μη σας πείσει κανείς ότι υπάρχουν χαζές ή άσχετες ερωτήσεις. Είμαι πάρα πολύ σίγουρος ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επένδυσαν τα λεφτά τους στην έκθεση, το έκαναν ακριβώς για να απαντήσουν σε όλα αυτά τα οποία θέλετε να μάθετε.

Tο πόσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα διαθέτουν τα Διονύσια, φαίνεται από το πλήθος σεμιναρίων που οργανώνονται κατά τη διάρκεια τους. Αν έχετε το παραμικρό ενδιαφέρον για το κρασί μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποιο από τα σεμινάρια. Θα είμαι και εγώ εκεί με το WSPC (Wine and Spirits Professional Center) οργανώνοντας παρέα, ελπίζω με αρκετούς από εσάς, σύντομες, παιχνιδιάρικες γευστικές δοκιμές κρασιών. Και αν δεν με βρείτε εκεί θα με βρείτε στα περίπτερα του House of Wine, ή αν δεν είμαι ούτε εκεί θα γυρίζω σαν σβούρα στην έκθεση εξασκώντας το αγαπημένο μου σπορ… Να δοκιμάζω καινούρια πράγματα. Και όσοι από εσάς είστε tech freaks με ipad, iphone, twitter, facebook, Linkedin και δεν συμμαζεύεται, κάντε ένα τσεκάρισμα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο είστε στην έκθεση. Όλο και κάποιος από τους συνήθεις ύποπτους, Λαζαράκης, Καρακάσης, Πικούνης, η αφεντιά μου ή κάποιος από τους οινικούς σας φίλους, θα είναι online και θα ανεβάζουν επί τόπου τι τους εντυπωσίασε.. Είναι συγκλονιστικό το πόσο γρήγορα διαδίδονται τα νέα στην εποχή της τεχνολογίας και πόσο χρόνο και κόπο μπορείς να γλιτώσεις με αυτό τον τρόπο.

Και επειδή το μέλλον του κρασιού είναι το ‘try before you buy’, δίνοντας με τον τρόπο αυτό στον καταναλωτή μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση απέναντι στην απέραντη ποικιλία των διαθέσιμων κρασιών, House of Wine και Διονύσια σας δίνουν φέτος τη δυνατότητα να αγοράσετε απευθείας από την έκθεση κρασιά τα οποία δοκιμάσατε και σας άρεσαν. Μεταξύ μας, λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία δεν ξέρω αφού δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου, ωστόσο δεν φαντάζεστε πόσο μου αρέσει να νιώθω ότι διευκολύνεται η ζωή μου και ότι τα πράγματα γύρω μου εξελίσσονται.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε… και όλα τα ίδια μένουν; Αναρωτιέμαι τελικά…

Ελπίζω να τα πούμε από κοντά



Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

Μοιραστείτε το άρθρο: