Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαβάζοντας για Whisky

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αγαπητοί αναγνώστες και αγαπητές αναγνώστριες. Ή μάλλον θα αλλάξω τη σειρά, αφού οι κυρίες προηγούνται. Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες.

Δεν βαρεθήκατε να διαβάζετε αυτά που γράφω για το whisky κάθε εβδομάδα από αυτήν εδώ τη στήλη? Αν όχι, κανένα πρόβλημα και πάμε μια χαρά. Αν ναι, σας έχω τη λύση, αλλά την επόμενη εβδομάδα να είμαστε όλοι εδώ.

Σήμερα θα κάνω μερικές προτάσεις για βιβλία που θα σας κρατήσουν συντροφιά και έχουν σαν θέμα τους το whisky. Βεβαίως πρέπει να βάλω κι ένα dram να πίνω, γιατί δε γίνεται να γράφω ξεροσφύρι. Ένα Mortlach 12 ετών είναι μια χαρά και ξεκινάμε.

Το πρώτο βιβλίο που θα προτείνω είναι το Malt Whisky Yearbook και ο εκδότης είναι ο Ingvar Ronde. Πρόκειται για ετήσια έκδοση, με τις παλαιότερες να είναι και οι πλέον αξιόλογες. Με άλλα λόγια είναι κάτι σαν ετήσια επισκόπηση για τον κόσμο του whisky. Μπορούμε μα διαβάσουμε μια σειρά από σοβαρά άρθρα διαφόρων συγγραφέων, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον εκδότη για το συγκεκριμένο βιβλίο. Πρόκειται για πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών και πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε φίλου του whisky.

Και τώρα πάμε στα

101 whiskies to try before you die

Συγγραφέας είναι ο Ian Buxton και είναι ένα βιβλίο με το οποίο μπορεί κανείς να εντρυφήσει στη βιομηχανία του whisky. Βλέποντας τον τίτλο μπορεί να νομίζετε οτι θα έχει μέσα τίποτα μυθικά Black Bowmore ή Springbank West Highland Malt , που χρειάζονται δεκάδες χιλιάδων για να αποκτηθούν, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα περισσότερα που παρουσιάζονται είναι whiskies που μπορεί να βρεθούν στο εμπόριο και τα πιο πολλά από αυτά σε λογικές τιμές. Μπορείτε λοιπόν, πριν, μετά, ή κατά την ανάγνωση, να δοκιμάζετε και κάποιο από αυτά που προτείνει ο συγγραφέας.

Και πάμε τώρα πολύ πίσω χρονολογικά, για να διαβάσουμε το

Malt Whisky Companion

Βιβλίο θρύλος από συγγραφέα θρύλο. Ο Michael Jackson θεωρείται ο πατριάρχης της συγγραφής βιβλίων στη σύγχρονη εποχή και ο σημαντικότερος μετά τον Alfred Barnard που έγραψε πρώτος για το θέμα στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Στο βιβλίο που προτείνω θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση του κάθε αποστακτηρίου ξεχωριστά, με ιστορικά στοιχεία και λεπτομέρειες, τόσο για το στυλ και τον τρόπο παρασκευής, όσο και για το κάθε whisky ξεχωριστά. Βιβλίο must have.

The World Atlas of Whisky

Εδώ συγγραφέας είναι ο σπουδαίος Dave Broom ένας από τους σημαντικότερους γνώστες του ποτού παγκοσμίως. Κι εδώ έχουμε αναλυτική παρουσίαση αποστακτηρίων και φυσικά γευστικές δοκιμές με τα ανάλογα σχόλια. Το βιβλίο εκτός των άλλων περιέχει και χάρτες, ενώ το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο είναι το Flavour Camps. Ακόμη ένα πολύ σοβαρό βιβλίο.

Τελειώνω με το

The World's Best Whiskies

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για πάνω από 700 whiskies, πολλά από τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα Dominic Roskrow. Εκτός από πληροφορίες που αφορούν αμιγώς στο ποτό, περιέχει και άλλες για το ταίριασμα με φαγητό. Κάτι που προσωπικά δεν είναι και το καλύτερό μου, αλλά ξέρω οτι αρέσει σε πολλούς, οπότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Βάζω τώρα κι ένα δεκαράκι Laphroaig και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: