Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Cragganmore

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσω στο ίδιο μήκος κύματος με τις δυο περασμένες και θα ασχοληθώ εκτενώς με ένα συγκεκριμένο αποστακτήριο. Το αποστακτήριο που θα αναδείξω σήμερα, είναι μάλλον αδικημένο και υποτιμημένο, περισσότερο θα έλεγα από την ίδια την ιδιοκτήτρια εταιρία του, που δεν φροντίζει να του παρέχει τη βοήθεια που του πρέπει, σε επίπεδο προώθησης, με αποτέλεσμα να το βλέπουμε ελάχιστα σε bar, ακόμη και σε αυτά που υποτίθεται οτι έχουν κάποια εξειδίκευση, ή ξεχασμένο σε κάποιο ράφι μιας κάβας, γεμάτο σκόνη. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το

Cragganmore

Αφού σας πω οτι το Cragganmore είναι το βασικό συστατικό για το πολύ γνωστό blended whisky Old Parr, θα επανέλθω στα της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Η Diageo λοιπόν, ναι μεν έχει συμπεριλάβει το συγκεκριμένο αποστακτήριο στα έξι λεγόμενα Classic Malts, πλην όμως δεν του παρέχει ούτε τη μισή βοήθεια, σε επίπεδο προώθησης, από αυτήν που δίνει στα ομόσταβλά του Talisker, το παρουσιάσαμε σε σχετικό άρθρο και Lagavulin, θα το παρουσιάσουμε στο μέλλον. Αποτέλεσμα, να μην έχει τη θέση που του αξίζει στην αγορά, σύμφωνα πάντα με την πολύ υψηλή ποιότητά του.

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1869 από τον John Smith, στον οποίο θα πρέπει να σταθούμε. Πρόκειται για έναν από τους πλέον έμπειρους ποτοποιούς της Βικτωριανής Εποχής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1850 διετέλεσε διευθυντής στο Macallan, το 1858 στο Glenlivet, αμέσως μετά στο Wishaw, το οποίο δεν υπάρχει πιά, ενώ το 1865 επιστρέφει στο Speyside και συγκεκριμένα στο Glenfarclas.

Το 1869 λοιπόν χτίζονται οι εγκαταστάσεις στην περιοχή Ayeon Farm, κοντά στον σιδηρόδρομο του Strathspey.Το 1886 ο John Smith πεθαίνει και το αποστακτήριο αναλαμβάνει ο αδελφός του. Το 1923 το Cragganmore πωλείται σε έναν όμιλο επιχειρηματιών, ενώ από το 1941 μέχρι το 1946 παραμένει κλειστό λόγω πολέμου. Το 1964 οι αποστακτήρες γίνονται τέσσερεις από δύο και το 1965 γίνεται μέλος της Distillers Company of Edinburgh. Το Cragganmore είναι από τα πρώτα αποστακτήρια που εξήγαγαν το whisky τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ ήταν επίσης από τα πρώτα που χρησιμοποίησαν το σιδηρόδρομο σαν μεταφορικό μέσο, με τα λεγόμενα special whisky trains να κουβαλούν χιλιάδες γαλόνια ποτού.

Πάμε στο σήμερα.

Το Cragganmore είναι ένα αποστακτήριο με ιδιαιτερότητες. Καταρχάς, ο χρόνος ζύμωσης για την παρασκευή των whisky του αποστακτηρίου είναι μάλλον ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη τη Σκωτία. Συγκεκριμένα, κυμαίνεται από 60 ώρες το λιγότερο, μέχρι και 90 ώρες σε κάποιες περιπτώσεις, τη στιγμή που ο μέσος όρος στη χώρα είναι περίπου 54 ώρες.

Έπειτα, το Cragganmore διαθέτει τους αποστακτήρες με το πιο ιδιαίτερο σχήμα σε όλη τη Σκωτία, με αντίστοιχη ιδιορρυθμία να υπάρχει μόνο στα Old Pulteney και Mortlach. Συγκεκριμένα, η κορυφή των δεύτερων αποστακτήρων, έχει κοπεί, έτσι ώστε οι ατμοί, αντί να ανεβαίνουν μέσα από τους κομψούς λαιμούς κύκνου, εκτινάσσονται κατευθείαν πάνω στην επίπεδη οροφή σφυρίζοντας. Ο ατμός παιδεύεται πολύ να βγεί από τον αποστακτήρα και οι άμβυκες του Cragganmore μοιάζουν περισσότερο με πολύπλοκες μηχανές παρασκευής whisky.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό, ντελικάτο, αλλά συνάμα και βαρύ ύφος του Cragganmore. Προμήθεια νερού για τα whisky του αποστακτηρίου υπάρχει άπλετη από τις πηγές του κοντινού Craggan Mor, από όπου πήρε το όνομά του το αποστακτήριο, ενώ η άφθονη παροχή νερού ήταν και ο λόγος για τον οποίο το αποστακτήριο χτίστηκε εκεί.

Το στυλ του αποστακτηρίου είναι αρωματικό, λουλουδάτο και μια ιδέα καπνιστό. Οι πιο γνωστές ετικέτες που κυκλοφορούν είναι το συναρπαστικό Cragganmore 12 ετών και το πραγματικά απίθανο Cragganmore Distillers Edition και τα δυο με παλαίωση σε βαρέλια sherry δεύτερου γεμίσματος, με το δεύτερο να έχει και επιπλέον παλαίωση σε βαρέλια port. Δύσκολο να διαλέξω, αν έχω και τα δυο μπροστά μου, αφού είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, ενώ και τα δυο είναι οτι πρέπει για κρύες, χειμωνιάτικες νύχτες.

Στη υγειά σας και καλό Σαββατοκύριακο

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: