Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Υπάρχουν άραγε ..."πλαστά" κρασιά; Η περίπτωση του Pinot Noir

Υπάρχουν άραγε ..."πλαστά" κρασιά; Η περίπτωση του Pinot Noir Από τον Τ. Πικούνη


Είστε οινοποιός και θέλετε να φτιάξετε Pinot Noir, αλλά -δυστυχώς- δεν διαθέτετε την ποικιλία, ή την βρίσκετε ακριβή; Μην απελπίζεστε, στο κρασί όλα γίνονται:

Να η απλή -σχετικά- συνταγή: Λαμβάνετε Syrah και Μerlot, τα ανακατεύετε, προσθέτετε κάποια ελαφρά χημικά βελτιωτικά της γεύσης, και με την βοήθεια ενός καλού χημικού και πρόθυμου οινολόγου, το Pinot Noir σας είναι έτοιμο προς διάθεση! Και αν νομίζετε ότι θα σας καταλάβουν οι "ειδικοί" και "γευσιγνώστες" κάνετε χοντρό λάθος! Δεν θα καταλάβουν τίποτα, αντίθετα θα το επαινέσουν γιατί θα είναι φθηνό αλλά "ποιοτικό" (!), και ο δρόμος θα είναι ανοικτός για εξαγωγές -όχι στην Κίνα!- αλλά σε χώρες που "καταλαβαίνουν" από κρασί, όπως στις ΗΠΑ. Πιθανοί και πρόθυμοι πελάτες σας; O Robert Montavi, η E&J Gallo καθώς και άλλοι οινοπαραγωγοί, διάσημοι αλλά και "πρόθυμοι" να αγοράσουν ένα πολύ φθηνό Pinot Noir χωρίς να αναρωτηθούν καθόλου πως στην ευχή το καταφέρνετε!. Ναι... στοχεύστε ψηλά και θα πετύχετε... εγγυημένα!

Μάλιστα... Τώρα, όσοι από εσάς νομίζετε ότι κάνω φθηνή πλάκα, κάνετε λάθος! Οι υπόλοιποι που δεν το νομίζετε, θα γνωρίζετε ήδη το μεγάλο σκάνδαλο της παραγωγής πλαστού (Faux) Pinot Noir -στην Γαλλία παρακαλώ(!)- και τις καταδίκες των υπευθύνων από Γαλλικά δικαστήρια αλλά και τις αποζημιώσεις που πρόσφατα τα αμερικανικά δικαστήρια επιδίκασαν στους εξαπατημένους Αμερικανούς οινόφιλους! (Όχι, στους εξαπατημένους "ειδικούς" και "γευσιγνώστες” δεν επιδικάσθηκε αποζημίωση...).

Τα πράγματα εν συντομία έχουν ως εξής: Ένα Γαλλικό δικαστήριο στην Carcassone της Νότιας Γαλλίας καταδίκασε πριν ένα σχεδόν χρόνο μια ομάδα 12 οινοποιών, εμπόρων οίνου κλπ. επειδή, για αρκετά χρόνια (!) πούλησαν σχεδόν 20 εκατομμύρια φιάλες ψεύτικου Pinot Noir στις HΠΑ, και όχι όπου και όπου παρακαλώ! Αλλά στους E&J Gallo και Constellation Brands Inc του Robert Montavi, που τα χρησιμοποίησαν στα κρασιά τους Red Bicyclette (2005), Redwood Creek (2005-07) και Turning Leaf (2006) του Gallo, και στα Farallon (2006), Rex Goliath (2005-08), Talus (2005-07) και Woodbridge του Robert Mondavi (2005-08). Τα κρασιά είχαν τιμές στις ΗΠΑ από $5 έως $8 η φιάλη. Οι Γάλλοι απατεώνες με επικεφαλής τον Claude Courset της Ducasse Co απεκόμισαν κέρδη 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο του Los Angeles έδωσε την περασμένη εβδομάδα την έγκρισή του για την συμφωνία αποζημίωσης 2.1 εκατομμυρίων δολαρίων των εξαπατημένων καταναλωτών από τις εταιρείες E&J Gallo και Constellation Brands Inc.

Αυτά είναι τα "τυπικά" του τεράστιου σκανδάλου που ξέσπασε. Αλλά... δεν είναι τα ουσιαστικά. Γιατί εδώ ακριβώς αρχίζουν τα απίστευτα για όλους εμάς τους φίλους του οίνου.

Πρώτα απ΄όλα, πως αποκαλύφθηκε η απάτη: Όχι όπως θα νόμιζε ο κάθε οινόφιλος, δηλαδή από κάποιους "ειδικούς" που κατάλαβαν τη διαφορά ενός γνήσιου Pinot Noir από το "μίγμα" Syrah και Merlot, αλλά από … εφοριακούς, που όταν ήλεγξαν την εταιρεία Ducasse , διαπίστωσαν ότι οι ποσότητες Pinot Noir που πουλούσε στις ΗΠΑ ήταν πολύ περισσότερες από την συνολική παραγωγή της περιοχής!

Αντίθετα, οι "ειδικοί" από πολλά μέρη του κόσμου έπιναν το πλαστό κρασί επί 6 περίπου χρόνια χωρίς να καταλάβουν τίποτα, και μάλιστα βράβευσαν (!) το Red Bicyclette -που δεν περιείχε σταγόνα Pinot Noir- με Χάλκινο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό San Francisco International Wine Competition και με Ασημένιο στους διαγωνισμούς Taster’s Guild International Wine Competition και Finger Lakes International Wine Competition. Το δε έγκυρο περιοδικό Wine Spectator του έδωσε 83 βαθμούς για την χρονιά 2005. Στο site του Red Bicyclette το κρασί περιγράφεται σαν "Παγκόσμιας κλάσης"(!).

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την απάτη αυτή είναι πάρα πολλά. Το πρώτο και σημαντικότερο: Είναι δυνατόν διεθνείς κριτές οίνου, γευσιγνώστες και ειδικοί, αλλά και οι χιλιάδες οινόφιλοι που δοκίμασαν τα κρασιά να μην μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά γεύσεων, αρωμάτων ενός πραγματικού Pinot Noir από το "μείγμα" που έπιναν; Όπως φαίνεται και αποδεικνύεται, είναι. Και δεν είναι η πρώτη φορά...

Το δεύτερο ερώτημα, αν η ανάλυση του κρασιού δεν μπορεί να αποδείξει την έλλειψη Pinot Noir απαντήθηκε από την εκπρόσωπο της Gallo Susan Hensley που διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι είναι αδύνατο επιστημονικά να αποδειχθεί αν ένα κρασί έχει ή δεν έχει την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε κάποια ποικιλία!

Τα υπόλοιπα ερωτήματα είναι ίσως πολύ "καυτά" για να τεθούν από το παγκόσμιο οινικό κατεστημένο... Εμείς πάντως σας ενημερώσαμε σχετικά με το τι συνέβη, ώστε να θέσουμε κάποια από αυτά τα ερωτήματα στο επόμενο άρθρο μας που θα ακολουθήσει, και να βγάλουμε μαζί κάποια συμπεράσματα σχετικά με το τι σημαίνει "Fake Wine-Ψεύτικο, πλαστό κρασί", και αν αυτό περιορίζεται στις περιπτώσεις σαν και αυτή, ή έχει και άλλες προεκτάσεις... Και να σκεφθούμε αν αυτές οι περίφημες "τυφλές" γευσιγνωσίες που βαθμολογούν κρασιά σαν το Red Bicyclette με 83/100 έχουν πραγματική σημασία ή αξία.

Τέλος, αν έχει σημασία το γεγονός ότι απολαμβάνουμε το ίδιο ευχάριστα ένα γνήσιο κρασί από ένα πλαστό! Και πολλά άλλα ενδιαφέροντα...

Stay tuned λοιπόν, ή στα ελληνικά "μείνετε συντονισμένοι" και θα επανέλθουμε στο ενδιαφέρον αυτό θέμα που καταρρίπτει μύθους τόσο ευχάριστους και ...βολικούς για το οινικό κατεστημένο!

Στην υγειά σας!

Μοιραστείτε το άρθρο: