Sauvignon Blanc και Ασύρτικο-Όταν τα ετερώνυμα έλκονται

Sauvignon Blanc και Ασύρτικο-Όταν τα ετερώνυμα έλκονταιΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Μπορείτε στα γρήγορα να σκεφτείτε τι κοινό έχουν η Βιβλία Χώρα και το Thema του Παυλίδη, που αποτελούν δυο από τα πιο αναγνωρίσιμα και μοδάτα brands Ελληνικών λευκών κρασιών στις μέρες μας;

Και τα δυο είναι φτιαγμένα από χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικου, όπως και αρκετά ακόμα κρασιά από τον Ελληνικό Αμπελώνα. Τέχνη Αλυπίας λευκός, Τέταρτη Διάσταση του Κεχρή με λίγο βαρέλι, ο κλασικός Αμέθυστος Λαζαρίδη με λίγο έξτρα Semillon στην παρέα, Συμφωνία του Αμπελόεις, Μετόχι Χρωμίτσας του Τσάνταλη και αρκετά ακόμα κοσμούν τα ράφια του House of Wine. Μιλάμε λοιπόν για ένα χαρμάνι το οποίο δείχνει να έχει κερδίσει όχι μόνο την προτίμηση των Ελλήνων οινοπαραγωγών, ειδικά της Βορείου Ελλάδας, αλλά και την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού.

Πως όμως δυο φαινομενικά πολύ διαφορετικά ως προς τον μεταξύ τους χαρακτήρα σταφύλια έχουν καταφέρει να «παντρευτούν» τόσο αρμονικά; Από ότι φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο κανόνας ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Από τη μια το Sauvignon Blanc προσφέρει στο χαρμάνι τον εκρηκτικά αρωματικό του χαρακτήρα που ξεχειλίζει από φρούτα και στοιχεία φυτικότητας που μπορεί σε ορισμένους να θυμίζουν πράσινη πιπεριά και γρασίδι, από την άλλη το μη αρωματικό Ασύρτικο, το οποίο όμως διαθέτει δομή και ένταση προσφέροντας στο χαρμάνι υψηλά επίπεδα οξύτητας, αυστηρότητα και «δύναμη».

Το σκεπτικό πίσω από τον συνδυασμό των δυο ποικιλιών, όπως πάντα συμβαίνει στα χαρμάνια είναι πολύ απλό. Να δημιουργηθεί ένα τελικό σύνολο το οποίο θα είναι ανώτερο από τα επιμέρους στοιχεία που το αποτέλεσαν. Το Ασύρτικο λοιπόν προσφέρει την «ραχοκοκαλιά» στο χαρμάνι, πάνω στην οποία έρχονται και πατάει το super-Αρωματικό Sauvignon και ενισχύει με φρεσκάδα και αρωματικές νότες.

Μη ξεχνάτε εξάλλου ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρκετές φυτεύσεις με Sauvignon Blanc το κλίμα της χώρας μας είναι αρκετά ζεστό για τις προτιμήσεις τις ποικιλίας, με αποτέλεσμα το κρασί να αποκτάει τα έντονα τροπικά αρώματα αλλά να χάνει σε οξύτητα και φρεσκάδα. Ακριβώς σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δράση το Ασύρτικο το οποίο φυσικά φημίζεται για την οξύτητα που πάντα διατηρεί ως ποικιλία.

Επίσης η τακτική του να χαρμανιάσεις μια τοπική ποικιλία με μια διεθνή (περισσότερο γνωστή) ποικιλία είναι πολύ κλασική, ειδικά στις περιπτώσεις κρασιών που αναγράφουν τις ποικιλίες στην ετικέτα τους. Έτσι σε πολλές χώρες του κόσμου οι πασίγνωστες λευκές και ερυθρές ποικιλίες, όπως το Sauvignon, το Cabernet, το Merlot αναμιγνύονται με τοπικές ποικιλίες δίνοντας και ένα χαρακτήρα αναγνωρισιμότητας σε κρασιά που ειδάλλως θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βρουν έξοδο στις αγορές, ειδικά τις διεθνείς.

Το ποσοστό της κάθε ποικιλίας στο χαρμάνι εξαρτάται από το στυλ κρασιού το οποίο θέλει να φτιάξει ο κάθε παραγωγός. ‘Έτσι για παράδειγμα στην περίπτωση της Τέχνης Αλυπίας το ποσοστό του Sauvignon Blanc να φτάνει στο 90% μιλώντας σχεδόν για ένα μονοποικιλιακό κρασί, ενώ στο Thema του Παυλίδη έχουμε ισορροπία στο χαρμάνι με 50% Ασύρτικο και 50% Sauvignon Blanc.

Δε χωράει αμφιβολία λοιπόν, πως η συνύπαρξη Sauvignon Blanc και Ασύρτικου είναι αυτό που λέμε hit on the spot. Ένα από τα πιο αρωματικά, κομψά και σύγχρονα blends του Ελληνικού αμπελώνα δείχνει σε όλες τις εκφράσεις του το δυναμικό του συγκεκριμένου συνδυασμού που δίνει πάντα εξαιρετικά αποτελέσματα. Και αν κάποια από αυτά τα κρασιά είναι πασίγνωστα και τα οποία έχετε εμπιστευτεί πολλές φορές, ρίξτε μια ματιά και στις λιγότερο mainstream προτάσεις του House of Wine που συνυπάρχουν σε αυτή εδώ τη σελίδα.


Στην υγειά σας και καλή εβδομάδα



Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: