| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Anhydrous: Νέο Ασύρτικο από Αβαντίς

Anhydrous: Νέο Ασύρτικο από Αβαντις
Από τον Τ. Πικούνη

Έχω την τύχη - και ευχαριστώ τον Απόστολο Μούντριχα για την «τύχη» μου αυτή- να έχω μαζί μου εδώ στην Τσαγκαράδα 3 από τις 900 μόλις φιάλες του νέου Ασύρτικου του κτήματος Αβαντίς, το Anhydrous. Πετυχημένο όνομα για ένα κρασί από τον πραγματικά άνυδρο αμπελώνα της Σαντορίνης.

Το Anhydrous είναι μια Σαντορίνη - Ασύρτικο δηλαδή πολύ ξηρό (ένα γραμμάριο υπολειμματικής ζάχαρης και οκτώ ολικής οξύτητας), έρχεται με αλκοόλη 14% και προέρχεται από αμπέλια ηλικίας άνω των 60 ετών που βρίσκονται στον Πύργο.

Το κρασί οινοποιείται και ωριμάζει σε ένα «αυγό» από μπετόν γιά 8 μήνες. Γιατί μπετόν όμως και σχήμα αυγού; «...ως υλικό, το μπετόν έχει εν μέρει τις πορώδεις ιδιότητες της δρυός, επιτρέποντας την αργή εισροή οξυγόνου που βελτιώνει τις τανίνες, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο ανοξείδωτος χάλυβας. Το σχήμα του φυσικά ενθαρρύνει τα ρεύματα μεταφοράς κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, γιατί κυκλοφορούν τα νεκρά κύτταρα ζύμης που φέρνουν καλύτερη υφή στο κρασί χωρίς την ανάγκη για χειροκίνητη ανάδευση (γνωστή ως batonage), ενώ η ανώτερη μόνωση διατηρεί σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Αντίθετα από τα περισσότερα δρύινα βαρέλια, το τσιμέντο δεν προσδίδει γεύση αλλά ο τρόπος που το κρασί συμπεριφέρεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο αυγό σφραγίζει το τελικό προϊόν με ένα ξεχωριστό στυλ: καθαρότητα της γεύσης, αλλά και μια ωραία πολυπλοκότητα.» επισημαίνει ο David Williams στην εφημερίδα The Guardian.

Δυνατό στη γεύση, με λεμονάτη εκρηκτική οξύτητα στα ύψη, πιπεράτο στη γλώσσα, με νότες μπαχαρικών αλλά και φρεσκάδα πράσινου μήλου. Νόστιμο και τραγανό, κομψό, ντελικάτο και ευχάριστο, με αίσθηση δροσιάς άσχετα με τη θερμοκρασία που το πίνεις, λίγο αρμυρό και γλυφό ταυτόχρονα, λες και η θάλασσα της Σαντορίνης έχει μπει στο μπουκάλι μαζί του. Πολύ μακριά επίγευση, με τα ίδια χαρακτηριστικά, όπου ένας εκπαιδευμένος οινικά ουρανίσκος μπορεί να διακρίνει καθαρότερα την αρμύρα της θάλασσας αλλά και το ιώδιο.

Το κρασί -όπως όλα τα κρασιά που παράγονται σε ελάχιστες φιάλες- είναι ένα statement, μια «δήλωση» του οινοποιού των δυνατοτήτων και ικανοτήτων του... και αυτή η δήλωση εδώ «πιάνει τόπο»! Το Anhydrous εκπληρώνει τέλεια την «υποχρέωση» κάθε κρασιού που παράγεται σε περιοχή με ευδιάκριτο και μοναδικό terroir: σε «ταξιδεύει» στο μαγικό νησί, γεύεσαι και μυρίζεις τη θάλασσα της Σαντορίνης, νιώθεις να σε χαϊδεύει η ίδια πρωινή αύρα που χαϊδεύει και τα κλήματα, θυμάσαι τις βόλτες στα αμπέλια της ανάμεσα στις «κουλούρες»...

Με το εξαιρετικό 94/100 σαν βαθμολογία από το Mark Squires, συνεργάτη για την Ελλάδα του guru των οινοκριτικών Robert Parker, το Anydrous συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες Σαντορίνες του νησιού. Εξαιρετικό αυτή τη στιγμή της δοκιμής, πιστεύω ότι θα εξελιχθεί και θα γίνει πολύ καλύτερο σε 3-5 χρόνια.

Το κρασί δίνεται μόνο μέσα από το οινοποιείο και το εστιατόριο του κτήματος στη Σαντορίνη, το νέο Cellar Doors στα Φηρά, αλλά προσωπικά το βλέπω πολύ καλό για να παραμένει του χρόνου στις 900 φιάλες και να συνεχίσει να προσφέρεται μόνο από το οινοποιείο!

Τέλος να σημειώσω ότι είναι το 3ο (!) Ασύρτικο -μετά την Άφουρα και τα Δελφίνια- που παράγει το οινοποιείο στα ελάχιστα χρόνια από την «εισβολή» του πληθωρικού και εκρηκτικού Απόστολου στο νησί!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: