Cameronbridge

Τον τελευταίο καιρό έχω πιάσει ρυθμό με τα αφιερώματα. Λοιπόν τώρα που είμαι ζεστός, θα πάω για ένα ακόμη. Μόνο που αυτό θα είναι λίγο διαφορετικό απο τα προηγούμενα. Σήμερα μιλάμε για το

Cameronnridge

 
Πολλοί όχι μυημένοι θα πουν. Τι είναι τούτο πάλι? Και τι παράξενο όνομα είναι αυτό? Είναι όμως όνομα αποστακτηρίου. Το οποίο όμως δεν φτιάχνει malt whisky, αλλά grain whisky. Το οποίο όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι μεν υποτιμημένο, πλην όμως είναι απαραίτητο για λόγους που επίσης έχουμε αναφέρει. Σε αυτό το σημείο όμως, έφτασε η ώρα να πούμε
 
Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα
 
Το αποστακτήριο θεωρείται το παλαιότερο του είδους του στη Σκωτία, και η ύπαρξή του χρονολογείται απο το 1824, χρονιά που ιδρύθηκαν πολλά αποστακτήρια στη Σκωτία. Ιδρυτής ο John Haig, ο οποίος το 1865 συνεργάζεται με τους ιδιοκτήτες άλλων οκτώ αποστακτηρίων και φτιάχνουν ένα είδος συνεταιρισμού, ο οποίος το 1877 ονομάζεται Distillers Company Limited. Μετά απο μερικές αλλαγές ονόματος κατέληξε στη σημερινή πολυεθνική Diageo, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αποστακτηρίου. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου κατεδαφίζεται, και απο το 1989 μέχρι το 1991 γίνεται αυτό που είναι σήμερα. Και τι είναι σήμερα το Cameronbridge? Είναι το μεγαλύτερο αποστακτήριο του είδους του που υπάρχει οπουδήποτε. Μάλιστα απο το 1998 και μετά, δεν παράγει μόνο whisky, αλλά ακόμη και τζιν. Συγκεκριμένα το Tanqueray Gin βρήκε εδώ στέγη, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του αποστακτηρίου στο Λονδίνο το 1941. Ως προς το whisky του αποστακτηρίου, το μεγαλύτερο μέρος πάει στα blend της Diageo, ωστόσο υπάρχει και μια μικρή ποσότητα που εμφιαλώνεται σαν grain.
 
 
Λίγα ακόμη λόγια
 
Οι ποσότητες που παράγονται εδώ είναι θηριώδεις και δεν έχουν νόημα οι αριθμοί. Το απαραίτητο νερό για την παραγωγή, βρίσκεται πολύ κοντά στο Loch Leven. Κατά τη δεκαετία του 1880 και για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν και άμβυκες εκτός απο τις στήλες, κι έτσι είχαμε και παραγωγή malt whisky εκτός απο grain, κάτι που δεν ισχύει βέβαια τώρα. Για την παραγωγή τα είπαμε. Η περισσότερη πάει σε blend. Ωστόσο, υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Παράγεται επίσης το Haig Club, ενώ στις Special Releases της Diageo φιγουράρει το Cameronbridge 26 ετών.
 
Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα

 

Μοιραστείτε το άρθρο: