Το κρασί... εν πλω

Από τον Θ. Λέλεκα 



Οι διακοπές με σκάφος σίγουρα δεν είναι – όπως πολλοί νομίζουν – προνόμιο μόνο για τους λίγους και τους πλούσιους. Συχνά μάλιστα είναι ένας αρκετά οικονομικός τρόπος για να επισκεφτεί κανείς ξεχωριστά μέρη που ενδεχομένως θα έβλεπε δύσκολα από τη στεριά, και να βρεθεί κοντά στη θάλασσα και τις ομορφιές της. Φαντάζομαι δεν θα σας κάνει εντύπωση αν σας πω ότι όσες φορές έχω κάνει διακοπές με σκάφος δεν έπιασα στα χέρια μου ούτε πανί, ούτε σκοινί, ούτε πηδάλιο – κι αυτό επειδή πάντα είχα μία πολύ σοβαρή και εξειδικευμένη αποστολή εν πλω: ήμουν υπεύθυνος της κουζίνας, αλλά και της κάβας. Γι αυτό θέλω σήμερα να μιλήσουμε για το καυτό αλλά επίκαιρο θέμα του κρασιού στο σκάφος.

Όχι – μη βιάζεστε να ξεκινήσουμε να διαλέγουμε κρασιά. Ξέρω ότι είναι το πιο ενδιαφέρον και το πιο ευχάριστο μέρος της διαδικασίας (όπως και να τα πίνουμε, άλλωστε), αλλά χρειάζεται μία πολύ σοβαρή προεργασία πρώτα. Κι αυτό γιατί είναι απαραίτητο να ξέρουμε πόσο αποθηκευτικό χώρο έχουμε, που βρίσκεται αυτός, και πως μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά. Πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση της χωρητικότητας (και της ισχύος) του ψυγείου ή των ψυγείων, καθώς λογικά η πλειονότητα των κρασιών που θα προμηθευτούμε θα προορίζονται για να καταναλωθούν δροσερά.

Το θέμα «ποτήρια» θα το αφήσω στην κρίση σας – και σίγουρα θα εξαρτηθεί και από τις υποδομές που έχετε στη διάθεσή σας. Αν δηλαδή έχετε αρκετό χώρο, τότε είναι καλό να προμηθευτείτε κολωνάτα ποτήρια κρασιού, τα οποία – ειδικά με τη ζέστη – θα προστατεύσουν τη θερμοκρασία του κρασιού σας λίγο περισσότερο από τα απλά. Αν πάλι ο χώρος και γενικά οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, καλοκαιράκι είναι, θα κάνουμε όλοι τα «στραβά μάτια» σε κάποιες λεπτομέρειες. Για να δούμε τι κρασιά θα επιλέξουμε λοιπόν. Όπως πάντα όταν προμηθευόμαστε κρασιά, η «λίστα» θα πρέπει να φτιαχτεί με βάση τις προτιμήσεις της παρέας, αλλά και το πλάνο του ταξιδιού. Με λίγα λόγια ο «Σομελιέ» του σκάφους θα πρέπει να ξέρει – ή να φροντίσει να μάθει – τι κρασί αρέσει στους συνεπιβάτες του, αλλά και το κατά πόσο η παρέα θα τρώει στο σκάφος (ή σε κάποιο απόμερο μέρος όπου θα αράζει) ή σε ταβέρνες και εστιατόρια σε συγκεκριμένους προορισμούς. Αν μάλιστα ο Σομελιέ είναι και ο μάγειρας του σκάφους (αυτό είναι το ιδανικό), τότε θα έχει ήδη στο μυαλό του το μενού και τις προμήθειες που θα κάνει από πριν ή εκεί που θα δένει το σκάφος, οπότε θα είναι σε θέση να φροντίσει για τα καλύτερα δυνατά οινο-γευστικά ταιριάσματα.

Όπως και να έχει το πράγμα, πάντως, και εκτός σοβαρών ανατροπών, για μένα μία «σκαφάτη» λίστα κρασιών θα έμοιαζε κάπως έτσι:

  • Θα ξεκινούσα σίγουρα με κάποια αφρώδη κρασιά, τα οποία είναι εξαιρετικά και ως απεριτίφ – για εκείνα τα όμορφα απογεύματα που θα απολαμβάνετε το θαλασσινό αεράκι αραγμένοι σε κάποιο ερημικό όρμο – αλλά και ως συνοδοί θαλασσινών, και ειδικά ωμών. Ένα από τα (πολλά) προτερήματα που έχουν τα αφρώδη κρασιά είναι και ο συνήθως χαμηλός αλκοολικός τους τίτλος, που τα κάνει ακόμα πιο ευχάριστα και ευκολόπιοτα, ακόμα και στο απόγειο της καλοκαιρινής ζέστης. Ανάλογα με τις προτιμήσεις (και βέβαια και το budget σας) μπορείτε να επιλέξετε μία εκλεκτή Σαμπάνια, ένα φρέσκο και ευχάριστο Prosecco, μία δροσιστική Cava, αλλά και ένα από τα πολλά και πραγματικά ποιοτικά Ελληνικά αφρώδη από τη Ρόδο, τη Μαντινεία, το Μέτσοβο ή το Αμύνταιο.
  • Η θαλασσινή μας κουζίνα αγαπάει τα μικρά ψαράκια και τα θαλασσινά στο τηγάνι. Καλαμαράκια, γαριδάκια, μύδια αλλά και μαριδάκι και αθερίνα είναι κάποιες από τις τηγανητές λιχουδιές που θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε είτε τις ψαρέψετε οι ίδιοι, είτε τις αγοράσετε από κάποιο ψαρά, είτε τις παραγγείλετε σε κάποιο ταβερνάκι. Και επειδή το τηγανητό θαλασσινό θέλει οινικό συνοδό με δυνατή οξύτητα, θα έχετε πάντα μαζί επιλογές σε Ασύρτικο από τη Σαντορίνη, Ρομπόλα από την Κεφαλονιά ή Μαλαγουζιά από τη Χαλκιδική.
  • Βέβαια τα πιο μεγάλα ψάρια θα καταλήξουν στα κάρβουνα, για να σας χαρίσουν την όμορφη, χαρακτηριστική γεύση της καπνισμένης αλμύρας τους. Εκεί ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε λευκά βαρελάτα κρασιά, καθώς η πικάντικη αρωματική διάσταση που χαρίζει το βαρέλι στο κρασί «δένει» τέλεια με την καπνίλα του κάρβουνου. Στην περίπτωση αυτή ο απόλυτος άρχοντας είναι το Ασύρτικο περασμένο από βαρέλι, αν και τόσο ο Ελληνικός, όσο και ο διεθνής αμπελώνας μας παρέχουν μεγάλη ποικιλία σε λευκά βαρελάτα κρασιά για να διαλέξετε.
  • Ξέρετε ποιο είναι το εύκολο, δημοφιλές, σύνηθες «σκαφάτο» πιάτο; Η μακαρονάδα, που είναι εύκολη, πρακτική και κανείς δεν της λέει όχι. Μια απλή κόκκινη σάλτσα, λίγα φρέσκα λαχανικά ή μια ποικιλία από νόστιμα θαλασσινά, μας χαρίζουν ένα πλήρες και απολαυστικό γεύμα. Και επειδή με όλα τα παραπάνω, αλλά και με άλλα τόσα συστατικά που μπορεί να σκεφτείτε την τελευταία στιγμή, χρειάζεστε ένα οινικό «πασπαρτού», τι καλύτερο από ένα απολαυστικό Ροζέ κρασί από τα τόσα που μας προσφέρει απλόχερα πλέον ο Ελληνικός αμπελώνας;
  • Ίσως η πιο αγαπημένη μου γευστική ασχολία σε διακοπές με σκάφος, πάντως, είναι το μπάρμπεκιου στην παραλία, ειδικά καθώς τα περισσότερα νησιά μας φημίζονται για τα εκλεκτά και νόστιμα κρέατά τους. Αν είστε κι εσείς της ίδιας... σχολής, δεν πρέπει να παραλείψετε να προμηθευτείτε και κόκκινα κρασιά για να τα ταιριάξετε σωστά. Επιλέξτε την ένταση και το προφίλ των κρασιών ανάλογα με τα κρέατα που σας αρέσουν συνήθως (μέτρια ερυθρά για άπαχα και πιο ελαφριά κρέατα – στιβαρά και γεμάτα για μεγάλες μπριζόλες, αρνάκια, κατσίκια, κλπ), και ιδανικά αποφύγετε τα πολύ παλαιωμένα, τα οποία μπορεί να είναι λίγο πιο ευαίσθητα και να μην αντέξουν τις... κακουχίες της ζωής στο σκάφος.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι ενδεικτικές, απλά για να σας βάλουν στην διαδικασία της επιλογής ανάλογα με τα δικά σας σχέδια, αλλά και τις προτιμήσεις σας. Οι ποσότητες που θα προμηθευτείτε θα πρέπει βέβαια να σας καλύψουν για όλο το ταξίδι, θα είναι όμως και αυτές συνάρτηση του χώρου που θα έχετε στη διάθεσή σας. Ιδανικά, πάντως, θα σας συμβούλευα να προμηθευτείτε τουλάχιστον τα βασικά κρασιά της λίστας σας πριν αναχωρήσετε, καθώς ενδέχεται σε μικρά νησιά ή πιο απομακρυσμένους προορισμούς να μη βρείτε αυτό που ψάχνετε, ή τουλάχιστον μα μην είναι στην τιμή, την ποσότητα ή και την κατάσταση που θα θέλατε. Επίσης, μη ξεχνάτε ότι ο Σομελιέ δεν δείχνει την αξία του μόνο στο τραπέζι, αλλά και μακριά από αυτό. Έτσι, να θυμάστε ότι δεν είστε υπεύθυνοι μόνο για να σερβίρετε το κρασί, αλλά και για να αναπληρώνετε τις φιάλες στο ψυγείο, για τις έκτακτες αγορές στο λιμάνι, κλπ.

Τέλος, επειδή η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί εύκολα να χαλάσει την ομορφιά της οινικής σας εμπειρίας, μη φύγετε χωρίς (τουλάχιστον) μία σαμπανιέρα, την οποία θα γεμίζετε με δροσερό νερό και πάγο για να διατηρείτε τα κρασιά σας απολαυστικά δροσερά καθόλη τη διάρκεια του γεύματος.

Καλό ταξίδι!

Θόδωρος Λέλεκας

Μοιραστείτε το άρθρο: