Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Σε Ευχαριστούμε, Jancis... We Thank you, Jancis!

Σε Ευχαριστούμε, Jancis... We Thank you, Jancis!
Από τον Τ. Πικούνη

...και σε ευχαριστούμε πολύ! Γιατί όντας σήμερα ίσως η πιo σημαντική προσωπικότητα στο οινικό στερέωμα, αλλά και αυτή που επηρεάζει τις περισσότερες οινικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζεις να εκφράζεις την αγάπη σου για την Ελλάδα, για τα Ελληνικά κρασιά, και για το διαχρονικά αγαπημένο σου Ασύρτικο, βάζοντάς το άλλη μια φορά στην κορυφή των οινικών σου προτιμήσεων!

Η Jancis Robinson, η Βρετανή Μaster of Wine και η πρώτη γυναίκα που απέκτησε αυτό τον τίτλο, σε άρθρο της (30 Μαίου 2013) στο Site της δεν δίστασε και πάλι να εκφράσει αυτό που τόσες φορές έχει φωνάξει σε όλο τον κόσμο: Ότι δηλαδή το Ασύρτικο είναι εκείνη η ποικιλία που έχει κατά τη γνώμη της το μεγαλύτερο δυναμικό εξέλιξης στο παγκόσμιο οινικό περιβάλλον!

Δύσκολα μπορεί κανείς να εκφράσει τη δυναμική της γνώμης της Jancis. Από τους "πολύ μεγάλους" κριτικούς οίνου και διαμορφωτές των προτιμήσεων του οινόφιλου κοινού, και μετά την ουσιαστική και σχεδόν οικειοθελή υποχώρηση του Robert Parker Jr.-, βρίσκεται σήμερα ασφαλώς στην κορυφή των "ολίγων εκλεκτών" της παγκόσμιας οινικής κοινότητας.

Αντιγράφουμε και μεταφράζουμε για εσάς το πρώτο τμήμα του άρθρου της που αναφέρεται στο Ασύρτικο (οι επισημανσεις -bold- δικές μας):

"Η σκέψη μου ήταν τόσο αφοσιωμένη σε οινοποιήσιμα σταφύλια για τόσο πολύ καιρό (όπως μπορεί να έχετε δει από όλη την κάλυψη τους σε αυτό το site), ώστε χρειάστηκε ένας ξένος να με κάνει να συνειδητοποιήσω ότι δεν είχα απαντήσει το πιο προφανές ερώτημα από όλα: Ποιές από τις 1.368 ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται για να κάνουν κρασί και που αναλύονται στο ομώνυμo βιβλίο μου, είναι οι αγαπημένες μου και τις οποίες πιστεύω ότι θα δούμε πολύ περισσότερο στο μέλλον;

Πριν καταγράψω ορισμένες από αυτές που κάνουν την καρδιά μου να χτυπά πιο γρήγορα, επιτρέψτε μου να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν είμαι ασφαλώς εναντίον οποιασδήποτε από τις πιο διάσημες διεθνείς ποικιλίες. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο φυτεύονται σε όλο τον κόσμο τα δύο Cabernets, το Chardonnay, το Merlot, το Syrah / Shiraz, το Riesling και το Sauvignon Blanc. Ο λόγος αυτός είναι ότι όλα μπορούν να δώσουν εξαιρετικά κρασιά.

Αλλά η φήμη τους έχει σαν αποτέλεσμα συχνά να κακοποιούνται. Δεν είναι δύσκολο να βρείτε βαρετά παραδείγματα όλων αυτών των διεθνών ποικιλιών, που έχουν τροφοδοτήσει προφανώς το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αυτόχθονες, παραδοσιακές και εναλλακτικές ποικιλίες σταφυλιών. Σημειώστε ότι τα σταφύλια αλλάζουν συνεχώς. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν, για παράδειγμα, που η T'Gallant εισήγαγε τους Αυστραλούς λάτρεις του κρασιού στο το Pinot Gris/Grigio, αλλά τώρα θεωρείται τόσο κοινό ώστε δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει πια στην ετήσια έκθεση Εναλλακτικών Ποικιλιών της Αυστραλίας. Το Semillon, από την άλλη πλευρά, για χρόνια ήταν μακράν η πιο διαδεδομένη ποικιλία σταφυλιών οποιουδήποτε χρώματος, τόσο στη Νότια Αφρική, όσο και το κυρίαρχο λευκό κρασί στο Bordeaux, καθώς και σε πολλά μέρη της Αυστραλίας. Αλλά σήμερα είναι, -και αυτό είναι κρίμα- μια σχετικά σπάνια ποικιλία.

Κάθε φορά που καλούμαι να αναφέρω έναν προφανώς μεγάλη λευκό σταφύλι που αξίζει να φυτευτεί ευρύτερα, πάντα σκέφτομαι πρώτα το Ασύρτικο. Είναι μακράν το πιο ευρέως φυτεμένο σταφύλι στο όμορφο νησί της Σαντορίνης και καταδεικνύει την πιο αξιοθαύμαστη ικανότητα να δίνει δροσιστικά κρασιά με εξαιρετικό χαρακτήρα, ακόμη και σε ένα σχετικά θερμό κλίμα. Τα κρασιά, φτιαγμένα από κλήματα που έχουν "εκπαιδευθεί" να παίρνουν στρογγυλή καλαθόσχημη μορφή πολύ κοντά στο έδαφος, καταφέρνουν -με κάποιο τρόπο-, να συνδυάζουν στοιχεία εσπεριδοειδών με τα μεταλλικά στοιχεία και ταυτόχρονα να έχουν αρκετά γεμάτο σώμα. Επιπλέον, τα κρασιά μπορούν να παλαιώσουν στη φιάλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο τα περισσότερα τραγανά, λευκά ξηρά κρασιά. Είχα και απόλαυσα εξαιρετικά Ασύρτικα τεσσάρων και πέντε-ετών..."


Αγαπητή Jancis, εκφράζοντας πιστεύουμε όλους τους έλληνες που έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με το κρασί, σε ευχαριστούμε ολόψυχα!





Μοιραστείτε το άρθρο: