Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πάμε Οινόραμα;

Πάμε Οινόραμα;Από τον Γ. Μιχαήλο


Οι απανταχού οινόφιλοι της Ελλάδας έχουν ήδη σημειώσει στην ατζέντα τους το φετινό ραντεβού του Οινοράματος 7-9 Μαρτίου, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο. Για τον κόσμο που αγαπάει το κρασί το Οινόραμα είναι μια πραγματική ιεροτελεστία. Δύσκολο να σηκώσουν ακόμα και το κινητό τους εκείνες τις μέρες, ξοδεύουν οχτάωρα ολόκληρα στην έκθεση που με βάζει σε υποψίες ότι ο Στεργίδης μπορεί και να τους ‘κόβει’ ένσημα, άσε που μια λεύκανση σχεδόν επιβάλλεται μετά το τέλος της έκθεσης για να επανέλθει το λευκό της colgate στα δόντια…

Δεν μου αρέσει απλά να δοκιμάζω σε αυτές τις εκθέσεις. Ξετρελαίνομαι επίσης να παίρνω λίγο απόσταση και να παρατηρώ τον κόσμο, το πώς κινείται μέσα στο χώρο, να κρυφακούω τα σχόλια τους για τα κρασιά. Είναι τρομερό το feedback που παίρνεις σε τέτοιες περιπτώσεις και πραγματικά σε προσγειώνει στην πραγματικότητα σε σχέση με τις προτιμήσεις του κοινού… Το Οινόραμα οφείλει να είναι μια γιορτή για το κρασί, μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να δοκιμάσουν ήδη αγαπημένα αλλά και καινούρια κρασιά, να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους παραγωγούς, να εκφέρουν τη γνώμη τους (καλή, κακή άσχετη δεν έχει σημασία), να νιώσουν εντέλει κομμάτι αυτής της ιστορίας που λέγεται κρασί.

Όπως πληροφορήθηκα από το site του Οινοράματος θα υπάρχουν πάνω από 120 παραγωγοί στην έκθεση… Οδηγίες αυτή τη φορά δε θα σας δώσω για το πώς να περιηγηθείτε στην έκθεση, εξάλλου το έχω κάνει στο παρελθόν άρα μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερο άρθρο. Το μόνο για το οποίο θα σας προέτρεπα είναι να το ευχαριστηθείτε.

Προς αυτή την κατεύθυνση και όλες οι αλλαγές που θα συντελεστούν στο φετινό Οινόραμα. Πέρα από την αλλαγή του χώρου, οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει και αρκετές καινούριες δράσεις. Η πρώτη και πιο σημαντική είναι η εβδομάδα που προηγείται του Οινοράματος (Athens Wine Week) κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδιάζονται ποικίλες εκδηλώσεις σε wine bars και εστιατόρια, σχολές κρασιού, κάβες, με επίκεντρο το κρασί. Για αυτούς που δεν είναι φίλοι του κρασιού θα μπορούσε αυτή να είναι και εβδομάδα των παθών, για όλους εμάς που το αγαπάμε όμως, μια θαυμάσια ευκαιρία για socializing γύρω από το αγαπημένο μας θέμα.

Η εβδομάδα γίνεται στα πρότυπα αντίστοιχων εβδομάδων άλλων σημαντικών οινικών μητροπόλεων (Νέα Υόρκη, Λονδίνο κλπ) που οργανώνουν πάρα πολλά events γύρω από το κρασί στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλά εστιατόρια και bars. Για να ενημερωθείτε σχετικά θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φετινού Οινοράματος.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και δυο ξεχωριστές του κρασιού δράσεις, που όμως συνδέονται με ιδιαίτερο τρόπο με αυτό. Η πρώτη αφορά τα ελαιόλαδα παραγωγών κρασιού τα οποία θα εκτεθούν χωριστά μέσα στο Οινόραμα, με τη Μαρία Κατσούλη (πάντα ένα βήμα μπροστά) να συντονίζει τη γευσιγνωσία και να ενημερώνει τον κόσμο σχετικά. Η δεύτερη με περισσότερο καλλιτεχνική χροιά αφορά την έκθεση παλαιών δρύινων βαρελιών τα οποία μεταμορφώθηκαν από 30 καλλιτέχνες σε έργα τέχνης και θα διατίθενται προς πώληση μέσα στην έκθεση.

Όλα ακούγονται ιδιαίτερα συναρπαστικά και δίνουν το έναυσμα για μια πολύ γεμάτη εβδομάδα για όλους εμάς που αγαπάμε το κρασί. Καλή επιτυχία στο φετινό Οινόραμα και στους εκθέτες του και φυσικά θα είμαστε εκεί, πιθανότατα και όλες τις μέρες της έκθεσης για να δοκιμάσουμε, να ξεχωρίσουμε, να απολαύσουμε τα κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Θα επανέλθω φυσικά και πριν το ξεκίνημα αλλά και μετά το τέλος του Οινοράματος με εκτενείς αναφορές σχετικά.

Aααα ξέχασα… Θα έχω μαζί μου και απουσιολόγιο οπότε κανονίστε την πορεία σας!


Καλή εβδομάδα


Γρηγόρης Μιχαήλος
Γρηγόρης Μιχαήλος AIWS
(Associate Member in the Institute of Wines & Spirits)
Wine Educator & Consultant

 

Μοιραστείτε το άρθρο: