Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μετρώντας αντίστροφα για το Beaujolais… 2015

Μετρώντας αντίστροφα για το Beaujolais… 2015
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τα πιο πολλά άρθρα με θέμα το Beaujolais Nouveau που έρχεται σε λίγες ημέρες, έχουν τον τίτλο ‘το πρώτο κρασί της χρονιάς’. Επειδή για εμάς το πρώτο κρασί της χρονιάς είναι το Sauvignon Blanc Αβαντίς, επιλέξαμε να μετρήσουμε αντίστροφα αφού απομένουν λίγες μέρες από την άφιξη τους. 10.. και σήμερα λοιπόν.

Η περιοχή του Beaujolais βρίσκεται στην Γαλλία, στο νότιο μέρος της Βουργουνδίας. Αν και θεωρείται μέρος της Βουργουνδίας, το στυλ των κρασιών, η ποιότητα και οι ποικιλίες διαφέρουν πολύ. Το Beaujolais κατακλύζεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay (προφέρεται ‘γκαμέ’ /προς αποφυγήν παρεξηγήσεων). Είναι ποικιλία με χαμηλό ποσοστό τανινών και έντονα αρώματα βατόμουρου και κερασιού.

Περίπου η μισή παραγωγή της περιοχής προορίζεται για τα Βeaujolais Nouveau, τα πρώτα κρασιά που βγαίνουν πολύ σύντομα μετά τον τρύγο και η υπόλοιπη για τα Beaujolais Village και τα Beaujolais cru. 39 χωριά της περιοχής μπορούν να αποκαλούν τα κρασιά τους village (Beaujolais Village Natural), ενώ υπάρχουν και 10 χωριά που μπορούν να φέρουν το όνομα τους στην ετικέτα, με τα Moulin-a-Vent και Morgon να είναι τα πιο πλούσια και με δυνατότητα εξέλιξης στην φιάλη για λίγα χρόνια. Για αυτά θα περιμένετε περισσότερο από τα Nouveau για να βγουν στην αγορά και δεν χρειάζεται να τα πιείτε μέσα σε λίγους μήνες. Μόλις το 1% της παραγωγής της περιοχής αφορά λευκά κρασιά.

Τα Nouveau έχουν προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες διαμάχες και debate σχετικά με την ποιότητα τους! Το σίγουρο είναι ότι δεν μιλάμε για ‘μεγάλα’ κρασιά, ούτε ‘πλασάρονται’ σαν μεγάλα κρασιά, ούτε οι τιμές τους δηλώνουν κάτι τέτοιο. Αν και ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκαν είναι το ‘cash flow’, τα κρασιά είναι πολύ ευχάριστα και διασκεδαστικά. Και το marketing φυσικά, παράδειγμα προς μίμηση! Αν δείτε περιγραφές τέτοιων κρασιών με λέξεις όπως συμπύκνωση, πολυπλοκότητα, βάθος και πλούτος σίγουρα θα έχει γίνει κάποιο λάθος. Λέξεις όπως αρωματικό, φρεσκάδα, φρουτώδες και ελαφρύ περιγράφουν πλήρως αυτό το στυλ κρασιών. Εγώ είμαι από αυτούς που την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, λιγουρεύονται ένα ποτηράκι Βeaujolais Nouveau.

Είναι λοιπόν fanky κρασιά, γεμάτα με φρέσκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, τσιχλόφουσκας, μπανάνας και κανέλας. Στο στόμα είναι ελαφριά και οι τανίνες ανεπαίσθητες, ενώ συνίσταται να τα πίνουμε ελαφρώς δροσερά. Δεν μπορούν να διατεθούν στους καταναλωτές πριν από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και δεν μπορούν να πουληθούν μετά τις 31 Αυγούστου. Καλό είναι να τα έχετε απολαύσει μέχρι το καλοκαίρι, γιατί είναι φτιαγμένα για να καταναλωθούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Προσοχή! Δεν παλαιώνουν! Αν έχετε ένα φίλο που δεν είναι εξοικειωμένος με το εμφιαλωμένο κρασί πιο εύκολα θα τον κερδίσετε με ένα Beaujolais Νouveau παρά με ένα πληθωρικό και σύνθετο ερυθρό. Και βέβαια μην το βάλετε δίπλα σε κόκκινα κρέατα ή στο πλούσιο σιγομαγερεμένο κυνήγι σας όπως θα κάνατε με άλλα πιο πλούσια κρασιά. Πιείτε το με πίτσες, σουβλάκια, ζυμαρικά, λευκά κρέατα και με αλλαντικά.

O φρουτώδης χαρακτήρας (που έχει άλλωστε και η ποικιλία) ενισχύεται από τον τρόπο παραγωγής. Δεν ακολουθείται η κλασσική ερυθρή οινοποίηση αλλά η μέθοδος της ‘ανθρακικής αναεροβίωσης’ ή Carbonic Maceration για τους γαλλομαθείς. Η μέθοδος αυτή (τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα στην δεξαμενή που είναι γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα) ευνοεί την εξαγωγή του χρώματος και των αρωμάτων αλλά όχι των τανινών δίνοντας αυτό το ιδιαίτερο στυλ στα κρασιά.

Το House of Wine προτείνει τρία εξαιρετικά δείγματα τέτοιων κρασιών από τρεις σπουδαίους παραγωγούς της περιοχής, που μπορείτε να προαγοράσετε από τώρα αλλά θα τα παραλάβετε την Τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου: Georges Duboeuf – Beaujolais Nouveau, Vignerons de Bel Air – Beaujolais Nouveau και Joseph Drouhin- Beaujolais Nouveau.

Τα δελτία τρύγου μιλούν για μια πολύ καλή χρονιά φέτος (2015) για την Γαλλία και ειδικά για αυτή την περιοχή! Ραντεβού λοιπόν στις 19 Νοεμβρίου με ένα ποτηράκι Νouveau (ή ένα μπουκαλάκι μάλλον)!Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


 

Μοιραστείτε το άρθρο: