Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα Κτήματα Μερκούρη και Σιγάλα ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου!

Τα Κτήματα Μερκούρη και Σιγάλα ανάμεσα στα 100 κορυφαία οινοποιεία του κόσμου!
O Robert Parker βαθμολογεί 114 κορυφαία ελληνικά κρασιάΑπό τον Τ. Πικούνη

Το περιοδικό Wine & Spirits, από τα σημαντικότερα έντυπα οινικού ενδιαφέροντος στον κόσμο, μαζί με τα Wine Spectator, Wine Advocate και Decanter, εκδίδεται στην Νέα Υόρκη έχει περισσότερους από 25.000 συνδρομητές και η αναγνωσιμότητά του ξεπερνά τα 200.000 άτομα ανά τεύχος. Κάθε χρόνο εκδίδει καταλόγους με τα 100 καλύτερα οινοποιεία και κρασιά της χρονιάς.

Γράφαμε το 2010, στο πρώτο μας άρθρο για τα Top 100 Οινοποιεία του κόσμου του περιοδικού Wine & Spirits: “Πόσο εκτιμούμε τα (πολλά) βραβεία που αποσπούν ελληνικά κρασιά και οινοποιεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και αξιολογήσεις; Φοβάμαι πως όχι αρκετά...

Και αν τα διαβάζουμε, και αν ...χαιρόμαστε για τις επιβραβεύσεις, πόσο οι βραβεύσεις αυτές επηρεάζουν τις οινικές μας προτιμήσεις;

Και πάλι... φοβάμαι πως όχι αρκετά... Τα πολυβραβευμένα γλυκά μας επιδόρπια κρασιά που κυριολεκτικά σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, ουσιαστικά αγνοούνται στον τόπο μας... Τα ροζέ μας που επίσης εκτιμώνται και βραβεύονται, μόλις πρόσφατα πήραν θέση στο τραπέζι μας. Και κάποιοι παραγωγοί, με πολύχρονη προσφορά και εξαιρετικά κρασιά, με συνεχείς βραβεύσεις και διεθνή αποδοχή, ίσως πρέπει να επανεκτιμηθούν στην ίδια τους τη χώρα...”


Έχει τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε… Τα πράγματα έχουν αλλάξει, από πολύ έως… αρκετά! Τα ροζέ μας ανέβηκαν πια στην εκτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών, τα βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς Ελληνικά κρασιά γίνονται ανάρπαστα. Τα μόνα «παραπονεμένα» παραμένουν τα εξαιρετικά γλυκά μας κρασιά, και αυτό λόγω του ότι δεν συνηθίζουμε να τελειώνουμε ένα δείπνο με κάποιο γλυκό κρασί, συνοδευτικό του γλυκού ή του φρούτου. Αλλά, θα αλλάξει και αυτό, θέλει το χρόνο του.

Έτσι, πιστεύουμε ότι θα τιμήσετε… δεόντως τα δύο εξαιρετικά μας οινοποιεία (και τα κρασιά τους!) που βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία 100 της φετινής λίστας του περιοδικού Wine & Spirits! Το κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στην 56η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και το κτήμα Σιγάλα στην 84η! Ανάμεσα σε οινοποιεία παγκόσμιας κλάσης όπως τα Joseph Drouhin (Γαλλία) Diamond Creek, Krug, Joseph Phelps, Ridge, Stag's Leap Wine Cellars (ΗΠΑ), Errázuriz (Χιλή), είναι μεγάλη η τιμή που γίνεται τόσο στην Ελληνική Οινοποιία όσο και στα δύο οινοποιεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον κατάλογο των 100 κορυφαίων οινοποιείων έχουν βρεθεί αρκετά Ελληνικά οινοποιεία, και ανάμεσά τους τα οινοποιεία Μπουτάρη, ΑΛΦΑ, Αργυρού, Γεροβασιλείου, Γαίας, Σκούρα. Να σημειώσουμε εδώ ότι οινοποιείο Μπουτάρη βρίσκεται ήδη στο "Hall of Fame" των διακρίσεων για το συγκεκριμένο περιοδικό, αφού έχει συμπεριληφθεί στις λίστες με τα οινοποιεία της χρονιάς περισσότερες από 15 φορές(!) ως τώρα, με πρώτη το 1992, στα 22 χρόνια που το Wine & Spirits δημοσιεύει το Top 100 των οινοποιείων της χρονιάς. Τον ίδιο αριθμό διακρίσεων με το Οινοποιείο Μπουτάρη έχουν μόλις δύο ακόμα διάσημα οινοποιεία στον κόσμο: Το οινοποιείο του Michel Chapoutier στο Ροδανό, και αυτό του Joseph Phelps στην Καλιφόρνια!

Το Ηouse of Wine εύχεται και στα δύο οινοποιεία που βραβεύτηκαν φέτος συνεχείς επιτυχίες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.


Τάσος Πικούνης
Μοιραστείτε το άρθρο: