Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Cocktails!

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθώ τα νιάτα μου και τη θητεία μου ως μπάρμαν. Και βέβαια, χρησιμοποιώ τη λέξη μπάρμαν και όχι bartender, γιατί όλοι οι συνομήλικοι μου που υπηρέτησαν το αλκοόλ από το συγκεκριμένο πόστο, έτσι λέγονταν, μπάρμεν δηλαδή και όχι bartenders (chic?) όπως θέλουν να ονομάζονται όλοι αυτοί οι μοδάτοι (?) τύποι με τα παράξενα μούσια και τα ζογκλέρικα κόλπα που βλέπουμε πίσω από τις αθηναϊκές μπάρες. Θα γράψω λοιπόν για

Cocktails

Θα παρουσιάσω λοιπόν κάποια ιστορικά στοιχειά για την ετυμολογία της λέξης cocktail και φυσικά και αρκετές συνταγές απο μερικά γνωστά, αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό cocktails.

Ξεκινάω με κάποια ιστορικά στοιχειά. Ως προς την προέλευση της λέξης cocktail υπάρχουν αρκετές εκδοχές.

Ή πρώτη από αυτές έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ρώμη. Εικάζεται λοιπόν, οτι ο γιατρός Κλαύδιος δημιούργησε ενα δικής του έμπνευσης και εκτέλεσης απεριτίφ, το οποίο περιείχε κρασί, βότανα και λεμόνι. Όλο αυτό το μείγμα δημιουργήθηκε προς τέρψη και κατανάλωση του Αυτοκράτορα Λούκιου Αυρήλιου, ο οποίος το κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες, παίρνοντας μάλιστα αποφάσεις αμφιλεγόμενες για το μέλλον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των υπηκόων του. Ίσως απο εκεί να βγήκε η ρήση που κυκλοφορεί στις μέρες μας. Τι πίνεις; Και να ηταν μονο ο Λούκιος Αυρήλιος.

Πάμε παρακάτω στη δεύτερη εκδοχή, η οποία προέρχεται απο το προσφιλές, κυρίως στις χώρες της Ασίας, άθλημα της κοκορομαχίας. Εικάζεται λοιπόν, οτι πριν μπουν οι κόκορες στην αρένα, τους πότιζαν με ενα δυνατό μείγμα το οποίο ονομαζόταν cock- ale. Απο την παράφραση λοιπόν αυτής της λέξης δημιουργήθηκε η λεξη cocktail.

Πολλές ακόμη εκδοχές υπάρχουν, αλλά δεν θα επεκταθώ άλλο και θα περάσω κατευθείαν σε κάποιες γνωστές, η λιγότερο γνωστές συνταγές.

Ξεκινάω με ένα classic.

Daiquiri
Πήρε το όνομα του απο το ορυχείο χαλκού που εργαζόταν ο μηχανικός Τζένινγκς Κοξ, ο οποίος το εμπνεύστηκε. Ή αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει ενα μέρος λευκό ρούμι, ένα κουταλάκι λευκή ζάχαρη, φρέσκο λάιμ και πάγο. Στις μέρες μας φτιάχνεται με διάφορες παραλλαγές, με πιο γνωστή αυτή με την προσθήκη παγωμένης φράουλας. Για λευκό ρούμι προτείνω Angostura Blanco Reserva, ή Havana Club Anejo Blanco.

Ακόμα ένα classic για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που θα ακολουθήσουν είναι το Mojito
Ακόμη ένα διάσημο cocktail με βάση το λευκό ρούμι. Ως προς τη σύνθεση, εδώ έχουμε χυμό απο μισό λάιμ μισή κουτάλια μαύρη ζάχαρη και φύλλα μέντας, λιωμένα και ανακατεμένα με ξύλινο γουδί. Προσθέτουμε δυο μεζούρες ρούμι, με προτεινόμενο εκτός απο τα δυο του προηγούμενου cocktail και το ελαφρύ Appleton White Jamaican Rum. Αν μάλιστα υπάρχει και η δυνατότητα να βρούμε την ειδική ποικιλία μέντας Verbabuena, που φυτρώνει όμως μόνο στην Κούβα, τότε η γεύση απογειώνεται.

Gin Tonic
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί συμπεριλαμβάνω κάτι τόσο απλό στον κατάλογο με τα cocktails.

Οι λόγοι είναι δυο. Ο πρώτος έχει να κάνει με πρόταση, ο δεύτερος με συμβουλή. Αν μιλούσαμε για υψηλής ποιότητας whisky, η μαύρο παλαιωμένο ρούμι, έχω γράψει σε παλιότερο άρθρο οτι δεν τα θέλω μέσα σε cocktail, αλλά σκέτα, ώστε να καταλαβαίνω ακριβώς τι πίνω. Όμως, όταν μιλάμε για gin tonic δεν ισχύει το ίδιο, αφού το gin χρησιμοποιείται κατά κανόνα για την παρασκευή cocktails. Αρά η παρουσία στο μείγμα ενός υψηλής ποιότητας gin κρίνεται όχι ως επιτρεπτή, αλλά ως επιβεβλημένη.

Κάτω απο αυτό το πρίσμα, ένα Tanqueray Ten, ένα Hendricks, ένα Martin Millers, ή ένα Plymouth, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για να απολαύσετε ένα υπέροχο, καλοκαιρινό ποτό.

Ως προς τις συμβουλές, θα ήθελα να πω οτι και το gin και το tonic πρέπει να είναι παγωμένα, ενώ το tonic πρέπει να προσφέρεται πάντα μέσα σε κλειστό και όχι ανοιγμένο κουτάκι, όπως αναφέρω στο σχετικό άρθρο για το gin.

Dream
Πίνεται σε παγωμένο ποτήρι cocktail και περιέχει δυο μεζούρες cognac, μια μεζούρα Grand Marnier και μια - δυο σταγόνες αψέντι. Ανακατεύουμε με θρυμματισμένο πάγο και σουρώνουμε στο ποτήρι. Όπου cognac βλέπε Hennessy VS, Courvoisier VSOP, η το πραγματικά υπέροχο Martell VSOP Mentaillon.

Τέλειωνω για σήμερα με μια βόμβα

Death in the Afternoon
Χωρίς πολλά λογία. Δυο μεζούρες σαμπάνια, μιάμιση μεζούρα αψέντι. Καταναλώστε με σύνεση και μετά τα δυο ποτά, η σταματήστε, η κάντε την προσευχή σας.

Αυτά για σήμερα με τα cocktails, θα επανέλθω λιαν συντόμως με το ίδιο θέμα.

Καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: