Διατηρώντας την ανοιχτή φιάλη στις διακοπές σας

Διατηρώντας την ανοιχτή φιάλη στις διακοπές σαςΑπό τον Γ. Μιχαήλο


Καλώς ή κακώς το να βάλεις κάτω ένα μπουκάλι κρασί για να πιεις αποτελεί υπερβολή. Ειδικά την περίοδο των διακοπών με τη ζέστη να είναι αφόρητη και ακόμη περισσότερο αν η παρέα σου δε έχει την ίδια διάθεση με σένα να ακολουθήσει. Ανοίγεις λοιπόν τη λίστα κρασιών στο ξενοδοχείο που βρίσκεσαι ελπίζοντας πως θα δεις κάποιες επιλογές σε ποτήρι ή μισομπούκαλα ή ακόμα και σε φιάλη 187ml αεροπορικού τύπου και τρως και από εκεί πόρτα. Ούτε μια διαθέσιμη επιλογή πέρα από την κλασική φιάλη των 750 ml.

Η μπύρα φαντάζει και πάλι ως η μόνη επιλογή αλλά αυτή τη φορά δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις πίσω. Θες σώνει και καλά να δοκιμάσεις το Skipper του Ταμιωλάκη με την προχώ ετικέτα, γιατί έχεις καιρό να το βρεις μπροστά σου και παραθερίζοντας στη Κρήτη τι άλλο από κρητικό κρασί θα ήθελες στο ποτήρι σου;

Αν ήσουν εντελώς ´πυροβολημένος´ θα είχες κουβαλήσει μαζί σου ότι gadget-ακι υπάρχει γύρω από τη συντήρηση του κρασιού. Από την άλλη όταν πας κάπου να χαλαρώσεις, να ηρεμήσεις και να ξεφύγεις, το να κουβαλάς μαζί σου το high-tech Coravin, ή Wine Save ή ακόμα και μια πιο απλή αντλία τύπου αντλία Concerto με πώματα  είναι σα να εμφανίζεται μια γυναίκα στη παραλία με μαλλί κομμωτηρίου, ψηλοτάκουνα και βραδινό φόρεμα. Δε κολλάει μια τέτοια εικόνα.

Υπάρχει όμως δυο απλοί τρόποι να συντηρήσεις για μερικές μέρες το μισογεμάτο-μισοάδειο μπουκάλι κρασί που αποφάσισες να απολαύσεις με το μεσημεριανό σου αλλά δε κατάφερες να τελειώσεις μια και έξω γιατί οι υπόλοιποι προτίμησαν να πιουν με τη ζέστη μπύρα ή κόκα κόλα.

Η απλούστερη λύση είναι να σφραγίσεις τη φιάλη σου άμεσα ξανά με το φελλό ή το βιδωτό πώμα αφού σερβίρεις τη ποσότητα που θες να πιεις και να το αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε όρθια θέση για να μην υπάρχει περίπτωση να στάξει. Και όταν μιλάμε για αποθήκευση στο ψυγείο δεν εννοούμε μόνο τα λευκά ή τα ροζέ αλλά και τα κόκκινα. Ο λόγος είναι πολύ απλός και έχει να κάνει με φυσικοχημεία και ταχύτητες αντιδράσεων. Η ταχύτητα αντίδρασης της οξείδωσης που ουσιαστικά είναι υπεύθυνη για το ότι το κρασί υποβαθμίζεται ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, ελαττώνεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, άρα η οξείδωση του κρασιού καθυστερεί αν το διατηρήσουμε μέσα στο ψυγείο. Οπότε αν θέλετε να πιείτε μόνο ένα ποτήρι από τη φιάλη σας κάθε βράδυ αφού σερβίρετε βάλτε το υπόλοιπο αμέσως στο ψυγείο και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για τέσσερις πέντε μέρες.

Μια δεύτερη εξίσου αποτελεσματική λύση είναι να μεταγγίσετε το κρασί που περίσσεψε σε μια μικρότερη φιάλη. Η οξείδωση έχει να κάνει με την έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο, οπότε αν φροντίσετε να έρχεται σε λιγότερο επαφή με αυτό είναι λογικό πως θα καθυστερήσει. Αν λοιπόν βρείτε σε κάποιο από τα μαγαζιά με τα σουβενίρ κάποιο δοχείο-φιάλη μικρότερης χωρητικότητας, αγοράστε ένα και απογεμίστε μέχρι πάνω αυτή τη μικρότερη φιάλη με το κρασί που έχει περισσέψει. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά την έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο άρα και την πιθανή γρήγορη οξείδωση του.

Απλά πράγματα, καλοκαίρι έχουμε και θέλουμε να είμαστε το δυνατόν χαλαροί.


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: